Η Διαμαντοπούλου Αρχοντούλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Οι γονείς του πατέρα της ήταν πρόσφυγες από τον Εύξεινο Πόντο οι οποίοι χάνοντας την πρότερη
αρχοντιά τους στον δρόμο του ξεριζωμού, εγκαταστάθηκαν στην Λιθιά Καστοριάς. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια μεγάλη οικογένεια με τους γονείς, τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της, τις δύο αγαπημένες της θείες και την γιαγιά της η οποία ήρθε από την Τραπεζούντα.
αρχοντιά τους στον δρόμο του ξεριζωμού, εγκαταστάθηκαν στην Λιθιά Καστοριάς. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια μεγάλη οικογένεια με τους γονείς, τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της, τις δύο αγαπημένες της θείες και την γιαγιά της η οποία ήρθε από την Τραπεζούντα.
Σήμερα δραστηριοποιείται στην Καστοριά και είναι παντρεμένη με επίσης έναν άνθρωπο της παράδοσης, τον Νίκο Γαβριά, καθηγητή ποντιακής λύρας στο Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού, λυράρη και μέλος του παραδοσιακού μουσικό συγκροτήματος ΓΡΑΙΚΟΙ. Μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη την Δέσποινα.
Η Αρχοντούλα από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με αθλητισμό σαν αθλήτρια του στίβου και του tae-kwon-do και παρά το βαρύ προπονητικό της πρόγραμμα ασχολήθηκε ενεργά με τον παραδοσιακό χορό.
Φοίτησε στην σχολή Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής, ΑΤΕΙ Διοίκησης & Οικονομίας στο παράρτημα Πρεβέζης και στην συνέχεια με κατατακτήριες εξετάσεις εισήχθει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕ) στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Στα φοιτητικά της χρόνια η ανάγκη για την ενασχόληση με την παράδοση την ώθησε στην αναζήτηση πολιτιστικών συλλόγων όπου και δίδαξε ποντιακούς χορούς. Υπό την χορευτική καθοδήγηση της και την μουσική συνοδεία του συζύγου της η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Αμισσός της Νέας Σαμψούντας Πρεβέζης συμμετείχε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας, αποσπώντας θερμές κριτικές.
Παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων παραδοσιακών χορών με εξειδίκευση στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, και πραγματοποίησε έρευνα αναζητώντας πρωτογενής πηγές μουσικής και χορευτικής διδασκαλίας με δασκάλους της, πρόσφυγες 1ης και 2ης γενιάς, ώστε να αφομιώσει το ύφος της χορευτικής διαδικασίας αυθεντικά, πάντα με την συνδρομή και την συμπαράσταση του συζύγου Νίκου Γαβριά (Γαβρά).
Ο προστάτης των Γαβράδων Αγ. Θεόδωρος ο Γαβράς
Με την αποπεράτωση των σπουδών της επέστρεψε στην γενέτειρα της όπου εργάστηκε στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση της Νομαρχίας Καστοριάς και αργότερα άσκησε το επάγγελμα του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Με βαθιά ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού και νεολαίας ιδρύει και προεδρεύει στην ΜΚΟ ΑΚΡΟ δημιουργώντας βάσεις εθελοντισμού και ευρωπαικής διάστασης για τους νέους της περιοχής μας.
Από την ηλικία των 21 ετών ασχολήθηκε συστηματικά με την χοροδιδασκαλία σε Συλλόγους της Πρέβεζας, Καστοριάς και της Κοζάνης.
Πιο συγκεκριμένα κατά καιρούς συνεργάστηκε με τους Συλλόγους.
1. Εύξεινο Λέσχη Άργους Ορεστικού
2. Πολιτισικό Σύλλογο Μαυροχωρίου ¨Αλησμόνητες Πατρίδες¨
3. Εξωραϊστικό Σύλλογο Ν. Σαμψούντας (Πρέβεζα)
4. Εξωραϊστικό Σύλλογο Ν. Λεύκης
5. Ποντιακό Σύλλογο Τσοτυλίου - Κοζάνης
6. Πολιτιστικό Σύλλογο Μολόχας - Κοζάνης
7. Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Βοϊου (Νεαπόλεως - Κοζάνης)
Σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς του Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Άργους Ορεστικού κάθε Σάββατο.
Και ποντιακούς και μικρασιατικούς χορούς στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροχωρίου ¨Αλησμόνητες Πατρίδες¨ κάθε Παρασκευή.
| |||
@deskastoria | |||