Σπιτικός, πεντανόστιμος γύρος με τη συνταγή της Αργυρώς!
Υλικά συνταγής(για 12 μερίδες):
6 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
6 πολύ λεπτές φέτες χοιρινή πανσέτα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λεμόνι
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά η ανάμεικτη
1 κ.σ. σουμάκ
λιγο φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά.
Εάν η πανσέτα είναι χοντροκομμένη την χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο να πλατύνει.
Κόβουμε τα φιλέτα σε μεγάλες λεπτές φέτες. Βάζουμε τα κρεατικά σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το μίγμα μπαχαρικών ελαιολάδου. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες την ντομάτα. Αν έχει πολλά υγρά την στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Καλύπτουμε με την ντομάτα και σκεπάζουμε το μπολ με τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Ακόμα καλύτερα για μια νύχτα.
Απλώνουμε μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάγκο εργασίας. Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πρώτα απλώνουμε την πανσέτα και μετά εναλλάξ κοτόπουλο και ντομάτα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρουμε το γύρο σε σφιχτό ρολό. Με το αλουμινόχαρτο τυλίγουμε καλά και σφίγγουμε το ρολό. Βάζουμε σε σχάρα και ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 15'. Ξετυλίγουμε το γύρο. Το ξαναβάζουμε στη σχάρα κι από κάτω βάζουμε ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεροψήνουμε για 30´.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τζατζίκι, ψωμάκια, πίτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 105 λεπτά
www.argiro.gr
6 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
6 πολύ λεπτές φέτες χοιρινή πανσέτα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λεμόνι
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά η ανάμεικτη
1 κ.σ. σουμάκ
λιγο φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά.
Εάν η πανσέτα είναι χοντροκομμένη την χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο να πλατύνει.
Κόβουμε τα φιλέτα σε μεγάλες λεπτές φέτες. Βάζουμε τα κρεατικά σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το μίγμα μπαχαρικών ελαιολάδου. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες την ντομάτα. Αν έχει πολλά υγρά την στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Καλύπτουμε με την ντομάτα και σκεπάζουμε το μπολ με τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Ακόμα καλύτερα για μια νύχτα.
Απλώνουμε μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο στον πάγκο εργασίας. Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πρώτα απλώνουμε την πανσέτα και μετά εναλλάξ κοτόπουλο και ντομάτα. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρουμε το γύρο σε σφιχτό ρολό. Με το αλουμινόχαρτο τυλίγουμε καλά και σφίγγουμε το ρολό. Βάζουμε σε σχάρα και ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 15'. Ξετυλίγουμε το γύρο. Το ξαναβάζουμε στη σχάρα κι από κάτω βάζουμε ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεροψήνουμε για 30´.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με τζατζίκι, ψωμάκια, πίτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 105 λεπτά
www.argiro.gr