Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Gaspacho -Μια νόστιμη σούπα με ντομάτες!!

Gaspacho -Μια νόστιμη σούπα με ντομάτες

Και λίγο φρυγανισμένο ψωμάκι.
Η συνήθεια να πίνουμε χυμό ντομάτας δεν είναι ελληνική. Μπαίνεις σε ένα καφέ ή ρεστοράν και ζητάς ένα χυμό ντομάτας και
σπανίως ανταποκρίνονται.
Ακόμη λιγότερο ελληνική είναι η σούπα ντομάτας. Περιέργως, στη χώρα της πιο υπέροχης και νόστιμης ντομάτας, αυτά τα εδέσματα είναι άγνωστα, ή περιθωριακά!
Εμείς θα δοκιμάσουμε σήμερα να κάνουμε μόνοι μας μια κρύα σούπα, διεθνώς γνωστή ως gaspacho. Δεν έχει μόνο ντομάτες, παρακολουθήστε.

Υλικά
  • 800 γραμμάρια ντομάτες, μέτριες, πολύ ώριμες
  • 1 αγγούρι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 χοντρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (βγάλτε τη φύτρα)
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και βασιλικό
  • 6 σταγόνες Ταμπάσκο και λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 3 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι (μηλόξυδο ή λευκό Balsamico)
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίστε τις ντομάτες, βγάλτε τους σπόρους και κόψτε τις σε μεγάλους κύβους
  • Καθαρίστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το αγγούρι
  • Βγάλτε τους σπόρους από το αγγούρι και την πιπεριά
  • Κόψτε τα σε μεγάλους κύβους, όλα
  • Στίψτε το μισό λεμόνι
  • Σε ένα μίξερ βάλτε τα όλα: ντομάτες, πιπεριά, αγγούρι, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και ξύδι.
  • Γυρίστε το ώσπου να πετύχετε ένα μείγμα ομογενές
  • Αλατίστε, βάλτε πιπέρι, ρίξτε το ταμπάσκο και την κόκκινη πιπεριά
  • Αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες
  • Οταν έρθει η ώρα να σερβίρετε, ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και τον βασιλικό και ρίξτε άφθονο από πάνω.
  • Παραδοσιακά, το  gaspacho της Ανδαλουσίας (εκεί γεννήθηκε) περιέχει και ψημένο ψωμί, σε μπουκίτσες.
Eδώ το ψημένο ψωμί έγινε τέχνη: Εχει σάλτσα από αβοκάντο:
http://www.iefimerida.gr/