Ο ΥΠΝΟΣ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ
Ειναι ευρέως γνωστό πως ο καθένας πρέπει να κοιμάται περίπου 8 ώρες κάθε μέρα. Οι
περισσότεροι άνθρωποι, όμως, εξαιτίας του φόρτου εργασίας και των ταχύτατων ρυθμών ζωής, συνηθίζουν να κοιμούνται το πολύ έξι ώρες.
Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν πως είναι επιβλαβές για τον οργανισμό τους, δεν προλαβαίνουν να κοιμούνται κάθε βράδυ για τις ώρες που χρειάζονται.
Ερευνα, λοιπόν, έρχεται να δείξει με φωτογραφίες τι προκαλούν στο δέρμα και στην όψη του προσώπου λιγότερες από 8 ώρες νυχτερινού ύπνου.
Η Sarah Chamers είναι μητέρα τριών παιδιών και όπως οι περισσότερες γυναίκες κοιμάται περίπου 6 ώρες την ημέρα και αναπληρώνει ύπνο είτε το μεσημέρι είτε τα Σαββατοκύριακα.
Η 46χρονη αποφάσισε, λοιπόν, να συμμετάσχει σε έρευνα που θα διαπίστωνε τα «κακά» που έχουν οι λιγότερες ώρες ύπνου.
Πριν από τα «νυχτερινά» πειράματα, υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ποιότητα του δέρματός της, να καθοριστεί η ερυθρότητα, η υφή αλλά και το μέγεθος των πόρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποιότητα του δέρματός της ήταν πολύ καλή, ενώ είχε και λιγότερες ρυτίδες από τον μέσο όρο.
Για χάρη της έρευνας, η Sarah χρειάστηκε να διαφοροποιήσει τα ωράρια του ύπνου της και να κοιμάται περίπου 6 ώρες την ημέρα. Την πρώτη νύχτα κοιμήθηκε μόλις 4 ώρες, ενώ μετά από τρεις ημέρες διαλείμματος έπρεπε να ακολουθήσει για τις επόμενες πέντε μέρες το πρόγραμμα ύπνου, που την ήθελε να κοιμάται από τις 23:00 μέχρι τις 05:00 αυστηρά.
Μετά από τρεις ημέρες και χωρίς να ξεκουραστεί μέσα στην ημέρα, η Sarah ένιωθε νυσταγμένη, κουρασμένη και έτοιμη να βάλει τα κλάματα σε οτιδήποτε γινόταν. Επιπλέον, πεινούσε συχνά και είχε την ανάγκη να φάει περισσότερα γλυκά.
Το πιο σοκαριστικό ήταν, όμως, αυτό που συνέβαινε στο πρόσωπό της μετά από 30 ώρες ύπνου μέσα σε πέντε μέρες (πριν κοιμόταν 120): οι πόροι της είχαν διπλασιαστεί και η ερυθρότητα είχε αυξηθεί κατά 50%.
«Η έλλειψη ύπνου κάνει το σώμα να εκκρίνει λιγότερη από την ορμόνη ανάπτυξης των κυττάρων, η οποία βοηθά την ανάπλασή τους», αναφέρει η δερματολόγος Dr Sturnham και συνεχίζει λέγοντας: «Το πρόσωπό της έγινε πιο κόκκινο εξαιτίας της αύξησης της ευαισθησίας του δέρματος».
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ακόμα και αν είναι κοινή πρακτική και θεωρείται σωστό, κάθε προσπάθεια αναπλήρωσης ύπνου είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη δεν βοηθά σε καμία περίπτωση. Μπορεί κάποιος να νιώθει πιο ξεκούραστος, ωστόσο ο οργανισμός δεν επανακάμπτει.
Πριν την έρευνα και μετά: