Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των κρατικών ταμείων
Φοροέλεγχοι Ηi-Τech, επέκταση των αυτόματων κατασχέσεων για χρέη στην Εφορία, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση οφειλής, αποδοχή καρτών εξωτερικού για πληρωμή φόρων, ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου
κληρονομιάς προβλέπει για το 2022 το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.Στα πλάνα όμως της ΑΑΔΕ βρίσκεται η θεσμοθέτηση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.
Το μέτρο αναμένεται να βάλει «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθαν το 2019 στα 5,3 δις. ευρώ.
Για το 2022 η ΑΑΔΕ δρομολογεί:
– Επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ. Οι φόρο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
– «Φακέλωμα» οφειλετών και αυτόματες κατασχέσεις. Το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των οφειλετών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.) Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.
– Αξιοποίηση των καταγγελιών. Προβλέπεται η ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
– «Μπλόκο» σε οχήματα που κυκλοφορούν παράνομα. Θα τεθούν σε εφαρμογή κινητές συσκευές για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
– Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.
– Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωση οφειλής.
– Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
– Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών.
– Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Πηγή: ΟΤ