Ένα όχι και τόσο γνωστό περιστατικό συνέβη στην Ελλάδα του 1929, που είχε ως πρωταγωνιστές τον Αϊνστάιν, την κυβέρνηση Βενιζέλου και την εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Σύμφωνα με αφιέρωμα της εφημερίδας στις 12 Μαρτίου, τοιχοκολλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μια απόφαση της Συγκλήτου. Μια φοιτήτρια και ακόμα τέσσερις φοιτητές του ιδρύματος, αποβάλλονταν επ’ αόριστον από το πανεπιστήμιο για την κομμουνιστική τους δράση.
Η απόφαση έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη και στα αυτιά του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ήταν μέλος της «Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια». Η αντίδρασή του ήταν άμεση. Ο «Ριζοσπάστης» στις 23 Μαρτίου, δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό του δυο επιστολές του επιστήμονα προς τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με τις συγκεκριμένες επιστολές, ζήτησε την άμεση επανεγγραφή των 5 φοιτητών. Ο τίτλος του ρεπορτάζ ανέφερε: «Ο μέγας καθηγητής των μαθηματικών Άλμπερτ Αϊνστάιν διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Βενιζέλο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις τελευταίες αποβολές των φοιτητών».
Το τηλεγράφημα προς τον Βενιζέλο έχει ως εξής:
«Πρωθυπουργόν Βενιζέλον
Αθήνας
Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές.
καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν».
Μετά από μερικές μέρες στάλθηκε ακόμη ένα τηλεγράφημα, το οποίο συνυπογράφεται από ακόμη δύο καθηγητές:
«Σύγκλητον Πανεπιστημίου Αθήνας
Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή των φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους.
Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν
Καθηγητής Ερρίκος Αίβε
Καθηγητής Φριτς».
https://www.e-radio.gr/post/189068/san-simera-i-epistoli-tou-ainstain-ston-venizelo-pou-dimosieytike-ston-rizospasti