Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Οι συνταγές μου με ένα κοτόπουλο της Αλεξίας Αλεξιάδου.


 
 
 
 
Κοτόσουπα αυγολέμονο

6 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 20 ́
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 30 ́
Βαθμός δυσκολίας ++

1 κοτόπουλο κομμένο στα δυο ή ολόκληρο
8 κούπες νερό
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 καρότο
1 ολόκληρο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
3-4 ακτίνες μαϊντανό
προαιρετικά για τέλεια γεύση: 1 κουταλάκι κύμινο (αν σας αρέσει)
1 πράσινη πιπεριά
1/2 λεμόνι κομμένο
αλάτι, πιπέρι
1/2 κούπας ρύζι
1 αυγό ή 2 αυγά
1/3 κούπας χυμό λεμονιού


1. Βάλτε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό επάνω στη φωτιά και, πριν αρχίζει να βράζει, αφαιρέστε από την επιφάνεια τον αφρό που σχηματίζεται.
2. Ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι, το αυγό και το χυμό λεμονιού κι αφήστε να πάρει βράση. Καλύψτε και σιγο- βράστε, ώσπου να μαλακώσει καλά 1 ώρα.
3. Βγάλτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αδειάστε τη σούπα σε μια άλλη κατσαρόλα περνώντας την από λεπτή σίτα. Λιανίστε το κοτόπουλο αφαιρώντας προσεχτικά πέτσες και κόκαλα.
4. Βάλτε τη σούπα και πάλι στη φωτιά, κι όταν αρχίζει να βράζει, ρίξτε μέσα το λιανισμένο κοτόπουλο και το ρύζι κι ανακατέψτε. Σκεπάστε και σιγοβράστε τη σούπα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, 20’ περίπου.
5. Μπορείτε να αλέσετε το κρεμμύδι και το καρότο να το ρίξετε μέσα στη σούπα θα γίνει πηκτή και νόστιμη, και χωρίς το αυγολέμονο. Συμπληρώστε απλά χυμό λεμονιού. Εναλλακτικά βάλτε το αυγολέμονο.
6. Σ’ ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά το αυγό. Μπορείτε να χρησιμο- ποιήσετε και 2 αυγά, έτσι η σούπα θα γίνει πιο πηχτή. Ρίξτε μέσα στο χτυπημένο αυγό, το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε δυο-τρεις κουταλιές από τη ζεστή σούπα. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά.


Πατατοσαλάτα γκουρμέ με κοτόπουλο

6 μερίδες (ως σαλάτα) - 4 ως γεύμα
Χρόνος προετοιμασίας 40΄ (+ χρόνος στο ψυγείο)
Χρόνος μαγειρέματος 30΄
Βαθμός δυσκολίας ++

3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες σε κομμάτια
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και κόκαλα βρασμένο
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα μανιτάρια κονσέρβας ή φρέσκα σε φετάκια
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
1/2 κούπας μουστάρδα ήπια (όχι καυτερή)
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

1. Βράστε τες σε αλατισμένο νερό, ώσπου να τις καρφώνετε με το μαχαίρι και ν’ ανοίγουν. Κρυώστε τες σε κρύο νερό και κόψτε τες στη μέση ή εάν είναι πολύ μεγάλες, σε χοντρούς κύβους.
2. Ζεστάνετε καλά το λάδι σε βαθύ τηγάνι, ρίξτε το κοτόπουλο και το μπέικον, και σοτάρετέ τα 2΄. Προσθέστε το κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια, και σοτάρετε 2΄ ακόμη. Σβήστε με το κρασί.
3. Προσθέστε τις πατάτες, τη μουστάρδα, το μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατέψτε τα απαλά, να ενωθούν χωρίς να λιώσουν. Αλατοπιπερώστε και κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως ή διατηρήστε τη σαλάτα στο ψυγείο και σερβίρετε την επόμενη ημέρα. Ζεστή ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμη.




Wrappers Μεξικάνικα με κοτόπουλο και λιωμένο κασέρι

2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 10΄
Χρόνος ψησίματος 20΄
Βαθμός δυσκολίας ++

4 μεγάλες τορτίγιας ή wrappers
2 κουταλιές μαργαρίνη
800 γρ. κοτόπουλο βρασμένο και λιανισμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2½ κούπας γλυκιά μαλακιά γραβιέρα ή κασέρι
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ελαφριά ή γιαούρτι (για πιο λάιτ)
αλάτι, πιπέρι
400 γρ. σάλτσα Μεξικάνικη εμπορίου ή σπιτική
φρέσκια πράσινη σαλάτα, για το γαρνίρισμα

1. Αλείψτε τις τορτίγιας με λίγη μαργαρίνη κι από τις δυο πλευρές. Λιανίστε το βρασμένο κοτόπουλο. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέστε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώστε και σοτάρετε το να ζεσταθεί. Κατεβάστε το από τη φωτιά και ανακατέψτε το με τα τυριά και 1/2 κούπας από τη σάλτσα.
2. Μοιράστε το μείγμα στα wrappers και τυλίξτε τα σε ρολά. Τυλίξτε τα ρολά μέσα σε λαδόκολλα και κλείστε τα καλά. Βάλτε τα σε βουτυρωμένο ταψί στο φούρνο 20΄ ή ώσπου να λιώσει το τυρί. Σερβίρετέ τα κομμένα στη μέση και συνοδέψτε τα με την υπόλοιπη Μεξικάνικη σάλτσα και φρέσκια σαλάτα ραντισμένη με λαδόξιδο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΣΙΛΙ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ

2 κόκκινες πιπεριές
1/2 κούπας νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
10 σταγόνες tabasco sauce ή λίγο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
250 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 1 ντομάτα χωρίς τη φλούδα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι αλάτι

1. Αλέστε τις πιπεριές με το νερό και το σκόρδο στο μπλέντερ. Αφού γίνει πολτός βάλτε σε κατσαρόλα. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τη σάλτσα 20΄. 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ. & REALFOOD.
— με το χρήστη Alexia Alexiadou B Realfood και 3 ακόμη.