Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Στη λίμνη της Καστοριάς καταμετρήθηκαν 3.000 πουλιά (ρεπορτάζ)


Traveler


Κάθε χρόνο μέσα Ιανουαρίου γίνεται σε όλους τους υγροβιότοπους του κόσμου ταυτόχρονα, η καταμέτρηση της ορνιθοπανίδας

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις – όπως τις αποκαλούν οι ορνιθολόγοι – έγιναν για μια ακόμη φορά στη  λίμνη της Καστοριάς και συγκεκριμένα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που πήραν μέρος  σ΄αυτές, μέτρησαν στη λίμνη μας  3.000  πουλιά.
«Ουσιαστικά για μας σήμερα είναι  μια μεγάλη  γιορτή. Όλοι οι ορνιθολόγοι  σήμερα ξεχυθήκαμε στους υγροβιότοπους  ώστε να μπορέσουμε να καταμετρήσουμε την  ορνιθοπανίδα που έχουμε στην Ευρώπη.
Στη  λίμνη της Καστοριάς καταμετρήσαμε  πολλά είδη πτηνών.  Έχουμε κάποια είδη που ζουν κυρίως  στις παγωμένες  θάλασσες του βορρά. Αυτοί οι επισκέπτες έρχονται κάθε  χρόνο στην περιοχή μας πράγμα το οποίο σημαίνει ότι  έχουμε καλή ορνιθοπανίδα στη  λίμνη μας, αλλά και ότι  η λίμνη είναι  δείκτης καθαρότητας», δήλωσε το μέλος της  Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η λίμνη μας είχε και πάλι νέους επισκέπτες.Πρόκειται  για ένα  ζευγάρι νανοπρίστες και ένα  ζευγάρι χηνοπρίστες (είδη αγριόπαπιας), οι οποίοι σύμφωνα με το μέλος της  Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Χρήστο Τόσκο: «είχαν να  εμφανιστούν έξι χρόνια στη λίμνη μας».
Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διεξάγονται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες με τη συμμετοχή  περίπου  15.000 καταμετρητών,  οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.
Αποτελούν μέρος του μακροβιότερου παγκοσμίου εμβέλειας προγράμματος  τηςΔιεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων το οποίο έχει ως στόχο την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας στον κόσμο.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις καταγραφές των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών,  επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ