Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης
για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους. Το 2023, αυτή η σημαντική ημέρα πέφτει Κυριακή, παρέχοντας μια ιδανική αφορμή για άτομα, οργανισμούς και κοινότητες να συναντηθούν για να ευαισθητοποιήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην όραση.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
Βοηθητικό μέσο για πιο εύκολο προσανατολισμό, σε δημόσιους χώρους αποτελεί η χρήση του άσπρου μπαστουνιού, σύμβολο προστασίας των τυφλών, το οποίο συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαβίωση και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας Οι τυφλοί χρησιμοποιούν την ακοή και την αίσθηση αφής για να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Τους βοηθά να αξιολογούν την κατάσταση, τις κατευθύνσεις, τα εμπόδια και να λαμβάνουν αποφάσεις γρήγορα χωρίς κανένα δισταγμό. Το εργαλείο επιτρέπει στο άτομο να κάνει σχεδόν τα πάντα στη ζωή του χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover. Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και επανένταξη όσων τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 1930, στο Παρίσι, η Guilly d’ Herbemont είχε την ιδέα να εξοπλιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης με ένα λευκό μπαστούνι ως σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης. Η ιδέα της έγινε πραγματικότητα στις 7 Φεβρουαρίου 1931, όταν και παραδόθηκαν από την ίδια τα πρώτα λευκά μπαστούνια σε οργανώσεις τυφλών. Έτσι καθιερώθηκε το λευκό μπαστούνι ως σύμβολο των τυφλών ατόμων. Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το 1969 την 15η Οκτωβρίου ως ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟ
Το 1921, ο James Biggs, ένας φωτογράφος από το Bristol, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έβαψε το μπαστούνι του λευκό. Τυφλώθηκε μετά από ένα ατύχημα και ανησυχούσε για την κίνηση γύρω από το σπίτι του. Έτσι, αποφάσισε να βάψει το μπαστούνι του λευκό για να μπορούν οι οδηγοί να το ξεχωρίζουν από μακριά και να σταματούν. Το 1930, ο George A. Bonham, πρόεδρος της Λέσχης Lions της Peoria στο Illinois, παρακολουθούσε έναν τυφλό άνδρα να προσπαθεί να διασχίσει έναν δρόμο. Το μπαστούνι του άνδρα ήταν μαύρο και οι οδηγοί δεν μπορούσαν να το δουν, οπότε ο Bonham πρότεινε να βάψουν το μπαστούνι λευκό προσθέτοντας και μια κόκκινη λωρίδα στην άκρη του για να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο. Eτσι, τώρα τα μπαστούνια είναι λευκά με μια κόκκινη λωρίδα.
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ
Το λευκό μπαστούνι αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό. Για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους. Ο καθένας μας θα πρέπει "να έρχεται και στη θέση των άλλων". Σηματοδοτεί για όλους μας, το καθήκον μας απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου