Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η Καστοριανή που κατέκτησε την παγκόσμια αγορά με τις χειροποίητες τσάντες της!! (φωτογραφίες)

153
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Απόζαρι. Φοίτησε στο  3ο Δημοτικό και στα 17 της  φεύγει από την Καστοριά. Με αδιάκοπη δουλειά , επιμονή κι
έμπνευση έχει  κατακτήσει τις αγορές  όλου του κόσμου δημιουργώντας με το βελονάκι της  χειροποίητες τσάντες, μαγιώ και φορέματα.

Της Αλεξάνδρας  Λεφοπούλου
Μία από τις τρεις μοίρες, που σύμφωνα με τον Ησίοδο καθόριζαν το πεπρωμένο του ανθρώπου, ήταν και η Κλωθώ που έκλωθε το νήμα της ζωής. Ωστόσο, μία νέα δημιουργός, η Ειρήνη Παπαδοπούλου, κερδίζει το δικό της στοίχημα, δημιουργικότητας αλλά και ζωής, μέσα από το βελονάκι που έπιασε στα χέρια της δημιουργώντας με υφασμάτινο ρέλι όμορφες χειροποίητες τσάντες που μέσα σε τρεις μήνες έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων της μόδας ακόμη και σε άλλες χώρες.
 Η Ειρήνη Παπαδοπούλου, δημιουργός των «One & Only» έχει μόλις τρεις μήνες που ζει πάνω από ένα βελονάκι ξανά. Δυναμική και με αγάπη για την αυτονομία, με μια ζωή λαμπερή και ταυτόχρονα γεμάτη προκλήσεις, η Ειρήνη δεν δείχνει εύκολα με την παρουσία της πως η ζωή τής έχει δώσει αρκετές δυσκολίες.
153
 Με ρίζες από την Καστοριά, από γνωστή οικογένεια που ασχολείται με την κατασκευή γουναρικών, η Ειρήνη χάνει πολύ νωρίς τους γονείς της και ανακαλύπτει τον εαυτό της αλλά και τις ικανότητες και τις δεξιότητές της σταδιακά. Μια σειρά γεγονότων την οδηγούν σε επιλογές που δεν της βγαίνουν. Ατίθαση, επαναστατική αλλά και αυτάρκης, η Ειρήνη επιλέγει να στηριχτεί στον εαυτό της και γνωρίζει σταδιακά την πραγματική δύναμη που κρύβει μέσα της. Ασχολείται με τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ για να καταλήξει στη μόδα, δειγματίζοντας για μεγάλα καταστήματα με γνωστούς σχεδιαστές. Προσωπικές κρίσεις, ανατροπές και δυσκολίες φαίνεται να είναι στο πρόγραμμα της ζωής της. Ωστόσο, εκείνη ξαναστέκεται πάντα δυνατή, προσπαθώντας να ισορροπήσει την εύθραυστη πλευρά της με την ικανότητά της να προχωρά.
Μέσα στη χρονιά αυτή, η Ειρήνη απελευθερώνει μια διάθεση επανατοποθέτησης και ξανακοιτά τα πάντα διαφορετικά. Ετσι, κάπου γύρω στα μέσα Μαρτίου από τον καναπέ της, ανταλλάσσοντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φίλες της, μπαίνει στη διαδικασία ενός «στοιχήματος». Αφορμή μια τσάντα και το βελονάκι.
«Από μικρή ήθελα να στηρίζομαι στα χέρια μου, να φτιάχνω πράγματα με τα δικά μου χέρια. Με γέμιζε ικανοποίηση αυτό» εξομολογείται η Ειρήνη. Με εφόδιο το πείσμα της, την ικανότητά της να πειραματίζεται αλλά και το ταλέντο των χεριών της που έρχεται μέσα από την οικογένεια του πατέρα της, η Ειρήνη ξεκινά μέσα από ένα αστείο με φίλες της να δουλεύει με το βελονάκι. Το μικρασιάτικο DNA αλλά και αυτή η «οικογενειακή παράδοση να τηρούνται οι υποσχέσεις» την οδηγούν να ψάξει τον τρόπο να κάνει το στοίχημα πραγματικότητα. Υστερα από 10 μέρες, φωτογραφίζει την τσάντα που έφτιαξε με βελονάκι και υφασμάτινο ρέλι, κερδίζει το στοίχημα και ξαφνικά δέχεται βομβαρδισμό από τις φίλες της να φτιάξει κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες τσάντες. Η Ειρήνη δεν το γνωρίζει αλλά η ζωή της έχει αλλάξει.

tsantes
Πλέκει ατελείωτα. Δουλεύει διαφορετικά υλικά, ψάχνει νέες ιδέες, πειραματίζεται κι αρχίζει να βλέπει τη ζωή διαφορετικά καθώς δημιουργεί διαρκώς. Η στιγμή είναι η κατάλληλη: η μόδα ανοίγεται στο πλεκτό, η Ειρήνη είναι ανοιχτή, πολύ δημιουργική και με γνώση της μόδας αλλά και ιδιαίτερη αισθητική και έχει διάθεση να φτιάξει πράγματα με τα χέρια της.
Τα μαγιό, τα κροσέ φορέματα, οι τσάντες της Ειρήνης δημιουργούν ενδιαφέρον και κάθε φορά που φτιάχνει κάτι, οι φίλοι και οι φίλες της διαδίδουν τη δουλειά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η ίδια απλώς το ζει και συνεχίζει να πειραματίζεται. Η δημιουργικότητά της ξεδιπλώνεται και κάθε τσάντα της είναι διαφορετική και μοναδική: «One and Only». Αυτό είναι και το όνομα που ξεκινά να δίνει στο brand της που από δώρο στις φίλες αρχίζει να φαίνεται πλέον πως αποκτά παρουσία. Την προσεγγίζουν από την Ιταλία, από τη Μεγάλη Βρετανία, δείχνοντας ενδιαφέρον για τις δημιουργίες της. Ανθρωποι της μόδας και του styling αναγνωρίζουν την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα της δουλειάς της.
10352286_674676002581445_6607301865703160833_n
Η ίδια, σήμερα, τρεις μήνες έπειτα από εκείνο το αστείο στοίχημα που δεν την άφηνε να ησυχάσει μέχρι να το κερδίσει, ετοιμάζει αποσκευές για το άνοιγμα της «One and Only» στον κόσμο της μόδας. Με μια ιδιαίτερη αισθητική, απλές και καθαρές γραμμές, την προσωπική της δουλειά σε κάθε τσάντα ή ρούχο που δημιουργεί, έναν ιδιαίτερο τρόπο στο πλέξιμό της που, αν τον δεις, δεν τον ξεχνάς.
Τα τσαντάκια της είναι φτιαγμένα στο χέρι, με βελονάκι, δεν έχουν κούμπωμα και φόδρα, παρά μόνο ένα εσωτερικό τσαντάκι μικρότερης διάστασης που κατασκευάζεται για την κάθε τσάντα χωριστά και είναι από PVC. Η Ειρήνη θέλει στη δουλειά της να φαίνεται ότι είναι χειροποίητη για να το νιώθει και η γυναίκα που την κρατά στα χέρια της και να τη ζει με τον τρόπο αυτό και να νιώθει ο εαυτός της. Θέλει να γνωρίζει τη γυναίκα που κρατά την κάθε δημιουργία της. Εξάλλου, κάθε κόμπος στο βελονάκι έχει τις ευχές της για τη γυναίκα που τη χρησιμοποιεί.
984141_689558214426557_6574820422136146379_n
Κάποιες από τις τσάντες της είναι διακοσμημένες με πέτρες Swarovski, κάποιες είναι πολύ πιο απλές. Συνήθως σε απλά χρώματα, ενώ η Ειρήνη ακολουθεί το υλικό της στον τρόπο που δημιουργεί. Η δουλειά της Ειρήνης δεν είναι εύκολη, πλέκει καθημερινά, η δουλειά της είναι ιδιαίτερη. Η ηθική ικανοποίηση έχει έρθει, οι νέες προκλήσεις επίσης και πλέον πρέπει να ανταποκριθεί.
Εξάλλου, όπως η ίδια τονίζει: «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον είναι να χάσει τον εαυτό του».
Τις δημιουργίες της Ειρήνης Παπαδοπούλου μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της στο Facebook: https://www.facebook.com/one.only.handmade