«Μοναχική και όμορφη, μοναδική και συναρπαστική, αυτάρεσκα καθισμένη στο θρόνο της, μεΗ Καστοριά, η πόλη που φέρνει μια ιστορία 6.000!!! ετών ‘δανείζεται’ το σημερινό της όνομα από τι άλλο, από τους κάστορες της λίμνης. Tο πρώτο της όνομα ήταν Κέλετρον (θέλγητρο). Η πόλη αναπτύσσεται δυναμικά στην περίοδο του Βυζαντίου. Οχυρώνεται με τα Ιουστινιάνεια τείχη για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της. Οι πλούσιοι Καστοριανοί έμποροι γούνας, δημιουργούν την οικονομική βάση και τις υλικές υποδομές σε κτίρια, διδακτήρια και σχολές όπου ανθούν οι τέχνες και τα γράμματα. Τα περίφημα αρχοντικά που δεσπόζουν περήφανα στην πόλη μαρτυρούν τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην επεξεργασία της γούνας. Η περίφημη λίμνη της, η Ορεστιάδα, τα ιστορικά της μνημεία, οι άρτιες υποδομές της, αποτελούν και σήμερα βασικά στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων αφού τους προσφέρουν απλόχερα και διαχρονικά, τους πολύτιμους κάστορες, καλές ψαριές, υπέροχα τοπία, και δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης τουριστικής ανάπτυξης.
την όψη της να καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της λίμνης της, ντυμένη με τα βυζαντινά της ενδύματα, στολισμένη με τις τοιχογραφίες των ναών της, φερμένη από τα πανάρχαια χρόνια, τούτη η πόλη, η Καστοριά, αποτελεί σπάνιο ιστορικό μνημείο για όλη την Ελλάδα.» (Από την επίσημη ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)
Η Καστοριά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της. Μια από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας μας, η λίμνη της Καστοριάς απλώνεται γύρω από την πόλη. Σε υψόμετρο 630 μέτρων, με νεφροειδές σχήμα, που οφείλεται στην εισχώρηση της λοφώδους χερσονήσου, στον ισθμό της οποίας είναι κτισμένη η πόλης της Καστοριάς, η λίμνη αποτελεί κατάλοιπο παλιάς εκτεταμένης λίμνης έκτασης 164 τ.χλμ. και μέγιστου βάθους μεγαλύτερου από 50 μέτρα. Σήμερα, η έκτασή της είναι περίπου 28 τ.χλμ. και το μέγιστο βάθος της περίπου 9 μέτρα. Για λίγες μέρες, σχεδόν κάθε χειμώνα, η λίμνη παγώνει, δίνοντας μια τελείως διαφορετική όψη στο τοπίο. Η λίμνη της Καστοριάς έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974). Η λίμνη αποτελεί σημαντικό πεδίο διατροφής χιλιάδων υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών σε όλες τις εποχές. Ο συνολικός αριθμός των ειδών ξεπερνά τα 180 και πολλά από αυτά (περισσότερα από 50) είναι ήδη σπάνια και απειλούμενα, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Είναι καταφύγιο για χιλιάδες Αγριοπελεκάνους, Νανοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κρυπτοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες καθώς και για πολυάριθμα Σκουφοβουτηχτάρια και Βουβόκυκνους.
Σε όλη την έκτασή της απαγορεύεται το κυνήγι και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας.
Η αισθητική αξία της λίμνης της Καστοριάς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο περίπατος στην παραλία, το τρέξιμο ή η ποδηλασία κατά μήκος της όχθης στη χερσόνησο της λίμνης, κάτω από τα πλατάνια και τις ιτιές, όπως επίσης και η βαρκάδα ή το ψάρεμα, είναι συχνές δραστηριότητες αναψυχής. Εδώ ο φωτογραφικός φακός μπορεί να αποθανατίσει θαυμάσια θέματα, όπως την ανατολή του ήλιου μέσα στη λίμνη, τα τοπία του εσωτερικού παραλίμνιου, τους κύκνους και τα άλλα στολίδια της. Στην λίμνη αναπτύσσονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Η κωπηλασία είναι από τα πιο σημαντικά αθλήματα στην πόλη, με πανελλήνια απήχηση. Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής στην Ελλάδα. Στη λίμνη της Καστοριάς πραγματοποιούνται Πανελλήνιοι και Διεθνείς αγώνες κωπηλασίας. Λειτουργεί και οργανωμένο τμήμα ιστιοπλοϊας. Την πανέμορφη λίμνη και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης με μια βόλτα με τουριστικό. Ο παραλίμνιος δρόμος προσφέρεται για περπάτημα. Στα βόρεια και βορειοδυτικά της λίμνης απλώνονται τμήματα ενός από τα λιγοστά παραλίμνια δάση που έχουν απομείνει στη χώρα μας. Από μακριά, προσφέρεται ένα θέαμα μοναδικό, αλλά θα πρέπει κανείς να επιχειρήσει να βαδίσει μέσα του για να νιώσει το μεγαλείο του. Πελώρια πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, λεύκες και, ανάμεσά τους, διάφορα μικρότερα και αναρριχώμενα φυτά δημιουργούν την αίσθηση πραγματικής “ζούγκλας”.
Ευχαριστούμε τους Κώστα και Άννα Νυδριώτη για το φωτογραφικό υλικό.