Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

4 ιδιοφυείς Ελληνες: Φτιάχνουν τσάντες ανακυκλώνοντας πανιά ιστιοφόρων [εικόνες]!!

Τέσσερις ιδιοφυείς Ελληνες: Φτιάχνουν τσάντες ανακυκλώνοντας πανιά ιστιοφόρων [εικόνες]

Τέσσερις ιδιοφυείς Ελληνες: Φτιάχνουν τσάντες ανακυκλώνοντας πανιά ιστιοφόρων [εικόνες]


Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα σεμινάριο ιστιοπλοΐας από δύο Κερκυραίους -Σπύρος Ντάικος, Πάνος Βαρούχας- και τον Αθηναίο δάσκαλό τους, Στρατή Ανδρεάδη. Ετσι γεννήθηκαν οι «αλμυρές» τσάντες.

Η ομάδα συμπληρώθηκε από την απαραίτητη, για ένα τέτοιο εγχείρημα, σχεδιάστρια (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απόφοιτος της μιλανέζικης σχολής σχεδίου μόδας Domus Academy), επίσης Κερκυραία, Χρύσα Χαλικιοπούλου και... η εταιρεία ήταν έτοιμη.
Δίνουν ζωή σε άχρηστα υλικά
Το όνομα αυτής Salty Bag και έδρα της η Κέρκυρα. Πρόκειται για την πρώτη upcycling εταιρεία στην Ελλάδα και όπως δηλώνουν οι δημιουργοί της.
«Μας αρέσει να επαναπροσδιορίζουμε την έννοια του απορρίμματος. Παίρνουμε υλικά αχρηστευμένα, συχνά πεταμένα, και τους δίνουμε νέα ζωή και αξία. Κάθε Salty Bag σχεδιάζεται για να μπορεί είτε να επαναχρησιμοποιηθεί ή να καταλήξει σε μια μορφή που δεν προσθέτει στον όγκο σκουπιδιών που παράγουμε. Προτεραιότητα μας είναι να συνεργαζόμαστε με ντόπιους προμηθευτές και βιοτεχνίες για τις πρώτες ύλες των Salty Bag: Τα δέρματα προέρχονται από επιλεγμένες ντόπιες βιοτεχνίες με ιστορία και μεράκι. Με το χρόνο το δέρμα, όπως το πανί, παλαιώνει και αποκτά το δικό του χαρακτήρα. Οι ιμάντες της Vai προέρχονται από μια βιοτεχνία που πάνω από 80 χρόνια τώρα φτιάχνει ιμάντες στην βόρεια Αττική. Οι Salty Bag σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Κέρκυρα».
Κάθε τσάντα είναι μοναδική
Κάθε Salty Bag είναι μοναδική – διαφέρει σε υφή, απόχρωση και παλαίωση, ανάλογα με τη ζωή και το κομμάτι του πανιού από το οποίο έχει προέλθει. Πάνω στη Salty Bag σας θα βρείτε σημάδια από τη χρήση, τα στοιχεία της φύσης και το χρόνο. Είναι οι λέξεις που σχηματίζουν τις ιστορίες τους.
«Μας ένωσε η κοινή αγάπη για τη θάλασσα, τον αέρα, την ιστιοπλοΐα αλλά και οι χιλιάδες ιστορίες που ανταλλάσσαμε ως ιστιοπλόοι. Ιδρύσαμε τη Salty Bag τον Μάρτιο του 2013 για να αξιοποιήσουμε τις ιστορίες των πολυταξιδεμένων, αλμυρών πανιών» επισημαίνουν.
Υπάρχουν πολλά παροπλισμένα πανιά που επιζητούν μια καινούργια ζωή. Τα προμηθεύονται από φίλους ιστιοπλόους και ιστιοράφτες ή τα βρίσκουν σε κάδους αχρήστων στις μαρίνες. Τα εξαιρετικής ποιότητας υπόλοιπα υλικά, όπως τα δέρματα, προέρχονται από ελληνικές, οικογενειακές επιχειρήσεις.
Τα σχέδια εμπνέονται από άγνωστα μέρη της Ελλάδας, όπως το ακατοίκητο νησάκι του Αργοσαρωνικού Παραπόλα -«βαφτίστηκε» έτσι επειδή οι ντόπιοι λένε «αν πας εκεί, πάρε απ' όλα γιατί δεν έχει τίποτα»-, που έδωσε την ιδέα για την ευρύχωρη γυναικεία τσάντα Parapola.
Η Χρύσα Χαλικιοπούλου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Domus Academy του Μιλάνου, αποφασίζει πώς θα αξιοποιηθούν τελικά τα πανιά. Κόβονται και ράβονται στο χέρι, ενώ το μότο των δημιουργών τους τα εξηγεί όλα: We love making bags that you love.

Ενθύμια
Απώτερος στόχος είναι η καινούργια ζωή που θα αποκτήσει το πανί, καθώς και η καταγραφή της ιστορίας του. Ο ιδιοκτήτης κάθε τσάντας παίρνει ένα βιβλιαράκι όπου αναγράφονται από τα ταξίδια μέχρι και οι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν τα πανιά. www.saltybag.com















Διαβάστε περισσότερα

άποψη http://www.iefimerida.gr/node/148500#ixzz2x4BjEI9S