Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ο Καστοριανός φωτορεπόρτερ Δημήτρης Χαντζάρας που καθηλώνει!! (φωτογραφίες – βίντεο)


15 μέρες με τους μετανάστες που διακινούνται στα σύνορα – Ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ
του LIFO.gr 
Καθηλωμένοι στα περίχωρα της Ειδομένης, χιλιάδες μετανάστες περιμένουν το διακινητή τους, να τους περάσει στο Ελδοράδο της Ευρώπης. Χωρίς χαρτιά οι περισσότεροι ούτε τα χρειώδη για να ζήσουν, για ένα 20ήμερο, πρέπει να επιβιώσουν στην ύπαιθρο, σε θερμοκρασίες που πέφτουν τη νύχτα ακόμα και στους 2 βαθμούς Κελσίου. Ο Dimitrios Chantzaras έζησε δεκαπέντε μέρες μαζί τους και τους ακολούθησε στην οδοιπορία τους προς τα Σκόπια.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΚΕΙΜΕΝΟ: DIMITRIOS CHANTZARAS
Η Ελλάδα θεωρείται η κύρια πύλη μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Μετανάστες που θέλουν να μπουν χωρίς χαρτιά στις ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ακόμα και τον γύρο της Mεσογείου, καθώς οι είσοδοι από την Ισπανία και την Ιταλία έχουν ουσιαστικά σφραγιστεί.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Frontex, τους πρώτους 9 μήνες του 2011 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 112.844 μετανάστες έναντι 76.697 την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Τις επόμενες χρονιές εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός αυξήθηκε λόγω των εμφύλιων πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στην Αλγερία – ο ακριβής αριθμός, ωστόσο, παραμένει άγνωστος. Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολόγιζε ότι το 90% των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη συλλαμβάνεται στα ελληνικά σύνορα – ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Αριστερά: Αφγανοί μετανάστες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, Νομός Κιλκίς, βράζουν καλαμπόκια για μεσημεριανό καθώς περιμένουν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα. Δεξιά: Μετανάστης από την Συρία επιδεικνύει την δίμηνη άδεια παραμονής που όμως δεν ισχύει για τους Νομούς Κιλκίς, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. 
  Δείτε όλο το ρεπορτάζ, τις φωτογραφίες και βίντεο στο LIFO












Ο φωτογράφος Δημήτρης Χαντζάρας γεννήθηκε το 1983 στο Μόναχο, όπου έζησε μέχρι το 2002. Λίγα χρόνια έζησε στον τόπο καταγωγής του την Κολοκυνθού. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Τον Φεβρουάριο του 2012 απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και με αυτήν ταξίδευε και φωτογράφιζε για 6 μήνες την κεντρική Ευρώπη, έχοντας ως βάση τη Βιέννη.
Αφού επέστρεψε, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας στον Φωτογραφικό Όμιλο του ΑΠΘ (Φοαπθ) και να καλύπτει φωτογραφικά την επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη χρονιά παρακολούθησε εκπαιδευτικά μαθήματα για φωτογράφους σε εμπόλεμες ζώνες στην Ισπανία και ξεκίνησε το πρώτο ταξιδιωτικό πρότζεκτ με θέμα την Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέπτεται συχνά. Το 2013 πραγματοποίησε το πρώτο ρεπορτάζ με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης στον Προσφυγικό Ξενώνα της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε να φωτογραφίζει τη διχασμένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κάλυψε το γεγονότα στο Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Συνεργάζεται με το φωτογραφικό πρακτορείο Nur.
Το επίσημο site του είναι  dimitrischantzaras.com