Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η δραστηριότητα που κάνει καλό στην καρδιά και το μυαλό!!

Η δραστηριότητα που κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι εξοντωτικοί ρυθμοί λειτουργούν σε βάρος του ελεύθερου χρόνου και της σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης.

Η ξεκούραση, η αποφόρτιση και η χαλάρωση όμως, είναι απαραίτητες για την σωματική και πνευματική υγεία.
Μία συνήθεια που έρχεται από τα παλιά, μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη.
Πρόκειται για το πλέξιμο και το βελονάκι, την αγαπημένη ενασχόληση των γιαγιάδων μας, που έχουν επανέλθει δυναμικά στη μόδα.
Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι μία στις τρεις γυναίκες 25 έως 35 ετών έχει αρχίσει να μαθαίνει πλέξιμο, ενώ ακόμα και άνδρες και παιδιά σχολικής ηλικίας ασχολούνται με αυτό.
Τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει είναι πολλά και ποικίλα. Ο δρ Χέρμπερτ Μπένσον, καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι η μονοτονία των κινήσεων και η συγκέντρωση που απαιτείται προκαλούν χαλάρωση όπως αυτή που σχετίζεται με τον διαλογισμό και τη γιόγκα.
Η δραστηριότητα που κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο
Έτσι, όταν κάποιος περάσει από το στάδιο του αρχάριου, το πλέξιμο και το βελονάκι μπορεί να ελαττώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή του πίεση και να μειώσουν τα επιβλαβή επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο αίμα του.
Άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι 54% εθελοντών με κατάθλιψη νιώθουν ευτυχισμένοι ή πολύ ευτυχισμένοι όταν πλέκουν, ενώ άτομα που βασανίζονται από χρόνιους πόνους κατορθώνουν να αποσπάσουν την προσοχή τους από αυτούς και να μειώσουν την αντίληψή τους, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι μελέτη του 2011 που έδειξε ότι δραστηριότητες όπως το πλέξιμο μπορεί να αποτρέψουν την εκφύλιση των νοητικών δεξιοτήτων λόγω ηλικίας.
Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, αξιολόγησαν 1.321 εθελοντές 70 έως 89 ετών και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν χόμπι το πλέξιμο είχαν μειωμένες πιθανότητες να πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή και απώλεια μνήμης, κάτι που δεν ίσχυε για όσους διάβαζαν ή έπαιζαν μουσικά όργανα.



www.onmed.gr