Κάνεις φιλίες, αλλά βλέπεις ότι με το πέρασμα του καιρού ατονούν και πολλοί φίλοι χάνονται. Διάβασε πώς να διατηρήσεις τις φιλίες σου.
Να θυμάσαι ότι όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά για να γίνουν (και να παραμείνουν)
δυνατές. Όμως ενώ πολλές φορές στις ερωτικές σου σχέσεις δίνεις χρόνο και ενέργεια, τις φιλικές τις ξεχνάς κάπως.Σκέψου το ως εξής: όλοι συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες ημερομηνίες είναι σημαντικές για τη σχέση τους (πχ γιορτή, γενέθλια, επέτειο, πότε ξεκινάει στη νέα της δουλειά κλπ). Όλα αυτά είναι σημάδια ότι ενδιαφέρεσαι και καταλαβαίνεις τι είναι σημαντικό. Με το ίδιο σκεπτικό, το να γνωρίζεις ποιες μέρες είναι σημαντικές για τους φίλους σου, δείχνει ότι ασχολείσαι και με τη φιλία σας.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στα γενέθλια, αλλά και σε άλλες σημαντικές μέρες. Αν για παράδειγμα σου είπε ο κολλητός ότι τη Δευτέρα έχει μια σημαντική συζήτηση με τον διευθυντή για εκείνη την προαγωγή που ζήτησε, καλό είναι να το θυμάσαι και να στείλεις ένα μήνυμα.
Παρομοίως, χρειάζεται να είσαι «εκεί» για να διατηρήσεις τις φιλίες σου, όπως αντίστοιχα και στις σχέσεις σου. Ρώτα τι έγινε και πως πήγε, δείξε ότι ενδιαφέρεσαι. Αν αντίστροφα δείξουν ότι ασχολούνται με τα θέματα που σε απασχολούν, δείξε κι εσύ ότι το εκτιμάς.
Φυσικά χρειάζεται να δίνεις και χρόνο. Προκειμένου να διατηρήσεις τη φιλία ενεργή, χρειάζεται να σχεδιάζετε συναντήσεις από κοντά.
Γίνε Ευάλωτος και θέσε τον τόνο
Ωστόσο όλα τα παραπάνω είναι καλά, αλλά παραμένουν σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Χρειάζεται όμως να υπάρξει και βάθος.
Και βλέπεις εκεί την πατάμε συχνά εμείς οι άνδρες. Μένουμε σε φιλίες γύρω από δραστηριότητες. Πχ να δούμε τον αγώνα στην τηλεόραση, να βρεθούμε να παίξουμε μπάσκετ, να παίξουμε Pro/Fifa στην κονσόλα.
Πέραν της δραστηριότητας δεν μοιραζόμαστε σκέψεις, δεν μοιραζόμαστε συναισθήματα, δεν μιλάμε για τις ζωές μας, τους στόχους μας, τα όνειρά μας, τις απογοητεύσεις μας.
Κι έτσι πολλές φιλίες τέτοιου τύπου υπάρχουν μόνο για όσο υπάρχουν και αυτές οι δραστηριότητες.
Γνωρίζω όμως ότι κι εμείς οι άνδρες διψάμε για βαθιές φιλίες. Ωστόσο πολλοί περιορίζονται γιατί έχουν μια στρεβλή εικόνα για το τι σημαίνει άνδρας και αρρενωπότητα. Βλέπεις, η κοινωνία μας μαθαίνει ότι το να μαζευόμαστε και να μιλάμε για τα συναισθήματά μας είναι «κοριτσίστικο».
Αυτοί οι τεχνητοί περιορισμοί για το πώς πρέπει να κάνουμε τις φιλίες μας εμείς οι άνδρες μάς οδηγεί σε ρηχές φιλίες που εξ ορισμού είναι και πιο εύκολο να διαλυθούν.
Σκέψου το λίγο: Πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησες σε έναν φίλο σου για κάτι παραπάνω από τα επιφανειακά νέα σου για το τι γίνεται στη δουλειά, στα αθλητικά, στις σειρές που βλέπεις;
Το να είσαι στενός και καλός φίλος σημαίνει να προτίθεσαι να είσαι ευάλωτος απέναντι στον άλλο. Να είσαι διατεθειμένος να ανοιχτείς με τους άλλους χωρίς την ανάγκη να προφυλαχθείς. Αυτό μπορεί όντως να είναι δύσκολο.
Τοξική αρρενωπότητα και το πρώτο βήμα
Η κοινωνικοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν ακούς για το πως πρέπει να φέρονται τα «alpha male» και τα «πραγματικά αρσενικά». Έτσι είναι πιθανό να νιώθεις ντροπή ή ότι θα γίνεις θύμα κοροϊδίας από τους άλλους.
Ωστόσο να θυμάσαι ότι αυτό είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρεις. Πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα εσύ, ως πρόσκληση για να ακολουθήσουν και οι άλλοι.
Ξεκινώντας πρώτος, τους δίνεις την «άδεια» να ακολουθήσουν κι αυτοί. Μιλώντας για τους στόχους σου, τις απογοητεύσεις σου, τους φόβους σου και τα όνειρά σου, στέλνεις ένα μήνυμα: μπορούν κι αυτοί να είναι ευάλωτοι απέναντί σου.
Και θα ξαφνιαστείς όταν δεις πόσο γρήγορα αυτό μπορεί να ανοίξει τις πόρτες. Είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν κάτι παρόμοιο.
Πριν προχωρήσω όμως, μια μικρή διευκρίνιση εδώ: Αυτό δεν έχει να κάνεις με το να «ξερνάς» συναισθήματα και άγχη πάνω στους άλλους μονομερώς και πιεστικά. Περισσότερο έχει να κάνει με το να αποκαλύπτεις ποιος πραγματικά είσαι και πως πραγματικά νιώθεις.
Είναι σημαντικό να δείξεις ότι ζητάς κατανόηση και όχι λύσεις. Μας μαθαίνουν ότι να βρίσκουμε λύσεις έχει αξία και έτσι συχνά είναι η πρώτη μας κίνηση και τάση. Αλλά ρωτώντας τους άλλους αν τους έχει τύχει κάτι αντίστοιχο, ή ζητώντας τους να αναπτύξεις λίγο αυτό που σε απασχολεί, δημιουργείς χώρο για να σε ακούσουν και για να μοιραστούν κι αυτοί τα δικά τους.
Ναι, μερικές φορές θα είναι δύσκολο να διαπεράσεις την αρχική αμυντική στάση. Το να είσαι διατεθειμένος να είσαι ευάλωτος με άλλους άνδρες είναι δύσκολο, κι αυτός είναι κι ένας λόγος που δεν το κάνουμε συχνά. Όμως είναι απίστευτο πόσο επιβραβευτικό είναι όταν το καταφέρεις.
Τέλος, μην διστάζεις να τους «ανεβάζεις», ειδικά μπροστά σε άλλους. Το να έχεις κάποιον να σου λέει (ή να λέει στους άλλους) τι εκπληκτικός τύπος είσαι και πόσα πολλά έχεις κάνει για αυτόν σίγουρα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα.
Επίσης είναι σημαντικό να είσαι «εκεί» για τους φίλους σου, ειδικά όταν δεν είναι εύκολο ή βολικό. Ένας λόγος που πολλές φιλίες ξεφτίζουν είναι επειδή δεν είμαστε εκεί για τους φίλους μας όταν μας χρειάζονται περισσότερο.
Πολλές φορές ο φίλος που χρειάζεσαι περισσότερο είναι αυτός που θα δώσει χρόνο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για εσένα. Οι φιλίες, όπως και οι σχέσεις, δεν είναι μόνο για τις χαρές. Είναι επίσης και για τις δύσκολες στιγμές.
Είμαι βέβαιος πως πολλοί που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές θα πείτε ότι ήδη αυτό κάνετε, αλλά ότι δεν συναντάτε αντίστοιχες συμπεριφορές. Αυτός είναι ένας λογικός προβληματισμός.
Η απάντηση όσο δύσπεπτη κι αν είναι, έχει να κάνει με το να τους δείξουμε οι ίδιοι το δρόμο. Συχνά πρέπει να γίνεις ο φίλος που θα ήθελες να είσαι. Έχοντας τη συμπεριφορά που θα ήθελες να εισπράττεις από τους άλλους, βοηθάει να δημιουργηθεί η δομή που τους επιτρέπει και τους ενθαρρύνει να φερθούν παρόμοια.
Ναι, είναι δύσκολη δουλειά και διατρέχεις το ρίσκο να συναντήσεις και «φίλους» που δεν επιθυμούν να επενδύσουν και να προσπαθήσουν όσο κι εσύ. Όπως όμως συμβαίνει και με τις σχέσεις, είναι κι αυτό μέρος του πως μαθαίνεις ποιους ανθρώπους αξίζει να έχεις στη ζωή σου και ποιους όχι.
Αν όμως δώσεις στις φιλίες σου παρόμοιο επίπεδο φροντίδας και προσοχής που δίνεις στις σχέσεις σου, τότε όχι μόνο θα διατηρήσεις τις φιλίες σου αλλά και θα δημιουργήσεις φιλίες που κρατούν για μια ζωή.