Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΔΕΙΤΕ 6+1 Συνταγές με το τσουρέκι που σας περίσσεψε - Εκμεταλευτείτε το!!

Εκτός από το κλασικό με μερέντα!!!

Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα που, τις γιορτινές αυτές μέρες, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί νοστιμότατη λύση για
γιορτινά πρωινά αλλά και σνακ! 


Αν όμως φτιάξατε ή αγοράσατε παραπάνωαπό αυτά που τελικά χρειάζονταν και ψάχνετε τρόπους να κάνετε το τσουρέκι σας κάτι διαφορετικό αλλά... εξίσου νόστιμο, το http://www.sidagi.gr/ σας έχει τη λύση: 6 +1 ιδέες για λαχταριστά γλυκά, και όχι μόνο, με βάση το τσουρέκι!

Αξιοποιπηστε με απλές και γρήγορες συνταγές το τσουρέκι που περίσσεψε!

Αυγόφετες με τσουρέκι και σοκολάτα γκανάζ




Υλικά

Για 2-4 άτομα

120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Μαργαρίνη για το τηγάνισμα
4 αυγά
Μισό  ποτήρι γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
6 χοντρές φέτες από Πασχαλινό τσουρέκι ή φέτες ψωμιού
2 μπανάνες κομμένες σε φέτες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν.
Βουτάμε μέσα στο μείγμα τις φέτες του τσουρεκιού.
Σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και τηγανίζουμε τις φέτες τσουρεκιού και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν.

Σε ένα ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση.
Την ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στη συνέχεια σερβίρουμε τις φέτες από τα τσουρέκια με τη σοκολάτα γκανάζ και λίγες μπανάνες.


Αυγόφετες από τσουρέκι


Υλικά

Για 2-4 άτομα

Μισό  ποτήρι μέλι
1 μπανάνα ή άλλο φρούτο
Κανέλα για πασπάλισμα
Μαργαρίνη για το τηγάνισμα
4 αβγά
Μισό  ποτήρι γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
3 χοντρές φέτες τσουρέκι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν.
Βουτάμε μέσα στο μείγμα τις φέτες του τσουρεκιού.

Σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και τηγανίζουμε τις φέτες τσουρεκιού και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν.
Κόβουμε σε φέτες μια μπανάνα, την απλώνουμε πάνω από τις φέτες τσουρεκιού και περιχύνουμε με μέλι.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.


Τούρτα από τσουρέκι


Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για τη βάση
8 φέτες τσουρεκιού

Για την κρέμα σοκολάτας
Μισό κιλό κρέμα γάλακτος
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
225 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

Για το σιρόπι
100 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια νερό


Εκτέλεση

Για τη κρέμα σοκολάτας
Αφήνουμε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
 Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζουμε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα, μέχρι να γινει ρευστή.  Τη μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, ρίχνουμε στη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης.

Για την συναρμολόγηση
Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 5 εκ. στρώνουμε στη βάση φέτες από τσουρέκι και τις ραντίζουμε με σιρόπι. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή από την κρέμα σοκολάτας και με τη βοήθεια μιας παλέτας την ισιώνουμε. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φέτες από το τσουρέκι, τις ραντίζουμε με το σιρόπι και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Με τη βοήθεια ενός φλόγιστρου ζεσταίνουμε τη φόρμα γύρω γύρω, ώστε να βγει εύκολα και ξεφορμάρουμε, τη βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη. Δύο λεπτά αφότου αρχίσει να βράζει το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αν θέλουμε, μπορούμε να το αρωματίσουμε με 30 γραμμάρια. ποτό της αρεσκείας μας.


Crumble από τσουρέκι και βατόμουρα


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη γέμιση
4 φλιτζάνια βατόμουρα, πλυμένα
Ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι (λιγότερο ή περισσότερο σε γεύση, εξαρτάται από το πόσο γλυκά είναι τα μούρα και το πόσο γλυκό θα θέλατε να είναι)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι κανέλα
1 1/2 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο (για πάχυνση, μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα αντί ταπιόκα)

Για την επικάλυψη
8 φέτες τσουρεκιού χοντροκομμένες
1/4 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση

Για  τη γέμιση
Τοποθετούμε τα  μούρα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, κανέλα, και το καλαμποκάλευρο σε μια κατσαρόλα.
Ανακατέψτε τα μούρα ομοιόμορφα με τη ζάχαρη και αφήνετε για 30 λεπτά να ηρεμήσει το μείγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους  180 βαθμούς.

Για την επικάλυψη
Πασπαλίζετε όλο το πυρέξ με την πρώτη στρώση από τα τσουρέκια. Προσθέτετε τα βατόμουρα και μετά χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε το αυγό και το γάλα μέχρι γίνει ένας απαλός χυλός.
Με μεγάλες κουταλιές, ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα βατόμουρα. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


Παγωτό με βατόμουρα και τσουρέκι


Υλικά

Για 4-6 άτομα

200 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια βατόμουρα πολτοποιημένα  + 1 κούπα βατόμουρα κομμένες σε κομμάτια
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (προαιρετικά)
6 φέτες τσουρεκιού κομμένες σε μικρά κομματακια
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι σακούλας
400 ml πλήρες γάλα με λιπαρά
200 ml κρέμα γάλακτος με λιπαρά

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βατόμουρα και καθαρίζουμε.
Ρίχνουμε τα βατόμουρα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τις πολτοποιούμε. Αδειάζουμε τον πολτό τους σε ένα μπολ.

Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά.
Αμέσως μετά αδειάζουμε στο μπολ το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά ακόμη.
Αδειάζουμε στη λεκάνη και τον πολτό από τα βατόμουρα μαζί με το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια δουλεύουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή μας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μας.

Μόλις το παγωτό ετοιμαστεί από την παγωτομηχανή, προσθέτουμε τα κομμάτια βατόμουρου και το τσορέκι κομένο σε μικρά κομμάτακια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ και έπειτα το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες προτού το καταναλώσουμε.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή τότε ανακατεύουμε το μείγμα και το παγώνουμε για 6 ώρες στην κατάψυξη, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι κάθε 45 λεπτά για 4 φορές.


Κορμός σοκολάτας


Υλικά

Για 4-6 άτομα

250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
8 φέτες τσουρέκι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 συσκευασία γάλα ζαχαρούχο

Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα ανακατεύουμε το βούτυρο κομμένος σε κομμάτια και σε θερμοκρασία δωματίου με το ζαχαρούχο μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Κόβουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε όλο το υλικό σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για περίπου 3 ώρες. Διατηρείτε στην κατάψυξη.
Σερβίρεται κρύο.




1. Τσουρέκι εκμέκ

Υλικά

10 μεγάλες φέτες τσουρέκι (1 μεγάλο τσουρέκι)

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλιτζάνια νερό
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα:
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
40γρ κορν φλάουερ
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
1 βανίλια

Για το στόλισμα:
250γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης




Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Απλώνουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ ή ταψάκι ή μεγάλη φόρμα για κέικ (χωρίς το εσωτερικό χώρισμα) το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά. Σιροπιάζουμε το τσουρέκι μας σιγά σιγά με ένα κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγη κανέλα. Η βάση μας είναι έτοιμη.

Παρασκευάζουμε την κρέμα ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό και τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ζεσταίνουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα, μέσα στο μίγμα των αυγών. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ ζωηρά μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια κι αν θέλουμε λίγη κανέλα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε την κρέμα και θέλετε κάτι πιο δροσερό αντικαταστήστε την κρέμα με παγωτό καϊμάκι που ταιριάζει απόλυτα!

Πρόκειται για μια θερμιδική βόμβα γι αυτό βάλτε όρια στον εαυτό σας (πχ «θα φάω ένα μικρό κομμάτι μαζί με τον καφέ μου το απόγευμα 2 φορές μέσα στην εβδομάδα»).