Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Τι δίνει νόημα στη ζωή των ανθρώπων; Η οικογένεια Νο1 παράγοντας ευτυχίας σε 17 ανεπτυγμένες χώρες















Η οικογένεια Νο1 παράγοντας ευτυχίας σε 17 ανεπτυγμένες χώρες
Pixabay

Σε τι δίνουν τη μεγαλύτερη σημασία οι άνθρωποι, όταν πρόκειται για την ευτυχία τους; Έρευνα σε περίπου

19.000 πολίτες 17 ανεπτυγμένων οικονομιών δίνει τις απαντήσεις, με την οικογένεια να θεωρείται κορυφαίος παράγοντας ευδαιμονίας διεθνώς.

Τι δίνει νόημα και αξία στη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως; Και τι από αυτά που κάνουν τη ζωή να αξίζει, είναι κοινό σε πολλές χώρες και πολιτισμούς διεθνώς;

Τη σχετική έρευνα διενήργησε το Pew Research Center, κάνοντας σε περίπου 19.000 άτομα που ζουν σε 17 ανεπτυγμένες οικονομίες, την μία και μοναδική εξής ερώτηση: «Μας ενδιαφέρει, να μάθουμε, τι σημαίνει για σας να ζείτε μία ικανοποιητική ζωή. Ποιες πτυχές της ζωής σας βρίσκετε ότι σας γεμίζουν, ότι είναι ουσιώδεις και ικανοποιητικές;»

 Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα από Καναδά, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και ΗΠΑ, δέχτηκαν όλοι την ίδια ερώτηση, στη γλώσσα τους.

Από την ανάλυση των απαντήσεων, είναι ξεκάθαρο, ότι μία είναι η κύρια «πηγή» ευτυχίας για τη ζωή, καθολικά. Η οικογένεια. Στις 14 από τις 17 χώρες, όπου διενεργήθηκε η έρευνα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απάντησε, ότι η οικογένεια είναι ο παράγοντας που δίνει νόημα στη ζωή τους, σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον παράγοντα.

Ειδικότερα, όσοι απάντησαν «η οικογένεια», ανέφεραν ακόμη, τη σχέση με τους γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια, ενώ πολλοί ανέφεραν τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, την υπερηφάνεια που αισθάνονται για τα κατορθώματα συγγενών, ακόμη και την επιθυμία, να ζήσουν μία ζωή, που θα δημιουργήσει και θα αφήσει έναν καλύτερο κόσμο για τους απογόνους τους. Στην Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν, ότι η οικογένεια εκπληρώνει το νόημα της ζωής.

Πολλοί ήταν και εκείνοι, που απάντησα, πως η καριέρα και η επαγγελματική τους απασχόληση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους. Οι δουλειές ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες «πηγές» νοήματος στη ζωή των ανθρώπων στις περισσότερες από τις 17 συμμετέχουσες χώρες. Πάντως, τα ποσοστά με τα οποία αναφέρθηκε η δουλειά, ποικίλουν διεθνώς, από το πολύ υψηλό 43% στην Ιταλία στο πολύ χαμηλό 6% στη Νότια Κορέα.

Ακόμη, σε 9 από τις 17 συμμετέχουσες χώρες, τα υλικά αγαθά και ένα επίπεδο πολυτέλειας αναφέρθηκαν ανάμεσα στις τρεις πρώτες επιλογές και σε κάποιες περιπτώσεις, το ανέφεραν ένας στους πέντε πολίτες. Στη Νότια Κορέα δε, είναι στην κορυφή των απαντήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις σχετικά με τα υλικά αγαθά ποικίλουν, μεταξύ του «φαγητού στο τραπέζι», της «μίας στέγης πάνω από το κεφάλι μας», ενός «αξιοπρεπούς εισοδήματος για να στηρίζω την οικογένειά μου» και του «να μην έχω χρέη» και του «να μπορώ να κάνω ταξίδια».

Η υγεία είναι επίσης, σχετικά ψηλά στη λίστα των απαντήσεων, με τους πολίτες στο ένα τρίτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, να την αναφέρουν. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, το εύρος είναι πολύ μεγάλο, μεταξύ του 48% στην Ισπανία και του 6% στην Ταιβάν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, το γεγονός ότι η έμφαση στην υγεία δεν συνδέεται κατ’ανάγκη με την πανδημία της Covid-19. Παρότι, υπάρχει η κοινή παραδοχή, ότι η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι άνθρωποι που αναφέρουν την υγεία ως πρωταρχικό παράγοντα ευτυχίας, δεν την συνδέουν περισσότερο με τον κορονοϊό. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, οι συμμετέχοντες συνέδεσαν υγεία και πανδημία, γιατί αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τον κορονοϊό. Και βέβαια, την ίδια στιγμή, αρκετοί ανέφεραν την υγεία σε συνδυασμό με την Covid-19, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους, για το γεγονός ότι παρά την πανδημία, είναι καλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πώς ένα θέμα όπως η πανδημία αναφέρεται μεταξύ των πολιτών, υποδηλώνει το πού σταματούν τα κοινά σημεία και ξεκινούν οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις 17 ανεπτυγμένες οικονομίες. Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, η «κοινωνία» και οι «θεσμοί» είναι στην κορυφή των απαντήσεων των συμμετεχόντων, πάνω από την οικογένεια, την επαγγελματική απασχόληση και τα υλικά αγαθά.

Στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία οι πολίτες ανέφεραν επιπλέον και τη «φύση», που έρχεται μεταξύ των 8 κορυφαίων επιλογών ως προς τους παράγοντες που δίνουν νόημα στη ζωή.

Στη Βρετανία, τα χόμπι και οι δραστηριότητες θεωρούνται επίσης σημαντικά, με έναν στους πέντε να τα αναφέρει, μετά την οικογένεια και τους φίλους.

Επιπλέον, σε ένα ποσοστό 10% στις 17 αυτές χώρες, οι άνθρωποι «εκτιμούν» τις δυσκολίες που τους έχουν προκύψει στην αναζήτηση της ευτυχίας. Και σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται ένα σχετικό «χάος» ανάμεσα στις απαντήσεις, με έναν στους πέντε Ιταλούς και λιγότερο από 5% στη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία, να αναφέρει τις κακουχίες ως παράγοντα, που δίνει αξία στη ζωή.

Εκείνοι που βρίσκουν το νόημα της ζωής στην οικογένεια και τους φίλους, έτειναν στο να αναφέρουν λιγότερο τις προκλήσεις ή δυσκολίες, κάτι που ισχύει και για όσους έβαλαν ψηλά στις προτιμήσεις τους την εκπαίδευση και τη μάθηση από τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νεότεροι άνθρωποι έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στους φίλους, τη μόρφωση και τα χόμπι, σε σχέση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία συμμετέχοντες.

Από όσους απάντησαν «η οικογένεια» στο ερώτημα της έρευνας, περισσότερες ήταν γυναίκες, οι οποίες επιπλέον, ανέφεραν την υγεία ως σημαντικό παράγοντα ευτυχίας στη ζωή περισσότερο από όσο οι άντρες. Τέλος, υπέρ της οικογένειας και των φίλων απάντησαν όσοι είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή εισοδήματα.


https://www.newsbomb.gr/