Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ - Βιβλία για παιδιά του δημοτικού

Βιβλία για παιδιά του δημοτικού

Ο Μικρός Πρίγκιπας, ο Πίτερ Παν, ο Τομ Σόγερ, ένα παλιόπαιδο, ένας μικρός αξιολάτρευτος ψεύτης, ένας μυστικός κήπος και ένας
λαχανόκηπος μπορεί το φετινό καλοκαίρι να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. 
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ 
«Δεν μπορείς να γνωρίσεις κάτι αν δεν το εξημερώσεις, είπε η αλεπού. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια χρόνο να γνωρίσουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα από τους εμπόρους. Μα έμποροι που να πουλάνε φίλους δεν υπάρχουν, έτσι δεν έχουν φίλους. Αν θέλεις έναν φίλο, εξημέρωσέ με». Η πασίγνωστη ιστορία του μικρού πρίγκιπα που έφυγε από τον μικρό άγνωστο πλανήτη του για να περιπλανηθεί, να δει και να μάθει τον κόσμο.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η αγαπημένη Άλκη Ζέη μεταφράζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το κείμενο του Εξιπερί. Γιατί η εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου ξαναδιαβάζει την ιστορία και της δίνει αναπάντεχη φρεσκάδα. Γιατί είναι μια πολύ φροντισμένη έκδοση.
INFO
Κείμενο: Antoine de Saint-Exupery
Απόδοση: Άλκη Ζέη
Εικόνες: Αλέξης Κυρτσόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 112
Τιμή:  7,70 € 
ΤΟ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ 
Η ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωσε σε αντίξοες συνθήκες, «φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο». Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο   ̶ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Μπορεί άραγε το όπλο να δώσει τη θέση του στο βιολί; Μια ιστορία πολύ σκληρή και ταυτόχρονα πολύ τρυφερή.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η Αγγελική Δαρλάση δεν υποτιμά την νοημοσύνη των παιδιών, γράφει μια δύσκολη ιστορία στον σωστό τόνο, χωρίς οίκτο και φτηνούς συναισθηματισμούς. Γιατί το σχέδιο El Sistema (Το Σύστημα) πέτυχε και πάνω από 500.000 παιδιά σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα είναι μέλη κάποιας ορχήστρας. Γιατί η μουσική μπορεί να φέρει τη λύτρωση και να αλλάξει τη ζωή μας.
INFO
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 64
Τιμή: 10,50 € 
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ
Ένα βράδυ ο άτακτος Πίτερ Παν εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι της σεβαστής οικογένειας Ντάρλινγκ και τους αναστατώνει όλους. Η Γουέντι και τα αδέρφια της, ο Τζον και ο Μάικλ, μαθαίνουν να πετάνε και ακολουθούν τον Πίτερ Παν στη μαγική Χώρα του Ποτέ.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί αγαπάμε τον Πίτερ Παν, αυτό το ανέμελο, σκανδαλιάρικο και γελαστό παιδί που αρνείται να μεγαλώσει και ζει φανταστικές περιπέτειες. Γιατί όλα τα παιδιά πρέπει κάποια στιγμή να πετάξουν παρέα με τον Πίτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ και να συναντήσουν νεράιδες, ινδιάνους, πειρατές και τον τρομερό Κάπτεν Χουκ.
INFO
Συγγραφέας: James Matthew Barrie
Εικονογράφηση: Quentin Greban
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 94
Τιμή: 14,40 € 
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΜΗ 
Ο μικρός Ερμής λέει ψέματα καθημερινά, παντού και πάντα με αποτέλεσμα να αναστατώνει τους κατοίκους του χωριού του, όπως ο κουρέας που φύτεψε μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του για να ξαναβρεί την χαμένη του κώμη ή ο φούρναρης που έφαγε μια σούπα φτιαγμένη με μυρμήγκια και κάμπιες για να αδυνατίσει. Έρχεται όμως και η μέρα που ένα ψέμα του Ερμή βγαίνει αληθινό και τότε όλα αλλάζουν.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο μικρός Ερμής είναι πανέξυπνος, δραστήριος, χαριτωμένος και έχει χιούμορ. Γιατί θα συναντήσει τη Νεράιδα του Δάσους κι εκείνη θα του αλλάξει τη ζωή. Γιατί πρόκειται για μια αληθινή περιπέτεια, γεμάτη δράση και ανατροπές.
INFO
Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη
Εικόνογράφηση: Άγγελος Αγγέλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 88
Τιμή: 6,49 € 
ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ 
Η μικρή Σοφία περνάει τις διακοπές της στην εξοχή,  με τον παππού και τη γιαγιά. Ο παππούς της παραχωρεί ένα κομμάτι γης και της δίνει μικρά εργαλεία για να καλλιεργήσει εκείνη, μόνη της, τα δικά της λαχανικά. Η Σοφία είναι ενθουσιασμένη! Καλλιεργώντας τη γη θα μάθει ένα σωρό πράγματα και όταν επιστρέψει στην πόλη θα φτιάξει τον δικό της λαχανόκηπο στο μπαλκόνι της.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί είναι ένα βιβλίο που δίνει τη σωστή απάντηση στην ερώτηση: «Μα, από πού έρχονται τα λαχανικά στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς;». Γιατί ο λαχανόκηπος είναι μια φανταστική απασχόληση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας που τους μαθαίνει να καλλιεργούν, να σέβονται και να αγαπούν τη γη, τον κόπο, την δημιουργία. Γιατί όταν το διαβάσαμε ζηλέψαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας λαχανόκηπο.
INFO
Συγγραφέας: Gerda Muller
Εικονογράφηση: Gerda Muller
Μετάφραση: Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Σελ.: 42
Τιμή: 14,90 € 
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ. ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ 
Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή και την περίφημη τέχνη της Μινωικής Κρήτης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τις πανέμορφες τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Κνωσού, τον Δίσκο της Φαιστού, τα ξεχωριστά αγγεία, τα πολύτιμα κοσμήματα, τον Μινώταυρο και τον μύθο του Λαβύρινθου
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί είναι ένα βιβλίο-εργαστήριο γεμάτο ζωγραφιές και κατασκευές. Γιατί θα περάσουμε ευχάριστες ώρες δημιουργικής απασχόλησης μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τον περίφημο Μινωικό πολιτισμό.
INFO
Συγγραφέας: Ηλιάννα Μπάρδη
Εικόνες: Βάλλυ Λιάπη
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 46
Τιμή: 9,90 € 
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΕΡ 
Ο μικρός Τομ είναι ένα παιδί ορφανό που ζει σε ένα χωριό στις όχθες του Μισισιπή μαζί με τη θεία του. Μαζί με τους φίλους του σκαρώνουν συνέχεια φάρσες στους μεγάλους, παίζουν τους πειρατές, τους Ινδιάνους, υποδύονται τους εξερευνητές και ψάχνουν για χαμένους θησαυρούς. Ο ατίθασος Τομ είναι ο εμπνευστής και ο αρχηγός της παρέας που επιθυμεί να γνωρίσει τον μεγάλο κόσμο.
Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Τομ Σόγερ είναι ένας αξεπέραστος  ήρωας, το πρώτο καλό «κακό» παιδί στην ιστορία της λογοτεχνίας. Γιατί το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 1876 και από τότε έχει διαβαστεί από γενιές και γενιές παιδιών σε όλον τον κόσμο.
INFO
Συγγραφέας: Mark Twain
Διασκευή-Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 176
Τιμή: 5,09 €


Πηγή: www.iefimerida.gr