Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινήσει το παιδί την εκμάθηση της ξένης γλώσσας;

english-megali-polaroid
Οι ξένες γλώσσες είναι αναγκαίο προσόν για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ό,τι κι αν κάνει παράδειγμα, εάν έρχεται σε επαφή με το διαδύκτιο ,ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πρέπει να γνωρίζει την γλώσσα των
υπολογιστών, δηλαδή τα Αγγλικά, διαφορετικά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην χρήση τους.  
 Για το λόγο αυτόν, η χρησιμότητά των ξένων γλωσσών κρίνεται απαραίτητη σε όλο και μικρότερες ηλικίες, πράγμα που προκαλεί πολλά και σημαντικά ερωτήματα.
Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν μαθήματα
Από 2 έως περίπου 8ετών, τα παιδιά ακούνε, βλέπουν, μιμούνται, και με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν καλύτερα. Σε αυτή, λοιπόν, την ηλικία είναι πολύ εύκολο να αρχίσουν να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, και μάλιστα πολύ γρήγορα, με το τραγούδι, το ποίημα και το παιχνίδι (όπως μαθαίνουν, άλλωστε, και τη μητρική τους), χρησιμοποιώντας δηλαδή το συναίσθημα και τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την άποψη πολλών εκπαιδευτικών, η κατάλληλη ηλικία για να έρθει ένα παιδί σε μια πρώτη επαφή με μια ξένη γλώσσα είναι η προσχολική.
Ωστόσο, για να ξεκινήσει την ουσιαστική της εκμάθηση καλό θα ήταν να περάσει την Β΄ Δημοτικού, οπόταν θα έχει ήδη κατακτήσει την ανάγνωση και τη γραφή της μητρικής του γλώσσας και θα έχει έρθει σε επαφή με άλλα γραμματικά φαινόμενα, και έτσι θα μπορεί να την αφομοιώσει.
Πριν από αυτό το χρονικό διάστημα η ξένη γλώσσα θα πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα παιχνίδι, ώστε να την αγαπήσει και να τη μάθει με μεγαλύτερη ευκολία αργότερα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η γνώση να «μεταφέρεται» στο παιδί αυτής της ηλικίας (προσχολικής) ως μάθημα και μάλιστα υποχρεωτικό.
Ποιά είναι τα οφέλη της εκμάθησης  ξένης γλώσσας;
Βελτιωμένη σχολική απόδοση
Έχει αποδειχθεί, ακόμη, ότι η μελέτη ξένης γλώσσας βοηθά τους μαθητές να ασκήσουν κριτική σκέψη.
Τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο ή περισσότερες γλώσσες είναι, συνήθως, πιο ευπροσάρμοστα, πιο δημιουργικά και φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα γνωσιακής ανάπτυξης σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους που γνωρίζουν μόνο τη μητρική τους γλώσσα.
Επιπλέον, τα οφέλη είναι πολλαπλά και σημαντικά στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε.
Μια ξένη γλώσσα ανοίγει τις πόρτες σε ένα νέο πολιτισμό.
Φυσικά, η γνώση μιας δεύτερης (ή τρίτης) γλώσσας προσφέρει στο παιδί σας προβάδισμα και στον ανταγωνιστικό εργασιακό χώρο.
Επιμελήθηκε Ν.Π