Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η πράσινη λύση στη θέρμανση: Βιοκαύσιμα από τσόφλια φιστικιών θα ζεσταίνουν την Τουρκία





Μια νέα «οικολογική πόλη» έχει ήδη προγραμματιστεί στην Τουρκία και ενώ η ιδέα εξακολουθεί να αναμένει έγκριση από τις αρχές, έχει ήδη αποφασιστεί η οικολογική μέθοδος θέρμανσης των κτιρίων: τα τσόφλια των
φιστικιών.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο των φιστικιών, εξάγοντας 6.800 τόνους μόνο το περασμένο έτος. Η Gaziantep, η νότιο-ανατολική περιοχή της χώρας, όπου θα κατασκευαστεί η νέα οικολογική πόλη, παράγει την πλειοψηφία των φιστικιών του έθνους, αφού από τους συνολικά 6.800 τόνους που εξήγαγε η Τουρκία πέρυσι, οι 4.000 τόνοι προέρχονταν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά το σχεδιασμό της πόλης, οι σχεδιαστές μελέτησαν το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το 60% της θέρμανσης της περιοχής θα μπορούσε να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική.

Ολα τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια στην πόλη θα θερμαίνονται με την καύση των κελυφών από τα φιστίκια. Η πόλη θα στεγάζει 200.000 ανθρώπους και θα απέχει 6 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, που ονομάζονται επίσης Gaziantep.

Πηγή: www.iefimerida.gr/node/152360#ixzz3075Tc2DW