Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

H γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο, σεφ σε εστιατόριο στο Μανχάταν! [εικόνες]

φωτογραφίες: enotecamaria.com



Υπάρχουν λάτρεις του καλού φαγητού που μπορεί να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη για να απολαύσουν γευστικά εδέσματα από καταξιωμένους σεφ. 

Υπάρχουν όμως και οι φανατικοί οπαδοί της παραδοσιακής κουζίνας και μάλιστα από τα χέρια της γιαγιάς.
Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.
Το εστιατόριο «Enoteka Maria» στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης του Τζόντι Σκαραβέλα άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες...γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου. 
Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα και η άλλη από διαφορετική χώρα.
Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του.
«Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Εκείνο που παρατήρησε ήταν ότι οι πελάτες διασκέδαζαν να συζητούν με τις Ιταλίδες γιαγιάδες «σεφ» και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να εντάξει στην ομάδα και γιαγιάδες από άλλες χώρες. 
Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου υπογράμμισε ότι θέλει να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους. «Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία» ανέφερε.
Το εστιατόριο προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού απ΄όλο τον κόσμο. 
Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία. «Είμαι κολακευμένος» ανέφερε.
«Έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό καθώς στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι και έρχονται στο δικό μου εστιατόριο» συμπλήρωσε. Έρχονται για σπιτικό φαγητό και για την εμπειρία – ίσως δεν έχουν πια τη γιαγιά τους να τους μαγειρεύει.
Οι γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο τέλος της ημέρας εισπράττουν χειροκρότημα. Πολύ συχνά δέχονται τα καλύτερα σχόλια για τις μαγειρικές τους ικανότητες.
Στην ιστοσελίδα του «Enoteca Maria» εκτός από τις πληροφορίες για το εστιατόριο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των γιαγιάδων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους και σύντομα βιογραφικά τους.
Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο.
Οι γιαγιάδες στο «Enoteca Maria» είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.
Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο «Γιαγιάδες του κόσμου».
Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα. 
Όραμά του, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, είναι το βιβλίο να αποτελέσει την πιο μεγάλη συλλογή συνταγών γιαγιάδων, των διαλέκτων και των αναμνήσεών τους, μία μαρτυρία της γαστρονομικής κουλτούρας των απλών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Οι γιαγιάδες–σεφ από τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα. 
Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή, μόνο που δεν μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας. Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)