Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαιολόγοι το 1955 ποζάρουν... σαν νεκροί και φωτογραφίζονται στον τάφο της Αμφίπολης [εικόνες]

Αρχαιολόγοι το 1955 ποζάρουν... σαν νεκροί και φωτογραφίζονται στον τάφο της Αμφ

Αρχαιολόγοι το 1955 ποζάρουν... σαν νεκροί και φωτογραφίζονται στον τάφο της Αμφίπολης [εικόνες]




Τη στιγμή που όλος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόοδο και τα νέα ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης συνεχίζεται η δημοσιοποίηση φωτογραφιών μίας άλλης εποχής από τον τύμβο Καστά.
Πρόκειται για φωτογραφίες συνεργατών του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, το 1955. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο seleo.gr, είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέκου Κοχλιαρίδη πρώην αρχιφύλακα αρχαιοτήτων και του κατοίκου που έγινε ο στενότερος συνεργάτης του κυρίου Λαζαρίδη για πολλές δεκαετίες.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν πριν διακοπούν οι προσπάθειές του αείμνηστου αρχαιολόγου, όταν οι συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μέσα στους τάφους, ποζάροντας ακόμα και ως... νεκροί.


Υπενθυμίζεται πως το 1955, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι κάτι ακόμα πιο σημαντικό από το λιοντάρι. Εντόπισε μέρος της περιβόλου, όμως ξεκίνησε από την κορυφή του λόφου να κατεβαίνει προς τα κάτω. Η δική του σκαπάνη έφερε στο φως αρχαϊκούς τάφους -μέρος ολόκληρου νεκροταφείου ψηλά στο κομμάτι του τύμβου. Οι εργασίας όμως σταμάτησαν από τη χούντα των συνταγματαρχών.


Φωτογραφίες: seleo.gr