Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά της Καστοριάς


kastoria3
Σημαντικά επηρεασμένη από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η τοπική αγορά, η οποία ωστόσο τις τελευταίες
ημέρες κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς. Οι στολισμένες βιτρίνες και ο διάκοσμος στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, τον οποίο επιμελήθηκαν οι επιχειρηματίες, έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα χαρούμενη, σε μια προσπάθεια των εμπόρων που στοχεύει στο να βελτιώσουν και να τονώσουν την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών και κατ” επέκταση να αυξήσουν την κίνηση στα εμπορικά καταστήματά τους.
Τα σημάδια της λιτότητας μπορεί να είναι εμφανή από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις αγορές τους, δίνοντας κατά κύριο λόγο προτεραιότητα στα τρόφιμα και στην προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, ωστόσο η καλή διάθεση έφερε τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα πλήθος κόσμου στα καταστήματα σκορπώντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους εμπόρους. Καταναλωτές και επιχειρηματίες αντάλλαξαν χαρούμενες ευχές, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για το δυνατόν ταχύτερη έξοδο από την κρίση, η οποία εδώ και μια πενταετία έχει οδηγήσει την κοινωνία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Για άλλη μια χρονιά οι καταναλωτές φέτος πραγματοποιούν αγορές με το «σταγονόμετρο», δίνοντας προτεραιότητα στην προμήθεια τροφίμων και των απαραίτητων ειδών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς όπως συμβαίνει οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις στα σπίτια αναμένεται να προτιμηθούν ως λύση από πολλούς αντί του ρεβεγιόν.
Ως δεύτερη επιλογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, είναι η αγορά παιδικών ειδών, όπως ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, με δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τα οποία έχουν την τιμητική τους, ενώ ακολουθεί η κατηγορία των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Σε ό,τι αφορά τα δώρα και τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις οικονομικές λύσεις.
Το τοπικό λιανικό εμπόριο βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς πολλά καταστήματα δίνουν καθημερινό αγώνα για να διατηρηθούν στην αγορά. Εν τούτοις το πνεύμα των ημερών δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Οι έμποροι γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος του χρόνου, καθώς και τις καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, και κρατούν μικρό καλάθι.
‘’ Τα πράγματα την περίοδο των Χριστουγέννων δεν πήγαν πολύ καλά ή καλύτερα δεν πήγαν τόσο καλά όσο εμείς θα περιμέναμε λίγος κόσμος ειδικά στις αρχές της εβδομάδος πριν τα Χριστούγεννα και αν εξαιρέσει κανείς το διήμερο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική κίνηση οι υπόλοιπες μέρες ήταν λες και ήταν καθημερινές‘’ , τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Πανταζής.
Ευελπιστεί όμως ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του και αισιοδοξεί ότι αυτές τις ημέρες θα υπάρξει μια ανάκαμψη του τζίρου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι καθηλωμένος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι περιμένουν κάτι το ιδιαίτερο.