Ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Ηλίας Ψυρούκης, ετών 25 και με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, βρέθηκε μεταξύ των «νέων εξερευνητών του κόσμου» από το National Geographic. Η
λίστα αποτελείται από 24 νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ο Ψυρούκης θεωρείται καινοτόμος στον τομέα του Διαστήματος.Το National Geographic σε ανακοίνωσή του αναφέρει σχετικά με την διάκριση αυτή: «Ο Ηλίας είναι πλέον μέρος της #GenGeo, μιας παγκόσμιας κοινότητας νέων με ενσυναίσθηση, επιμονή, πάθος και με μια ακόρεστη προσπάθεια για αναζήτηση λύσεων που θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον και έναν υγιή πλανήτη. Αυτή είναι η γενιά που οδηγεί την πρόοδο και κινητοποιεί τους συνομηλίκους της για να κάνει τη διαφορά στις κοινότητές τους. Δεν διεκδικούν μόνο μια θέση στο τραπέζι, αλλά ζητούν να προστεθούν ακόμη περισσότερες καρέκλες για τους νέους».
Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι τρομακτικές για την ανθρωπότητα (και όχι μόνο), υπάρχει μια απίστευτα δημιουργική και ολοένα αυξανόμενη κοινότητα νέων, η οποία έχει αποφασίσει να αναλάβει δράση και να φέρει την αλλαγή με συλλογική εργασία και καινοτομία.
Ο Ηλίας Ψυρούκης έχει επίσης συμπεριληφθεί σε μια ακόμη πολύ σημαντική λίστα, σε εκείνη του Forbes 30under30 Greece 2021. Η ξεχωριστή πορεία του είχε ξεκινήσει από τα μαθητικά του χρόνια, από το 2012 κατά το οποίο εστίασε στις Διαστημικές Τεχνολογίες. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους «ηγέτες» της Νέας Διαστημικής Γενιάς στη χώρα μας.
Πλέον είναι συνιδρυτής της SPIN – Space Innovation και αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να ενισχύσει και να διερευνήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των νέων, δίνοντας έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που αφορούν στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ο ίδιος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «όραμά μου είναι να ενισχύσω την κουλτούρα της Διαστημικής Εξερεύνησης στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις, τα εργαστήρια και τη δικτύωση».
Εκτός από αυτή τη δράση, εργάζεται επίσης ως Επιστημονικός Σύμβουλος σε προγράμματα της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας και διοργανώνει το CanSat in Greece με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο ίδιος έχει κερδίσει την επιστημονική αναγνώριση και έχει κατακτήσει πλήθος βραβείων.
Το CanSat in Greece είναι το πρώτο έργο με έδρα την Ελλάδα και υποστηρίζεται από το National Geographic Young Explorers Grant. Αποτελεί έναν πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Οι μαθητές και οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, για να πραγματοποιήσουν μια διαστημική αποστολή που οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου με έναν πύραυλο, που κατασκευάστηκε από τη SPIN, και προσγειώνεται με ασφάλεια με χρήση αλεξίπτωτου, ενώ εκτελεί την αποστολή που η ομάδα έχει επιλέξει.
Πηγή:
Με πληροφορίες από news247.gr