Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Έφυγε από τη νόσο των καπνιστών ο Ερικ Λόουσον, ο «άνδρας του Marlboro» της δεκαετίας του '70.


στις διαφημιστικές καμπάνιες πέθανε σε ηλικία 72 ετών από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία οφειλόταν στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια -γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών».

Ο Λόουσον είχε γίνει ο κλασσικός καουμπόι με το τσιγάρο στο στόμα στις καταχωρήσεις της περιόδου 1978-1981. Καπνιστής από τα 14 του, με τα αδρά χαρακτηριστικά του άνδρα που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον άνθρωπο πρότυπο του «αμερικανικού τρόπου ζωής», είχε κριθεί ο κατάλληλος για την συγκεκριμένη διαφήμιση.
Αργότερα όμως ο Λόουσον συμμετείχε σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος και μάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα φιλμάκι-παρωδία ακριβώς αυτών των διαφημίσεων που τον είχαν κάνει διάσημο σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο ο ίδιος δεν έκοψε ποτέ το κάπνισμα. «Ηξερε ότι τα τσιγάρα τον είχαν στο χέρι. Ηξερε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει» είπε η γυναίκα του.
Σημειώνεται ότι και δύο άλλοι ηθοποιοί που συμμετείχαν σε διαφημίσεις των τσιγάρων Marlboro πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο Ντέιβιντ Μίλαρ πέθανε από εμφύσημα το 1987 και ο Ντέιβιν ΜακΛιν νικήθηκε από τον καρκίνο του πνεύμονα το 1995.