Ο συνδυασμός του επιστρεπτέου κατά 50% ποσού σε συνδυασμό με τις ειδήσεις περί εμβολίου έχουν δημιουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο μία αίσθηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας και έτσι τους κάνει να δεσμεύονται για τον όρο που θέτει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή: δηλαδή για τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων τους έως και τον Μάρτιο του 2021. Στην παραπάνω εκτίμηση προβαίνουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας την πολύ μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος και την Επιστρεπτέα Προκαταβολη Νο4 για την οποία η υποβολή αιτήσεων χορήγησης στο https://www.aade.gr/mybusinesssupport βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.
Ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης το μεσημέρι ξεπέρασε τις 357.000. Σύμφωνα με πληφορορίες, το ποσό που συνολικά θα διατεθεί μπορεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ αρχικού προϋπολογισμού, ενώ ήδη με υπουργική απόφαση το ποσό αυξήθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση δίνεται παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.
Έντονη η αύξηση ενδιαφέροντος
Διπλασιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον από νομικά πρόσωπα στις 70.000 (από 35.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις σε προηγούμενους κύκλους). Επίσης, είναι αυξημένο κατά 20.000 το ενδιαφέρον από ατομικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (σε αυτή τη κατηγορία ο αριθμός όσων έχουν υποβάλει ήδη αίτηση έχει ξεπεράσει τις 80.000).
Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση 210.000 επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό. Με την εκτίμηση των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών να είναι πως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί έως τις 280.000.
Συγχώνευση 5ου και 6ου κύκλου
Μία άλλη αλλαγή στρατηγικής που προκαλεί αυτή η μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συγχώνευση του 5ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πρέπει να καταβληθεί τον Δεκέμβριο με τον 6ο κύκλο που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.
Πλέον, δρομολογείται η χορήγηση ενιαίας Επιστρεπτέας τον μήνα Ιανουάριο. Και τούτο λόγω της μεγάλης συμμετοχής στον 5ο κύκλο η οποία, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αν γινόταν νέα χορήγηση τον Δεκέμβριο θα οδηγούσε σε πολύ μικρά ποσά (δεδομένου του όρου που υπάρχει σε αυτό το πρόγραμμα να αφαιρούνται από το ποσό καταβολής οι χορηγήσεις του προηγούμενου 4ου κύκλου). Έτσι, εξηγούν, με τη μετάθεση πληρωμής για τον Ιανουάριο δίνεται το περιθώριο μέσω της πτώσης του τζίρου που θα υπολογισθεί στο μεσοδιάστημα να δοθεί ένα μεγαλύτερο ποσό.
Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη αλλαγή στην Επιστρεπτέα Νο4 είναι πως το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται. Αλλά υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021. Επίσης, ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το "επιστρεπτέο" σκέλος αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο αναφοράς για το ποσό που είναι δάνειο ορίζεται στο 0,74%.
Ειδικά στον 4ο κύκλο δεν υπολογίζεται σωρευτικά η πτώση τζίρου αλλά μόνο η πορεία τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2020. Επίσης το όριο πτώσης τζίρου είναι 20% αντί για 10%. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εταιρείες με περιοριστικά μέτρα (lockdown) ή για όσες έχουν πληγεί από τον "Ιανό” που εντάσσονται ανεξαρτήτως πορείας τζίρου.
capital.gr