Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τι μπορώ να κάνω εάν ένα παιδί κάνει πυρετικούς σπασμούς;


school_sick_childΔεν είναι λίγες οι φορές που επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με παιδιά, σε παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία, ή ακόμα και σε παιδότοπους, θέλουν να
ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα παιδί που κάνει πυρετικούς σπασμούς.
Ακολουθούν πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση.
Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί;
Σπασμούς ονομάζουμε την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η πιο τυπική εικόνα είναι το παιδί, λόγω γενικευμένων μυϊκών συσπάσεων, να «τρέμει» παρουσιάζοντας τινάγματα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον, με τα μάτια του γυρισμένα ώστε να φαίνεται μόνο το άσπρο τους. Όχι σπάνια, όσοι παραβρίσκονται τρομάζουν τόσο από την εικόνα, που νομίζουν ότι το παιδί «πεθαίνει».
«Πυρετικοί» είναι οι σπασμοί που προκαλούνται από την απότομη αλλαγή στην θερμοκρασία στον ανώριμο νεαρό εγκέφαλο παιδιών 6μηνών με 6χρονών. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί αν και παρουσιάζεται συχνότερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών.
Τι πρέπει να κάνουμε όταν ένα παιδί παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς;
Εάν ένα παιδί έχει πυρετικούς σπασμούς μη πανικοβάλλεστε και ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες :
1.   Τοποθετείστε το παιδί στο πλάι (όπως φαίνεται στην εικόνα) σε μέρος όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει, ή να χτυπήσει σε αντικείμενα γύρω του π.χ. στο πάτωμα.
2.   Μείνετε κοντά του για να το παρακολουθείτε και να το βοηθήσετε αν χρειασθεί.
3.   Απομακρύνετε από το παιδί σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα
4.   Χαλαρώστε ή λύστε όποιο ρούχο είναι σφιχτό ή περιορίζει τις κινήσεις του.
5.   Μη συγκρατείτε το παιδί ή μη περιορίζετε τις κινήσεις του.
6.   Μη προσπαθήσετε να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του παιδιού
.
7. Προσπαθήστε να χρονομετρήσετε τους σπασμούς, χρησιμοποιώντας κάποιο ρολόι. Συχνά λόγω της εντυπωσιακής εικόνας τους οι σπασμοί μας φαίνονται ότι διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Επίσης, εάν έχετε την ετοιμότητα, προσπαθήστε να παρατηρήσετε ποιο μέρος του σώματος του παιδιού άρχισε να τρέμει πρώτο, καθώς και αν προσέχετε κάποια σημάδια ασθένειας. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να βοηθήσετε τον γιατρό να καταλάβει την αιτία των σπασμών.
8.  Είναι πιθανό οι γονείς του παιδιού να σας έχουν εφοδιάσει με ένα μικροκλύσμα που περιέχει φάρμακο για να σταματήσουν οι σπασμοί. Μην βιαστείτε να το χορηγήσετε. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά ή ακόμα καλύτερα 10 λεπτά και εάν δεν έχουν σταματήσει μόνοι τους οι σπασμοί τότε κάντε το μικροκλυσματάκι.
Παιδίατρος Βαράκης Νίκος – πηγή:paidiatre.gr