Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Το σινεμά θα καταρρεύσει...

O Σπίλμπεργκ και ο Λούκας προβλέπουν ότι η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται στο χείλος της μεγάλης οθόνης

«Η κινηματογραφική βιομηχανία αλλάζει ραγδαία. Μερικές από τις ιδέες νέων δημιουργών είναι πολύ περιθωριακές, για να βρουν το δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ ακόμα και
καταξιωμένοι δημιουργοί αντιμετωπίζουν πλέον το ίδιο πρόβλημα» είπαν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζορτζ Λούκας σε διάλεξη που έδωσαν στο πανεπιστήμιο USC.

«Είναι αναπόφευκτο. Τουλάχιστον μισή ντουζίνα ταινιών των 250 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποτύχουν στη λίστα των box office και θα συντριβούν, αλλάζοντας τη βιομηχανία για πάντα» προβλέπει ο Σπίλμπεργκ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις του, το τι θα επακολουθήσει -ή ακόμα θα προηγηθεί- είναι οι διακυμάνσεις των τιμών στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Θα πρέπει να πληρώσετε π.χ. 25 δολάρια για την επόμενη του “Iron Man”, ενώ πιθανόν μια ταινία όπως το “Λίνκολν” θα κοστίζει μόνο 7 δολάρια». Αναφέρει επίσης πως ο “Λίνκολν” παραλίγο να γίνει ταινία για το HBO και όχι για σινεμά.

Με τη σειρά του, ο Λούκας παραπονέθηκε για το υψηλό κόστος μάρκετινγκ των ταινιών, αλλά και για την ανάγκη να γίνονται ταινίες για τις μάζες. «Η καλωδιακή τηλεόραση είναι πολύ πιο περιπετειώδης και τολμηρή στις μέρες μας» λέει.

Με το συνδυασμό της απαξίωσης του κοινού για τα box office, της δυσκολίας του κινηματογράφου να προωθήσει άλλες ιδέες και να εξελιχθεί, τις τιμές που θα γίνουν εξωφρενικές, αλλά και τη φαντασία της καλωδιακής τηλεόρασης που ολοένα και μεγαλώνει, οι δύο σκηνοθέτες που αγάπησε το Χόλιγουντ ανακοινώνουν την κατάρρευσή του μέσα από τις προφητείες τους.

Μα φαίνεται πως το κοινό, που κράτησε τον “Ε.Τ.” στις αίθουσες για ένα χρόνο και 4 μήνες, υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας και ψάχνει την επόμενη ταινία που θα το συναρπάσει.
 
doctv.gr