Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Επιτέλους έρχεται το 1ο κύμα καύσωνα για φέτος το καλοκαίρι!



Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις φαίνεται οτι
το πρώτο έντονο κύμα ζέστης θα είναι γεγονός στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στην δυτική-νοτιοδυτική και βορειοδυτική Ελλάδα όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 40οC.
Αυτός ο κάυσωνας θα λάβει χώρα στο τελευταίο πενταήμερο του Ιούλη και φαίνεται να έχει διάρκεια και να απασχολεί αρκετές μέρες τους κατοίκους της δυτικής χώρας.
Στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα με το μελτέμι ωστόσο και εκεί ο υδράργυρος θα ανέβει αλλά όχι στα επίπεδα της δυτικής χώρας.

Από τις 27-28 του Ιούλη και μετά φαίνεται πως η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει εντυπωσιακά και ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα όπου στις κλασικές στην ζέστη περιοχές δηλαδή στην Αιτωλοακαρνανία ,την Ηλεία-Μεσσηνία-Αχαία μέχρι και την Άρτα και γενικότερα την Ήπειρο αλλά και την Θεσσαλία φαίνεται ο υδράργυρος να σκαρφαλώνει και πάνω από τους 40οC. (Toπικά και 41-42οC). Από αυτές τις θερμοκρασίες θα επηρεαστούν και τα νησιά του Ιονίου(όπως η Ιθάκη π.χ.).

Στην υπόλοιπη ανατολική και βόρεια χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-38οC ενώ στο νησιωτικό χώραο τους 34-36οC εκτός από τα νοτιοανατολικά τμήματα (Δωδεκάνησα) που θα είναι λίγο πιο πάνω.

Όπως βλέπετε και στους χάρτες αυτό το κύμα καύσωνα που θα μας έρθει συνοδεία ισχυρού ridge θα επηρεάσει αρκετά την Ιταλία καθώς θα βρεθεί στο "pic" της θερμής μάζας αλλά και πάνω στο εκτεταμένο ridge το οποίο θα φτάσει μέχρι και την δυτική Ελλάδα.



Η προοπτική μας επιφυλάσσει λοιπόν αρκετή και έντονη ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα μπει και ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού.
 
ολα θεσσαλονικη