Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την Πιστοποίηση του Καστοριανού Μελιού ως προϊόν Π.Γ.Ε. από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.
Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής
Ενότητας Καστοριάς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο: «Επιστημονική αναζήτηση αιτιώδους σχέσης μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής προέλευσής του», υπέγραψε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Αντιπρύτανης- Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος.Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, παρουσία της Θεματικής Aντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου, της καθηγήτριας του τμήματος Γεωπονίας Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κατερίνας Μέλφου, του εκπροσώπου του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καστοριάς Νικόλαου Γερονίκου, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Παναγιώτη Πετρίδη και του Περιφερειακού Συμβούλου Καστοριάς Θωμά Μάνου.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διετής και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 21.280 ευρώ. Στόχος της είναι η επιστημονική τεκμηρίωση ύπαρξης σχέσης μεταξύ ενός σημαντικού αγροτικού προϊόντος όπως είναι το μέλι Καστοριάς και της γεωγραφικής περιοχής προέλευσής του. Η γνώση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, για τη διασφάλιση ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή. Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αναδείξει τυχόν σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του προϊόντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την εγκατάσταση πειραματικού σταθμού, δημιουργία αναλύσεων των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του μελιού, μοριακές αναλύσεις γύρης για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτιμήσεων και τέλος συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της δυνατότητας διεκδίκησης της πιστοποίησης προϊόντος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ» για το μέλι Καστοριάς.
Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η συγκεκριμένη προγραμματική αφορά ένα σημαντικό έργο, τη διερεύνηση της ιδιαιτερότητας του μελιού στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ένα σπάνιο οικοσύστημα που είναι βέβαιο ότι προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε όλα τα προϊόντα που παράγονται. Ένα βασικό προϊόν στην ακριτική μας Περιφέρεια, πάνω στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας είναι και το μέλι, όπου οι εργάτριες μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ των λουλουδιών, μιας μεγάλης ποικιλίας αυτοφυών και ενδημικών λουλουδιών, τα οποία δίδουν αυτό το πολύτιμο προϊόν που η μέλισσα το μετατρέπει με πολύ κόπο και εργασία σε μέλι. Αυτό το μέλι θέλουμε να του δώσουμε μια ταυτότητα. Μια ταυτότητα που να συνδέεται με τα ιδιαίτερα φυσικογεωγραφικά χαρακτηριστικά του ορεινού όγκου. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται και η μοναδικότητα του τελικού προϊόντος σε συνέργεια με τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας και σε αυτόν τον τομέα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα φέρει απτά αποτελέσματα που θα προσθέσουν αξίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ξεκινώντας από την περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, και σε όλα τα προϊόντα που έχουμε αποφασίσει ως Περιφερειακή Αρχή να διερευνήσουμε την δυνατότητα πιστοποίησής τους εκμεταλλευόμενοι το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Το πρώτο με το οποίο ξεκινάμε είναι το μέλι στην Π.Ε. Καστοριάς».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε τη σημαντικότητα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου ως προς την δυνατότητα ανάδειξης της μοναδικότητας του Καστοριανού μελιού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, έναντι άλλων ομοειδών προϊόντων και εξέφρασε την ελπίδα του για θετικά αποτελέσματα της έρευνας.
Ο Αντιπρύτανης – Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος, δήλωσε : «Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι Το Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι αρωγός σε οτιδήποτε αναπτυξιακό πρέπει να γίνει για την Περιφέρειά μας, το οποίο τόσο πολύ το χρειάζεται ενόψει της μεταλιγνιτικής εποχής. Η αγροδιατροφή είναι σημαντικός άξονας ανάπτυξης για την περιοχή και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη μας, που είναι ειδικός στο αντικείμενο, το Πανεπιστήμιο και η σχολή Γεωπονίας μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα».
Η καθηγήτρια της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του τμήματος Γεωπονίας Φλώρινας Κατερίνα Μέλφου, καλωσόρισε τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου και Περιφέρειας , τονίζοντας ότι: «Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καστοριάς για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο αντικείμενο του μελιού Καστοριάς και στην πιθανή αναγνώριση του ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, θα ξεκινήσουμε ένα ερευνητικό έργο για να διερευνήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού, τις φυσικοχημικές ιδιότητες και τη σχέση του μελιού με την περιοχή. Θα γίνουν δειγματοληπτικές αναλύσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθεί η σχέση που έχει η χλωρίδα της περιοχής με το παραγόμενο μέλι. Ευελπιστούμε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και στο επόμενο στάδιο, στο πεδίο της προώθησης του προϊόντος στην αγορά».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καστοριάς Νικόλαος Γερονίκος τόνισε την αξία της προσπάθειας που γίνεται για την περιοχή, ως προς την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων του Καστοριανού μελιού.