Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Το παλαιό πετρόκτιστο και τοξωτό γεφυράκι του Άργους Ορεστικού (εικόνες)


argosorestikoΠλησίον του Άργους Ορεστικού, και πιο συγκεκριμένα, έξω από την ακρόπολη της Διοκλητιανούπολης, της ρωμαιοβυζαντινής
πρωτεύουσας των Ορεστών Μακεδόνων, σώζεται ένα πανέμορφο γεφυράκι. Το εν λόγω μικρό γεφύρι κτίστηκε σε παλαιά απροσδιόριστη εποχή επάνω από ένα ρυάκι της περιοχής Αρμενοχωρίου, στο μέρος που αυτό (το ρυάκι) συναντάει την πανάρχαια οδό που συνέδεε τη Διοκλητιανούπολη και αργότερα τη Χρούπιστα με το αρχαιοελληνικό Κέλετρο και τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Καστοριά, αντίστοιχα. Η κατασκευή του αναφερόμενου γεφυριού έγινε από άριστους γηγενείς τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν προς τούτο λευκόχρωμες σκληρές μαρμαρόπλακες της περιοχής Δισπηλιού.


Το εξεταζόμενο γεφυράκι του Άργους Ορεστικού.
Πριν από μερικά χρόνια οικοδομήθηκε κοντά στην παρουσιαζόμενη πετρόκτιστη γεφυρούλα το τυροκομείο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καστοριάς. Για τις αυξημένες συγκοινωνιακές ανάγκες του τυροκομείου αυτού διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε το ανάλογο τμήμα τής υπόψη οδικής αρτηρίας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε και μία νέα τσιμεντογέφυρα δίπλα ακριβώς στην παλαιά, επειδή προφανώς η δεύτερη (η πετρόκτιστη) δεν θα άντεχε το μεγάλο βάρος των διερχόμενων φορτηγών αυτοκινήτων.
Μετά την κατασκευή και χρήση του νέου γεφυριού, η όμορφη μονότοξη γέφυρα εγκαταλείφτηκε εντελώς και αδικαιολόγητα από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή σήμερα στα πρόθυρα της άμεσης κατάρρευσης και ολοκληρωτικής καταστροφής της. Είναι βέβαιον, ότι εάν δεν κινηθούν κι ενεργήσουν δυναμικά και πάραυτα για τη σωτηρία της, ο Δήμος Άργους Ορεστικού, η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ορεστίς», θα εξαφανιστεί και η τελευταία υπάρχουσα απ’ τις πετρόκτιστες τοξωτές γέφυρες της περιοχής που εξυπηρετούσαν διαχρονικά τους κατοίκους της. Είναι επίσης βέβαιον και παραδεκτό απ’ όλους, ότι η σωτηρία, η ανάδειξη και η προβολή του περιγραφόμενου όμορφου γεφυριού, σε συνδυασμό με την επίκαιρη θέση του δίπλα στα τείχη, τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και τους ρωμαϊκούς τάφους της Διοκλητιανούπολης, θα αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό πόλο έλξης για τους μελλοντικά πολυάριθμους επισκέπτες του Άργους Ορεστικού και θα συμβάλλει αναλογικά στην τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιφέρειάς του.

Η εσωτερική νότια πλευρά του γεφυριού.
(Γιώργος Αλεξίου).
Η βόρεια εσωτερική πλευρά της γέφυρας.
Η ερειπωμένη καμάρα του γεφυριού.
Το σωζόμενο παλαιό γεφύρι του Άργους στον ποταμό Αλιάκμονα
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Διοκλητιανούπολης Άργους Ορεστικού.
Τα ερείπια κυκλικού πύργου
 των τειχών της Διοκλητιανούπολης.

Ερειπωμένος τετράγωνος πύργος των τειχών της Διοκλητιανούπολης.
Ο Ανθλγός (ΠΒ) Γιώργος Αλεξίου στον όρχο πυροβόλων 8 ιντσών στρατοπέδου Άργους Ορεστικού. Έτος 1974.
Νεοκλασική οικία του Άργους Ορεστικού.

fos-kastoria.blogspot.gr