Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Κάλεσμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015


Κάλεσμα του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου Βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015


Συμπολίτες και συμπολίτισσες,


Η μάχη για την αξιοπρέπεια παίρνει νέα τροπή. Έπειτα από την εισήγηση της Κυβέρνησης 

και την απόφαση της Ελληνικής Βουλής ο λόγος και οι αποφάσεις περνούν στον Ελληνικό 
λαό. Εγκαινιάζεται με αυτό τον τρόπο η επιστροφή της πραγματικής δημοκρατίας στον τόπο 
όπου γεννήθηκε. Ενάντια στην ολιγαρχία των αγορών και των οικονομικών ελίτ ήρθε η ώρα 
ο ίδιος ο λαός να πει ένα ισχυρό ΟΧΙ σε νέα μέτρα κοινωνικής αδικίας και λιτότητας.
Σας καλώ όλους και όλες να συμμετάσχετε στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την 
Κυριακή 5 Ιουλίου ψηφίζοντας με περηφάνια και αξιοπρέπεια, δίνοντας με ένα ηχηρό ΟΧΙ 
ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στις εντός και εκτός συνόρων οικονομικές και πολιτικές ελίτ για 
αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Η εξουσία στον λαό. Για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.







Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και την ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) για την τραπεζική αργία
Έπειτα από την απόφαση του Eurogroup και την απόφαση της ΕΚΤ να μην παίξει τον ρόλο της στην διασφάλιση και στην στήριξη των Ελληνικών τραπεζών όπως της αρμόζει έχουμε εισέλθει σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ευθεία επίθεση στην Ελληνική Δημοκρατία και στην διασφάλιση της ομαλότητας μέχρι να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός για την συνέχιση ή μη της αυταρχικής λιτότητας. Αναγκαία απάντηση στην εξέλιξη αυτή ήταν ο περιορισμός της λειτουργίας των τραπεζών ώστε να εξομαλυνθούν οι συνέπειες.

Έχουμε εισέλθει σε μια «πολεμική» περίοδο όπου ο εκβιασμός από την πλευρά του συστήματος και των ολιγαρχιών εντείνεται. Οφείλουμε σαν λαός να δείξουμε ψυχραιμία, να μη  φοβηθούμε και να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς που μας ασκούνται. Η λαϊκή ενότητα, η αλληλεγγύη, η κινητοποίηση του λαού και η στήριξη του μεγάλου ΟΧΙ στην αυταρχική λιτότητα και στον εκβιασμό θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της νίκης μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι στο πλευρό μας και προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση ώστε να αποφασίσει ο λαός ανέγγιχτος από εκβιασμούς για το μέλλον του.  Στην πορεία αυτή ο επικοινωνιακός πόλεμος τόσο από τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και  από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα είναι ανελέητος. Να τους γυρίσουμε την πλάτη, δεν ξεχνάμε ότι εκφράζουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών και των λίγων. Η θέση μας είναι με τους λαούς της Ευρώπης ενάντια στην λιτότητα.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας και αντίστασης. Προχωράμε ενωμένοι σε αυτή τη μάχη, μία μάχη για την Ελλάδα, μια μάχη για την Ευρώπη και το μέλλον των λαών της. Να εμπιστευτούμε την δύναμη μας, την δύναμη των λαών που αγωνίζονται. Τοποθετούμαστε ενάντια στην αυταρχική λιτότητα, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι λαοί της Ευρώπης είναι με το μέρος μας!
Στο πλαίσιο αυτό η σωστή και ψύχραιμη ενημέρωση της κοινωνίας είναι και αυτή κρίσιμη. Παραθέτουμε τα σημεία που αφορούν την λειτουργία των τραπεζών και ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων και των μισθών:
·         Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ.
·         Οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.
·         Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους.
·         Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν. Δηλαδή, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών(web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.
·         Παράλληλα, από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATM με ημερήσιο όριο ανάληψης 60€ ανά κάρτα, που αντιστοιχούν σε 1.800€ το μήνα. Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
·         Έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).
·         Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 € ανά κάρτα.
·         Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.
·         Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
·         Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
·         Σχετικά με τις πληρωμές λογαριασμών-εφορίας/δανείων: Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking,  ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.
·         Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο ή σε ρυθμισμένες δόσεις δεν χάνεται η ρύθμιση.
·         Για  εμβάσματα στο εξωτερικό (χρήματα για φοιτητές, για λόγους υγείας ) αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
·         Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς.  Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.
·         Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο.