Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

CNN: Ωρα 01:00 1ης Ιουλίου 2015, Η Ελλάδα χρεοκόπησε [εικόνες] - Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε οικονομική καραντίνα

CNN: Ωρα 01:00 1ης Ιουλίου 2015, Η Ελλάδα χρεοκόπησε [εικόνες]

Η πρώτη ώρα της Τετάρτης 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε και... τυπικά η Ελλάδα θεωρείται ότι βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας μετά τη μη πληρωμή του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχασε την προθεσμία πληρωμής των πακεταρισμένων δόσεων του ΔΝΤ για τον Ιουνίου και όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ με ειδικές εκπομπές ζωντανά από την Ελλάδα μετέδωσαν ότι η χώρα έχασε την προθεσμία.
Το CNN με ρολόι που μετρούσε αντίστροφα, το France 24 με εικόνα από το κεντρικό ρολόι στην Τράπεζα της Ελλάδας και άλλα ΜΜΕ με αναφορά τους ακριβώς στη μία μετά τα μεσάνυχτα μετέδωσαν ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί.
Στην πλειοψηφία τους τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν σε δραματικούς τόνους το μέλλον της χώρας, ενώ στέκονται στις τελευταίες εξελίξεις της Τρίτης με τις επαφές Ελλάδας - θεσμών.


ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε οικονομική καραντίνα


Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε οικονομική καραντίνα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν ένα σημάδι από τον Αλέξη Τσίπρα – μόνο που αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σημάδι συμβιβασμού. Κάτι που γίνεται δραματικά έντονο μετά την αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Το Bloomberg αναφέρει πως η ελληνική κοινωνία, ήδη, νιώθει τον πόνο από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων – ακόμη και στους συνταξιούχους. «Η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο για να ξεφύγει από τα οικονομικά συντρίμμια μετά το τέλος του προγράμματος και την αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ. Κάτι που την εξομοιώνει με χώρες όπως το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε που έχουν πράξει αναλόγως παλαιότερα».
Οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη και πρόκειται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητείται η συμφωνία του «τελευταίου λεπτού» με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να ψάχνουν τον τρόπο για να γίνει αυτό πράξη.
Ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, αναφέρει πως: «ο κόσμος έχει κουραστεί». Και φαίνεται πως η ένταση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος που για τους άλλους Ευρωπαίους έχει λάβει το χαρακτήρα ευρωβαρόμετρου.
Αμυδρές ενδείξεις
Το πρακτορείο κάνει λόγο για αμυδρές ενδείξεις αναθέρμανσης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν για τη νέα πρόταση της Ελλάδα. Με πρώτη ματιά, πρόκειται για ένα σχέδιο που στερείται οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τα μέτρα, φαίνεται, να είναι μη λειτουργικά, σύμφωνα με τρεις υπαλλήλους που γνωρίζουν την πρόταση που κατατέθηκε την Τρίτη.
«Το αίτημα από την Ελλάδα φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει την περιοχή σε ανισορροπία και δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Τσίπρας ψάχνει για μια ευφάνταστη λύση», δήλωσε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της JPMorgan Chase Bank στο Λονδίνο. «Οποιαδήποτε συμφωνία επετεύχθη σε αυτό το στάδιο θα είναι σύμφωνα με τους όρους της Ευρωομάδας». Η ελληνική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να παραχωρήσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και να κάνει αλλαγές στους όρους και στην πρόταση του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Λίγες επιλογές
Οι αναλυτές της Barclays σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δομικές αλλαγές στην πρόταση των θεσμών, οι επιλογές του Τσίπρα ελαχιστοποιούνται. Έτσι εμμένει στο «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ φλερτάρει με την αποχώρηση αν επικρατήσει το «Ναι». Για να καταλήξουν πως το δημοψήφισμα θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και το αντίστοιχο μέλλον του Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Στο μεταξύ, οι Έλληνες βιώνουν μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί «οικονομική καραντίνα», στέκονται αρκετές ώρες στις ουρές για να λάβουν 60 ευρώ, ενώ δεν λείπουν πλέον και οι αψιμαχίες μεταξύ των πολιτών γύρω από το ποιος φταίει για την τωρινή κατάσταση.
http://www.iefimerida.gr/