Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

15 ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ




  1. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από ποικιλία τροφών για να μπορέσει να επιλέξει και να αφομοιώσει τα συστατικά που του χρειάζονται, στις ποσότητες που του χρειάζονται, ανάλογα με τις λειτουργίες του. Υγιεινή δίαιτα λοιπόν, είναι αυτή που παρέχει στον οργανισμό όλα τα συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων του στις ποσότητες που τα χρειάζεται.
  2. Δεν υπάρχουν θεωρητικά υγιεινές και μη υγιεινές τροφές. ΄Ολες οι τροφές είναι υγιεινές όταν τις καταναλώνουμε στις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
  3. Πολλοί λένε πως τα λίπη δεν είναι υγιεινά, κι όμως, ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη από κατανάλωση λίπους, όχι όμως από υπερκατανάλωση. Οι περισσότεροι από εμάς τα τελευταία χρόνια, λόγω της πληθώρας λιπαρών τροφίμων που κατακλύζουν την αγορά, όπως τυριά και αλλαντικά, περιλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες λίπους στην καθημερινή μας δίαιτα.
  4. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών - Washington P.C. National Academy Press, 1982 - συνιστά να παίρνουμε καθημερινά μόνο το 30% των αναγκών μας σε θερμίδες από τα λιπαρά, που σημαίνει ότι σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων μόνο οι 600 πρέπει να προέρχονται από λίπη.
  5. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι 9 θερμίδες αντιστοιχούν σε 1 γρ. λίπους, οι 600 θερμίδες προέρχονται από 66 γρ., περίπου 4½ κουταλιές. Αυτό είναι περίπου το λίπος που πρέπει να καταναλώσουμε σε 1 ημέρα, αν ακολουθούμε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Διάφοροι τρόποι για να μειώσουμε στη διατροφή μας τα λιπαρά και κυρίως τα κεκορεσμένα είναι :

  1. Διαλέγουμε άπαχα κρέατα και προϊόντα με λίγο λίπος.
  2. Καθαρίζουμε από το κρέας όλο το λίπος που φαίνεται πριν και μετά το μαγείρεμα.
  3. Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο
  4. Φροντίζουμε να τρώμε λιγότερο κρέας, περισσότερα ψάρια, λαχανικά, δημητριακά και φρούτα.
  5. Αντικαθιστούμε το λίπος με ζωμό κρέατος για να μαγειρέψουμε τις σάλτσες ή τα λαχανικά που θα συνοδέψουν το κρέας.
  6. Αντικαθιστούμε το κρέας όπου μπορούμε. Τα μανιτάρια, η σόγια σος και η μουστάρδα δίνουν τη γεύση «ουμάμι» δηλ. τη γεύση της ικανοποίησης σαν να τρώμε κρέας, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σε λιπαρά.
  7. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα και να τρώμε το κρέας βραστό ή ψητό, στραγγίζοντας το περισσότερο από το λίπος του. Το λίπος βγαίνει εύκολα από τις σούπες και τους ζωμούς, όταν παγώσουν. Το αφαιρούμε, το πετάμε και τις ξαναζεσταίνουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο μόνο για γεύση.
  8. Ελαττώνουμε την ποσότητα του λαδιού, της μαγιονέζας ή άλλων λιπαρών στη σαλάτα.
  9. Ελαττώνουμε το λάδι κατά το ήμισυ σε όλες μας τις συνταγές.
10. Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα ή στις σαλάτες.
11. Πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα και να τρώμε αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
12. Αποφεύγουμε εδέσματα με πολλά τυριά, μπέικον και κρέμα γάλακτος, όπως τα σουφλέ και οι πίτσες. Να προτιμούμε τις τυρόπιτες / τα σουφλέ/ τα ογκρατέν με άπαχα τυριά.
13. Αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως η κρέμα τυριού, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τα κρεμώδη τυριά. Χαμηλά σε λίπος τυριά είναι τα λάιτ κίτρινα τυριά, το ανθότυρο, η ρικότα, το κότατζ τσιζ και η μερικώς αποβουτυρωμένη μοτσαρέλα.
14. Αποφεύγουμε τα έτοιμα προιόντα (προπαρασκευασμένα γλυκά με κρέμες /βούτυρο) πλούσια σε τρανς φατ λιπαρά. Αντικαθιστούμε με σπιτικά γλυκά και υγιεινά μπισκότα ή μπάρες με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.
15. Αποφεύγουμε τα τηγανητά γλυκίσματα, όπως λουκουμάδες, ντόνατς, σβίγγοι, τουλούμπες. Φροντίζουμε να τρώμε γλυκίσματα με ζελατίνη, γρανίτες φρούτων αντί παγωτά και κέικ αγγέλων ή νηστήσιμα κέικ χωρίς ζωικά λιπαρά, αντί για κέικ κανονικά. Τα γλυκά κουταλιού είναι πιο υγιεινά ως προς τα λιπαρά που περιέχουν, σε σχέση με τα γλυκά με κρέμα.
16. Αντικαθιστούμε όπου μπορούμε τον λιπαρό χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά με άπαχο φρεσκοκομμένο από τον χασάπη, κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα για υγιεινά μπιφτέκια και παστίτσιο ή μουσακά με μειωμένα λιπαρά.


Από το REALFOOD ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ.