Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εγκρίθηκε ο αγωγός ΤΑΡ επενδύσεις και θέσεις εργασίας & στην Καστοριά!!

gazi

Αγωγός επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ και 12.000 νέων θέσεων εργασίας

Χιλιάδες θέσεις εργασίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά

Πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη μείωση της ανεργίας, καθώς θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά από όπου θα περάσει, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο συνεπάγεται για την Ελλάδα η κατασκευή του Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειάς της σε αέριο και να απεξαρτηθεί σταδιακά από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το 80% των αναγκών της χώρας μας.
Αν και δεν είναι γνωστό το τελικό κόστος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν ώστε ο αγωγός να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει έως το τέλος του 2019, η Ελλάδα προσβλέπει σε επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ καθώς και στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Σε πρόσφατη μάλιστα μελέτη του το ΙΟΒΕ είχε εκτιμήσει ότι η συνολική προστιθέμενη αξία για τη χώρα από την υλοποίηση του αγωγού μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 18 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 50 χρόνια.
ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ
Από το συνολικό μήκος των 860 χλμ. του αγωγού το ελληνικό τμήμα είναι το μεγαλύτερο, καταλαμβάνοντας 550 χλμ. Αυτό, σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, σημαίνει δουλειές σε ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής σωλήνων, τεχνικούς ομίλους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
Το μεγαλύτερο ωστόσο όφελος για την Ελλάδα είναι το γεωστρατηγικό και η συνακόλουθη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Ευρώπη. Τα οφέλη αυτά περιγράφει αναλυτικά σε έκθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία.
Τώρα η Ελλάδα έχει για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Διότι πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αζερικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, θα υπάρξει μέσω του TAP η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια διασυνδετήριους αγωγούς, όπως για παράδειγμα ο ελληνοβουλγαρικός (Greece Bulgaria Interconnector ή IGB), στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ. Ο σχεδιασμός του IGB αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους και μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εισρέουν οι πρώτες ποσότητες αερίου στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.
Με την κατασκευή επομένως του TAP τα Βαλκάνια, που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη Ρωσία (κατά 88% η Σερβία, κατά 100% Βοσνία, FYROM κ.ά.), θα αρχίσουν να τροφοδοτούνται και με αέριο από την Κασπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές που απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Στα Βαλκάνια καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, που είναι μάλιστα πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην ΕΕ.
 
 
tanea.gr