Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Πάρτι με tapas!!

Τα περίφημα ισπανικά μικρά πιάτα συνοδεύουν το κρασί και την παρέα μας

Η ισπανική κουζίνα είναι νόστιμη, υγιεινή και βασίζεται σε γεωργικά προϊόντα και μυρωδικά
που αφθονούν στη Μεσόγειο. Οι ισπανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην κοινωνικοποίηση την ώρα του φαγητού και απολαμβάνουν τόσο το φαγητό τους όσο και την καλή παρέα. Για τα παρεΐστικα βράδια μας, λοιπόν, ιδού μερικές εύκολες και λαχταριστές συνταγές από την Ισπανία.

PATATAS BRAVAS -ΕΘΙΣΜΟΣ
ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό κίτρινες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2-3 εκ., 2 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ: 1 1/2 φλιτζ. ντομάτα τριμμένη και στραγγισμένη, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 φύλλο δάφνη, 1/2 κουτ. γλυκού πιμεντόν ή γλυκιά πάπρικα, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, 1 κουτ. γλυκού κόκκινο ξίδι, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μειωθεί κατά  1/4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι. Ετοιμάζουμε τις πατάτες, βάζοντάς τες σε βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά, αφού πρώτα κάψει το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε με τη σάλτσα Brava σε χωριστό μπολ.


ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ -ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
ΥΛΙΚΑ: 10 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, 1 αγγούρι ξεφλουδισμένο και ξεσποριασμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1/8 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, 1 φέτα λευκό ψωμί χωρίς κόρα, 2 κουταλιές ξίδι, λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα λείο υγρό. Αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, αλέθουμε ξανά αφού προσθέσουμε 2-3 παγάκια.


ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ -TORTILLA ESPANOLA
ΥΛΙΚΑ: 5 μέτριες πατάτες, 1/2 κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 5 αυγά, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζoυμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αλατίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, και τηγανίζουμε τις ροδέλες πατάτας λίγες-λίγες τη φορά, χωρίς να κολλούν η μία με την άλλη. Μόλις βγάζουμε την κάθε τηγανιά, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Κρατάμε το λάδι του τηγανιού σε ένα μπολ. Στο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να σοταριστούν (2-3 λεπτά) και τα βγάζουμε. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακινούμε το σκεύος για να πάει το μείγμα παντού. Στο τηγάνι, ρίχνουμε ξανά το λάδι που κρατήσαμε και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ. Μαγειρεύουμε σε μεσαία ένταση μέχρι να μισομαγειρευτεί η ομελέτα. Γυρνάμε για να μαγειρευτεί και από την άλλη μεριά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες.


CATALAN BREAD -ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ: Λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού φρυγανισμένες, 3 ώριμες ντομάτες, 1/2 κόκκινη και 1/2 πράσινη πιπεριά, 1 κρεμμύδι, 1 κουτ. γλ. chilli ή tabasco, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού, 1 κουτ. γλ. ξερή ρίγανη, 4-5 φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Το τοποθετούμε πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και τρώμε. Εναλλακτικά, η πιο απλοποιημένη εκδοχή της συνταγής είναι φρυγανισμένες φέτες ψωμιού πάνω στις οποίες προσθέτουμε τριμμένη ντομάτα, σκόρδο και ελαιόλαδο.