Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η μαστίχα Χίου «ασπίδα» για ασθένειες του πεπτικού.


Αλλη μία παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας: Ελληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα της Χίου, αποκλειστικό προϊόν της Ελλάδας, έχει ευεργετική δράση σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προβλήματα δυσπεψίας, αλλά και τη νόσο του Κρον (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).


Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες -οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού (World of Gastroenterology, The Lancet)- των Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, με την εργαστηριακή υποστήριξη του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου υπό τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο και Κωνσταντίνο Ντάμπο, γαστρεντερολόγο στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, η μαστίχα έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η χρήση της στη δυσπεψία μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των δυσπεπτικών ενοχλημάτων τον 21ο αιώνα.

ΦΥΣΙΚΗ ΡΗΤΙΝΗ

Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη που εξάγεται με ειδική μέθοδο από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχοφόρου σκίνου (Pistacia lentiscus var.Chia), ενός αειθαλούς θάμνου που ευδοκιμεί μόνο στο νότιο και κεντρικό τμήμα της νήσου Χίου.

Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια (μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων) στη μάζα της, ενώ πρόσφατα ανιχνεύτηκαν και πολυφαινόλες στη ρητίνη.

Οι πολυφαινόλες και μερικά από τα τερπένια είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τον οργανισμό από τις οξειδώσεις. Η ευεργετική δράση της ρητίνης σε σειρά νοσημάτων αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα (Ιπποκράτη, Γαληνό, Θεόφραστο).

Η μελέτη που διεξήχθη από τον Δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά. Αφορά 10 ασθενείς με νόσο του Κρον και 8 εθελοντές που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Στη χώρα μας πάνω από 15.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα που έχουν συμπληρώσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος και του λεπτού εντέρου.

«Οταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση χορηγήσαμε στους ασθενείς μας σκόνη μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας για 4 εβδομάδες (2 κάψουλες των 0,3 μιλιγκράμ επί 3 φορές την ημέρα)», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν παρουσιάστηκε καμία παρενέργεια ακόμη και στα άτομα που συμμετείχαν εθελοντικά. Η μαστίχα μειώνει σημαντικά τον δείκτη δραστικότητας της νόσου αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο πλάσμα.

ΠΙΟ «ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ»

Στόχος μας από δω και πέρα είναι να γίνουμε πιο επιθετικοί, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη δοσολογία και να εξετάσουμε την επίδρασή της στα ζώα».

Επίσης μελετάται από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού η χρήση της μαστίχας στον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, κρυοπαγήματα, δερματικές παθήσεις και στην παρασκευή εμπλάστρων.

Σημαντική είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη, της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων. Ακόμη αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.

Στο ελεανολικό οξύ της μαστίχας αποδίδεται η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της. Η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροϊδες.

«ΧΤΥΠΑ» ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ

Εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε ο κ. Ντάμπος, γαστρεντερολόγος στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου, σε συνεργασία με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού.

Η μελέτη χωρίζεται σε 4 ενότητες και περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ιστορική αναδρομή για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας της Χίου στο πεπτικό σύστημα μέσα από παραπομπές σε ιστορικά κείμενα και πηγές.

Η ιστορία της μαστίχας, σαν φαρμακευτική ουσία, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Αέτιος και ο Ορειβάσιος, γιατροί της αρχαιότητας, τη χρησιμοποιούν σε γαστρεντερικές διαταραχές, όπως και οι Άραβες ιατροί Ιμπν αλ-Μπαϊτάρ και Ιμπν αλ-Τζαζάρ τον 13ο αιώνα. Παραδοσιακοί θεραπευτές στη Μεσόγειο και τις Αραβικές χώρες μέχρι και τον 20ό αιώνα χρησιμοποιούν τη μαστίχα για να καταπραϋνουν κοιλιακά άλγη και να θεραπεύσουν δυσπεπτικά ενοχλήματα.

«Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να δούμε αν η θεραπεία με μαστίχα έχει επίδραση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε ασθενείς με γνωστή λοίμωξη από το βακτήριο», αναφέρει ο Ελληνας γαστρεντερολόγος.
«Δώδεκα ασθενείς λάμβαναν καθημερινά και για 14 μέρες ένα γραμμάριο μαστίχα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Αλλοι δώδεκα ασθενείς πήραν την ίδια ποσότητα μαστίχας μαζί με ραμπεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Τέσσερις ασθενείς που έλαβαν μόνο μαστίχα πέτυχαν εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ κανείς απ αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό δεν εκρίζωσε το μικρόβιο.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώνουν τη δράση της μαστίχας.

«ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Εφαρμόστηκε, επίσης, μία μεγαλύτερη μελέτη όπου εξετάστηκε η επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα. Αυτή ήταν μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη.

54 ασθενείς έλαβαν 1 γραμμάριο μαστίχας επί τρεις εβδομάδες, ενώ ο ίδιος αριθμός ασθενών έλαβε εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα και σ' αυτή την περίπτωση ήταν θεαματικά... Το 75% των ασθενών που έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ μόνο 41% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν ύφεση των συμπτωμάτων.

Το συνολικό κόστος θεραπείας των ασθενών που πήραν μόνο μαστίχα ανήλθε σε 2 ευρώ, έναντι 70 ευρώ της κλασικής τριπλής θεραπείας με πραζόλη, αμοξυκιλίνη και κλαριθρομυκίνη».

Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά αν αναλογισθούμε ότι η δυσπεψία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας. Υπολογίζεται ότι 100.000.000 άνθρωποι πάσχουν από δυσπεψία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σωτήρη Κάλφα, η μαστίχα της Χίου συνδυάζει στη σύνθεσή της διάφορους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας.

Η μάσησή της διεγείρει μηχανικά τη ροή του σάλιου. Η διέγερση της σιαλικής λειτουργίας επιτυγχάνεται επίσης με τα γευστικά ερεθίσματα που προκαλεί χάρη στην αρωματική φυσική ρητίνη που περιέχει και στις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Η φυσική μαστίχα δεν περιέχει ουσίες που οδηγούν σε παραγωγή οξέων από την οδοντική πλάκα. Τα υποκατάστατα σακχαρόζης που χρησιμοποιούνται, η σορβιτόλη, η μανιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι «φιλικές για τα δόντια» γλυκαντικές ουσίες και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε μελέτες πρόληψης της τερηδόνας.

Ιδιαίτερα η σχετικά υψηλή συγκέντρωση της ξυλιτόλης στο προϊόν αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της οδοντικής πλάκας, μειώνοντας την παραγωγή γαλακτικού οξέος και τον αριθμό των μικροβίων της.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Το μαστιχέλαιο παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλει τη διαδικασία της αγγειογένεσης! Σ αυτά τα αποτελέσματα κατέληξαν οι επιστήμονες Ελένη Λουτράρη, Σοφία Μαγκούτα, Αναστασία Πυριόχου, Βασιλική Κόικα, Φραγκίσκος Ν. Κολίσης, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος και Χάρης Ρούσσος.

Ιδιαίτερα η περιλλύλ αλκοόλη (ΡΟΗ) που αντιστοιχεί σε περίπου 0.84 % του μαστιχελαίου παρουσιάζει μεγάλο κλινικό ενδιαφέρον εξαιτίας της αναγνωρισμένης χημειοπροστατευτικής και χημειοθεραπευτικής δράσης της σε μια ποικιλία μοντέλων καρκίνου σε πειραματόζωα και κυτταρικές σειρές.

Στη μελέτη οι Ελληνες ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως την καρκινική σειρά «Κ562 που προέρχεται από κύτταρα ανθρώπινου λεμφοβλαστώματος.

«Ωστόσο σε πολλά πειράματα συμπεριλάβαμε επίσης τις κυτταρικές σειρές Β16 και LLC που προέρχονται από κύτταρα μελανώματος ποντικού και αδενοκαρκινώματος από πνεύμονα ποντικού αντιστοίχως», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Επιπλέον βρήκαμε ότι το μαστιχέλαιο παρεμποδίζει τη δημιουργία νέων αγγείων από προϋπάρχοντα, μια διαδικασία απαραίτητη για την ανάπτυξη των πρωτογενών όγκων και των μεταστάσεών τους σε άλλα όργανα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα, βρήκαμε ότι το μαστιχέλαιο προκαλεί ελάττωση της έκκρισης του "Vascular Endothelial Growth Factor, ενός πολύ σημαντικού προ-αγγειογενετικού παράγοντα, από τα καρκινικά κύτταρα, παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αγγειακού ενδοθηλίου και αναστέλλει τη δημιουργία νέων αγγείων τόσο in vitro (σύστημα Matrigel) όσο και in vivo (στη χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου όρνιθας)». Τα αποτελέσματα των επιστημόνων υποστηρίζουν τη χρησιμότητα του μαστιχελαίου στην πρόληψη του καρκίνου, σαν ένα φυσικό διατροφικό πρόσθετο με ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και να παρεμποδίζει την αγγειογένεση.

Πηγή: www.ethnos.gr