Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

H Σπηλιά του Παταράγκου στον Άη-Θανάση Καστοριάς!!


IMGP3207Το σπήλαιο εντοπίστηκε  από μέλη της cyberotsarka και του ΕΤΑΚ Καστοριάς. Ποιος ήταν όμως ο Παταράγκος;


Το τοπικό τμήμα βορείου Ελλάδος της Ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρίας επισκέφθηκε και
χαρτογράφησε την τρύπα του Παταράγκου και σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ese-totve.blogspot.com/ αναφέρει:
Το σπήλαιο του Παταράγκου εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε, από μέλη του τοπικού τμήματος βορείου Ελλάδος της ΕΣΕ, κατά την αποστολή του τμήματος στην Καστοριά το τριήμερο 24- 26 Οκτωβρίου 2009.
Η σπηλιά του Παταράγκου βρίσκεται στο βουνό του Αγ. Αθανασίου που εισχωρεί στην λίμνη της Καστοριάς. Στο ίδιο όρος βρίσκεται και το ονομαστό σπήλαιο του Δράκου, καθώς και αρκετά ακόμη μικρότερα σπήλαια.
Το σπήλαιο είχε εντοπιστεί από μέλη της cyberotsarka και του ΕΤΑΚ Καστοριάς. Από αυτούς μας υπεδείχθη και η θέση του σπηλαίου.
Θέση-Πρόσβαση
Στίγμα: Ν 40ο 30. 878’ Υψόμετρο: 794μ.
Ε 021ο 16.795’
Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 100 μ. ψηλότερα από την επιφάνεια της λίμνης και η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά εύκολη. Η είσοδός του βρίσκεται λίγα μέτρα αριστερά από ένα μικρό μονοπάτι που ξεκινά από το μικρό ναό του Αγίου Αθανασίου στην κορφή του λόφου της Καστοριάς. Την είσοδο κρύβει μια μεγάλη συκιά.
Περιγραφή- χαρακτηριστικά σπηλαίου
Το σπήλαιο διανοίγεται σε στρώματα Μέσου-ανώτερου Λιασικού ασβεστολίθου της Πελαγονικής ζώνης. Το σπήλαιο αποτελείται από έναν μεγάλο κεντρικό θάλαμο και τέσσερεις μικρότερους οι οποίοι ανοίγονται περιμετρικά. Είναι ένα ενεργό σπήλαιο όπως αποδεικνύεται από την έντονη σταγονοροή και τους πανέμορφους εμβρυακούς σταλακτίτες. Σε ολόκληρο το σπήλαιο υπάρχει διάκοσμος λευκού και κόκκινου χρώματος. Τον διάκοσμο αποτελούν σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορες μορφές, κολώνες, ένας μικρός δίσκος, μικρές κουρτίνες και ένας ελικτίτης.
.
Κύριο χαρακτηριστικό του μεγάλου κεντρικού θαλάμου είναι ο κώνος κορυμμάτων που ξεκινά από την είσοδο και καλύπτει όλο σχεδόν το θάλαμο. Ο κώνος κορυμμάτων αποτελείται από μεγάλες πέτρες, σορούς γουανό και ,δυστυχώς, αρκετά σκουπίδια. Το γουανό παρατηρείται σε όλο το εύρος του σπηλαίου και είναι τόσο πολύ που σε μερικά σημεία σχηματίζει μικρούς λόφους.
.
Παρά την ποσότητα περιττωμάτων παρατηρήθηκαν μόνο δύο νυκτερίδες, οι οποίες μάλλον δεν ευχαριστήθηκαν την επίσκεψη που τους κάναμε. Εκτός των νυκτερίδων υπήρχαν και αρκετά κουνούπια τα οποία βρίσκονταν παγωμένα πάνω στους σταλακτίτες καθώς και μικρά ημιδιάφανα ισόποδα, που περπατούσαν στο γουανό. Τέλος εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν μερικοί μύκητες (μανιτάρια) που έχουν αναπτυχθεί πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου.
.
Το σπήλαιο φέρει ίχνη χρήσης διαφόρων περιόδων. Σε όλο το εύρος του σπηλαίου παρατηρείται κεραμική, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να είναι στο βάθος του μικρού θαλάμου με τους εμβρυακούς σταλακτίτες. Τα όστρακα της κεραμικής χρονολογούνται από τη νεότερη νεολιθική ως τα μετεπαναστατικά χρόνια. Εκτός της κεραμικής παρατηρήθηκαν και τμήματα κεραμίδων και πλιθιών αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς αν ήταν σε χρήση μέσα στο σπήλαιο ή αν είναι απορρίμματα. Την έρευνα για τη χρήση του σπηλαίου δυσχεραίνουν οι όγκοι του γουανό που έχουν καλύψει τις επιχώσεις.
.
Τέλος στο σπήλαιο παρατηρούνται οστά διαφόρων ζώων. Αιγοπροβάτων, σκυλιών, πτηνών και τρωκτικών καθώς και τρία θραύσματα από καβούκι χελώνας.
Ομάδα εξερεύνησης:
ΕΣΕ ΤοΤΒΕ: Καλογερόπουλος Ηρακλής, Καλαμπούκας Κωνσταντίνος, Καλογήρου Κωνσταντίνα, Κυρκιμτζή Ισμήνη, Τρίμμης Κωνσταντίνος.
ΕΤΑΚ: Τάσος Γερονίκος, Σάκης Πάνος.
Ομάδα χαρτογράφησης:
ΕΣΕ ΤοΤΒΕ: Καλογερόπουλος Ηρακλής, Καλαμπούκας Κωνσταντίνος, Κυρκιμτζή Ισμήνη, Τρίμμης Κωνσταντίνος.
Παταράγκος (ο): τσομπάνος.
Ένα πρόβατό του, έπεσε κάποτε σε μία τρύπα του Καστοριανού βουνού. Ο καλός αυτός ποιμένας, κατέβηκε στην τρύπα δεμένος με σχοινί και ανέσυρε το πρόβατό του. Από τότε η τρύπα εκείνη πήρε το όνομά του.
Η τρύπα του παταράγκου…
 
 
 
Παρακάτω παρατίθεται ο χάρτης του Παταράγκου που συνέταξε το Το.Τ.Β.Ε. της Ε.Σ.Ε.
 pataragkos_map