Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!!


Καλησπέρα φίλοι μου. Έχουμε μπει για τα καλά στη Σαρακοστή και πολλοί έχουμε αποφασίσει να νηστέψουμε. Για διάφορους λόγους ο καθένας, αλλά σημασία έχει ότι κάνουμε τουλάχιστον για λίγες μέρες αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε και συμβιβασμούς στον ουρανίσκο μας, ούτε και να μετανιώσουμε για την προσπάθειά μας. Γι' αυτό, έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την κουζίνα της νηστείας. Για τη σύγχρονη εποχή που ζούμε, και κυρίως για τον τρόπο ζωής που κάνουμε, είναι καλό κάπου- κάπου να προσέχουμε και να αφαιρούμε πράγματα από το διαιτολόγιό μας.
Για όλα τα παραπάνω, στο κλίμα των ημερών, θα φτιάξουμε μια νηστίσιμη καρυδόπιτα, με υλικά που ξαφνιάζουν, αλλά που δεν υστερεί σε γεύση και παράλληλα είναι και χορταστική, για το λόγο ότι το κύριο υλικό της είναι το ρύζι. Παράξενο ακούγεται, αλλά πιστέψτε με, και δεν ανιχνεύεται γευστικά, και δε λιγώνει, και χορταίνει. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την φτιάξετε. Μοιάζει πολύ με μπακλαβά. Και είναι και εύκολη στην παρασκευή της.
Ας δούμε όμως πως γίνεται:

Υλικά:
2,5 κούπες κοπανισμένα καρύδια
1,5 κούπες ρύζι άσπρο
2/3 κούπας σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
1,5 κούπες ζάχαρη
120 γρ μαργαρίνη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα σταφίδες
500 γρ φύλλο κρούστας για γλυκά
σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
χυμό από μισό λεμόνι

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Βράζουμε το ρύζι με το ανάλογο νερό (περίπου η αναλογία είναι 1,5 κούπα ρύζι προς 3,5 κούπες νερό), προσθέτοντας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Να βράσει καλά, να μην είναι σκληρό.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε και τις σταφίδες.

Σε μακρόστενο λαδωμένο ταψί Νο 32, απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας διπλωμένα στη μέση και αλειμμένα με το λάδι μέσα έξω. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 του μίγματος του ρυζιού.

Πάνω απ' το ρύζι απλώνουμε άλλα δύο φύλλα κρούστας λαδωμένα και διπλωμένα στη μέση. Πασπαλίζουμε με το 1/3 των καρυδιών.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, και τελειώνουμε με δύο φύλλα διπλωμένα και λαδωμένα. Τα χαράζουμε και ψήνουμε 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού να δέσουν, και αφήνουμε να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι απορροφάται όλο.

Σερβίρουμε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

 
Δια χειρός  Μαρίας Παπαϊωάννου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  http://masasoura.blogspot.gr/