Η απάντηση κρύβεται πάλι στην αρχαιότητα
Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από ένα αστέρι, που είναι ο Ήλιος, από 8 πλανήτες και 146 φεγγάρια. Οι 8 πλανήτες έχουν όλοι ονόματα των αρχαίων Ελλήνων θεών. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι περισσότεροι από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ανακαλύφθηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες, με τον Αρίσταρχο το Σάμιο μάλιστα να προτείνει πρώτος το ηλιοκεντρικό σύστημα, αφού μέχρι τότε πιστευόταν ότι ήταν γεωκεντρικό. Έτσι δεν ήταν περίεργο που τους δόθηκαν αρχαιοελληνικά ονόματα.
Αλλά ακόμα και οι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν αργότερα, όπως ο Πλούτωνας, ονομάστηκαν με ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών. Κι αυτό γιατί οι μετέπειτα αστρονόμοι θέλησαν να τιμήσουν τους αρχαίους Έλληνες που έβαλαν πρώτοι τα θεμέλια στην επιστήμη της αστρονομίας.
Πώς πήραν τα ονόματά τους;
Ερμής
Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης κινείται πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, κι έτσι του έδωσαν το όνομα του φτερωτού θεού. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι όντως είναι ο ταχύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, κάνοντας μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 88 ημέρες.
Αφροδίτη
Πρόκειται για τον πιο λαμπερό πλανήτη, που φαίνεται με γυμνό μάτι από τη Γη. Χαρη σε αυτή τη λαμπρότητα πήρε το όνομα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα.
Άρης
Ο πλανήτης έχει ένα κόκκινο χρώμα, με τους αρχαίους Έλληνες να θεωρούν πως συμβολίζει το αίμα του πολέμου και έτσι του έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου.
Δίας
Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και λογικά γι’ αυτόν τον λόγο πήρε το όνομα του Δία.
Κρόνος
Βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση από τη Γη και φαίνεται πως κινείται πιο αργά από τους υπόλοιπους πλανήτες, τους οποίους μοιάζει να παρακολουθεί από μακριά. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμασαν Κρόνο, που κατά τη μυθολογία ήταν Τιτάνας και πατέρας του Δία. Το όνομά του σχετίζεται με τον χρόνο.
Γη
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν πως η Γη είναι κι αυτή πλανήτης. Πίστευαν πως ήταν το κέντρο του σύμπαντος, μέχρι τον Αρίσταρχο το Σάμιο. Την ονόμασαν Γαία, η οποία προϋπήρχε μαζί με το Χάος και τον Φάνη (Έρωτα) στην δημιουργία του κόσμου.