Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Βρέθηκε νερό στο μεγαλύτερο φαράγγι του Ηλιακού συστήματος

 







Το ExoMars Trace Gas Orbiter, το οποίο είναι μία συνεργασία της ESA και της Roscosmos και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, εντόπισε τεράστιες ποσότητες νερού στην καρδιά των τεράστιων φαραγγιών που χαράσουν την επιφάνεια του πλανήτη για 4.000 χιλιόμετρα, στο Valles Marineris. Στο “Grand Canyon του Άρη” όπως αποκαλείται, εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες υδρογόνου
- μία ένδειξη για παρουσία νερού - ένα μόλις μέτρο κάτω από την επιφάνεια του Άρη. 

  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Ενώ είναι γνωστό πως υπάρχει νερό στον Άρη, οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτού βρίσκονται στους πόλους υπό τη μορφή πάγου. Δεν έχει εντοπιστεί έως τώρα πάγος κοντά στον ισημερινό, καθώς οι θερμοκρασίες δεν είναι αρκετά χαμηλές για να παραμείνει το νερό ως πάγος στην επιφάνεια. 

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το νερό στα φαράγγια του Άρη μπορεί να βρίσκεται ως πάγος κάτω από την επιφάνεια ή δεσμευμένο στα ορυκτά του υπεδάφους. Αν το υδρογόνο που εντοπίστηκε βρίσκεται όντως σε μόρια νερού, αυτό σημαίνει πως το 40% αυτής της περιοχής διαθέτει νερό και έχει το μέγεθος της Ολλανδίας.

Ωστόσο το πώς μπορεί το νερό να υπάρχει εκεί παραμένει μυστήριο, καθώς η πίεση και η θερμοκρασία στον ισημερινό δε συνάδει με τέτοια αποθέματα. Οι ερευνητές υποψιάζονται πως μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος έως τώρα συνδυασμός γεωμορφολογικών συνθηκών στο Valles Marineris που επιτρέπει την ύπαρξη αποθεμάτων νερού.

Περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να κρύβει επιπλέον εκπλήξεις, αφού κοιτάσματα παγωμένου νερού μπορεί να έχουν διατηρήσει δείγματα μικροβιακής ζωής που τυχόν έχει υπάρξει στον Άρη, όπως βρίσκουμε τέτοια δείγματα του παρελθόντος στη Γη.

Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει την επιτυχία του κοινού προγράμματος ExoMars από ESA-Roscosmos. Ξέροντας περισσότερα για το πώς και πού υπάρχει νερό στο σημερινό Άρη είναι σημαντικό για την κατανόησή μας όσον αφορά στο τι απέγινε το άλλοτε άφθονο νερό του πλανήτη και θα μας βοηθήσει στην αναζήτησή μας για κατοικήσιμο περιβάλλον, πιθανά σημάδια προηγούμενης ζωής και οργανικά υλικά από τις πρώτες μέρες του Άρη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Icarus.

https://unboxholics.com/news/tech/89468-vrethike-nero-sto-megalytero-farangi-tou-iliakou-systimatos