Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βασίλης Αβραμίδης: Αφιέρωμα στο δάσκαλο,εκδότη και πρόεδρο του Π.Συλλόγου "Ορεστίς"









Το ΔΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ σας παρουσιάζει τον Βασίλειο Βλαδ. Αβραμίδη μέσα από άρθρα για  την δράση του σαν δάσκαλο, πρόεδρο του Π.Σ. Ορεστίς, εκδότη και συγγραφέα.


ορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» Βασίλης Αβραμίδης ήταν η ψυχή των αναρίθμητων εκδηλώσεων του συλλόγου, ο εμπνευστής του χορωδιακού φεστιβάλ και της τοπικής εφημερίδας. Όλα σχεδόν τα βιβλία που γράφουν για το Άργος Ορεστικό εκδόθηκαν από τον σύλλογο «Ορεστίς» και με προσωπική μέριμνα του εκλιπόντος. Μαζί με την Ελένη Τσαδήλα, που μας αποχαιρέτισε λίγες ημέρες πριν, αφήνουν ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στους τομείς του πολιτισμού και των γραμμάτων στην περιοχή μας.

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, σήμερα  5 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς, ο γνωστός στη τοπική κοινωνία του Άργους Ορεστικού - και όχι μόνο - ο συνταξιούχος δάσκαλος,  Βασίλειος Αβραμίδης.
"Έφυγε από κοντά μας σήμερα 5/2/2015, απρόσμενα, για το μεγάλο και χωρίς γυρισμό ταξίδι, ο συνάδελφος και συνεργάτης για αρκετά χρόνια, τόσο στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού όσο και στο Μορφωτικό Σύλλογο "Η ΟΡΕΣΤΙΣ".Άνθρωπος κοινωνικός, ανήσυχος, αγωνιστής. Είχε καλή επαγγελματική πορεία, στήριξε την πατρική του οικογένεια και δημιούργησε μια πολύ όμορφη δική του. Πάλευε όλα τα χρόνια για τα κοινά και για τον αγαπημένο του σύλλογο, τον οποίο υπηρέτησε για τριάντα και πλέον χρόνια.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Καστοριάς και Διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού την τετραετία 1992-1996.
 Πολιτεύτηκε στις δημοτικές εκλογές του 1994, ως υποψήφιος δήμαρχος και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος τη δημοτική περίοδο 1995-1998.
 Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του μετά των δικαίων."
Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί σήμεραΠέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Άργους Ορεστικού.
 Οι εκπαιδευτικοί και τέως συνεργάτες του, στο 4ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού αντί στεφάνου, θα ενισχύσουν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
Τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένειά του.

Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης


Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ (φωτογραφίες)


Άργος Ορεστικό: Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου ΟΡΕΣΤΙΣ (φωτογραφίες)


Πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, στο κτίριο εκ δωρεάς του μεγάλου ευεργέτη μας, αείμνηστου γιατρού Δαμιανού Θ. Δούμα, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, το Σάββατο βράδυ, 20 Δεκεμβρίου 2014.




Η εκδήλωση εξελίχτηκε, όπως σχεδιάστηκε και σύμφωνα με το πρόγραμμα, ως παρακάτω:




Ο κόσμος εντός της αίθουσας. Σβήνουν τα φώτα, μόνον τα κεριά στα κηροπήγια φωτίζουν αμυδρά το χώρο. Ατμόσφαιρα μυσταγωγική, απόλυτη ησυχία. Δεν γνωρίζουν, κι όλοι περιμένουν. Η χορωδία του Συλλόγου, εκτός αιθούσης, ακούγεται να ψάλλει τα κάλαντα των Χριστουγέννων, η πόρτα ανοίγει και τραγουδώντας εισέρχεται στην αίθουσα. Όλοι οι χορωδοί κρατούν αναμμένα κεράκια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζεται, διέρχονται από τους διαδρόμους και καταλήγουν μπροστά από τον κόσμο συνεχίζοντας να τραγουδούν και πριν τελειώσει το τραγούδι, τραγουδώντας πάντα τα κάλαντα, μεταβαίνουν και καταλαμβάνουν τις καθορισμένες θέσεις τους, για να συνεχισθεί το άλλο εορταστικό πρόγραμμα.



Το λόγο λαμβάνει ο πρόεδρος το Συλλόγου Βασίλειος Αβραμίδης, απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως χαιρέτισαν και έδωσαν τις ευχές τους: η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου, η αντιδήμαρχος επί των πολιτιστικών του Δήμου μας Αφροδίτη Μπελονάκη-Πρώιου και η εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Έλλη Τσιλίδου- Λάλα.
Καλείται και απαγγέλλει ένα ποίημα-προσευχή, με τίτλο «προς τον Θεό», η νηπιαγωγός Μαρία Τσουμαροπούλου, μέλος της χορωδίας μας.


Ακολούθως το λόγο λαμβάνει ο Ανδρέας Βιτούλας, καθηγητής διδάκτορας θεολογίας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Άργους Ορεστικού και αναπτύσσει ένα θέμα σχετικό με τη Γέννηση του Σωτήρος μας Χριστού. Λόγος εντυπωσιακός, πλούσιος περιεχομένου, υψηλών νοημάτων, κατανοητός, πολύ διδακτικός.


Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την απαγγελία και άλλων δύο ποιημάτων από τις κυρίες, μέλη της χορωδίας μας: δασκάλα Βασιλική Μπούκλα-Παπαγεωργίου με τίτλο «προς τον Σωτήρα του κόσμου» και την νηπιαγωγό Λόλα Μπέσιου με τίτλο « τι θέλω στη ζωή». Ποιήματα διδακτικά, βαθέων νοημάτων. 


(Πρέπει και οφείλουμε να αναφέρουμε ότι και τα τρία ποιήματα είναι του σπουδαίου ποιητή δασκάλου Πέτρου Ν. Κυριαζή (1878-1925) από την περιοχή του αλύτρωτου Μοναστηρίου, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι του θανάτου του στην πόλη μας ως δάσκαλος και διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Άργους Ορεστικού). 


Επί της σκηνής κάνει την εμφάνισή της και πάλι η χορωδία υπό τη διεύθυνση του εξαίρετου μαέστρου Ντίνου Ταμβάκη, για να τραγουδήσει και να κλείσει το πρόγραμμα με χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια.


Ο ομιλητής, οι κυρίες που απήγγειλαν τα ποιήματα, η χορωδία μας, ενθουσίασαν εντυπωσιάζοντας το κοινό που καταχειροκροτούσε παρατεταμένα. 


Ακολούθως, τα μέλη της Χορωδίας μας με μέλη των χορευτικών του Συλλόγου μας, επήγαμε σε ταβέρνα της πόλεώς μας, όπου περάσαμε θαυμάσια.


Κλείνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά, ως σύλλογος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, καθώς και τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε και προς όλους όσοι προσκόμισαν τρόφιμα για την επίδοσή τους σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Τα τρόφιμα παραδόθηκαν στη Φιλόπτωχο Κυριών Άργους Ορεστικού και ήδη έχουν διανεμηθεί.


Και του χρόνου.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Βασίλης Αβραμίδης










Άργος Ορεστικό - Μορφωτικός Σύλλογος ‘’Ορεστίς’’: Έκθεση με 140 δημιουργίες παιδιών

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Δωρεάς του αείμνηστου γιατρού Δαμιανού Θωμά Δούμα.


Χρώματα, φως, παλμό και φαντασία περιείχαν οι... καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσίασαν τα παιδιά από τα σχολεία του δήμου Ορεστίδος στην τριήμερη έκθεση ζωγραφικής, που έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού, ένα κέντρο στολίδι, από τη δωρεά του αείμνηστου γιατρού Δαμιανού Θωμά Δούμα.





Εκτέθηκαν 140 καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών

Τριάντα πέντε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 χρονών, αποτύπωσαν με τα μάτια της ψυχής τους, καθημερινές στιγμές με τοπία και εικόνες, αναδεικνύοντας με γλαφυρότητα και αυθορμητισμό, τη ζωγραφική ως πυρήνα έκφρασης καταθέτοντας παράλληλα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν.

Τα παιδιά ξεκίνησαν την ενασχόληση τους με τη ζωγραφική από τον Σεπτέμβριο και την ολοκλήρωσαν στα μέσα Ιουνίου.

Το τριήμερο εκθεσιακό αφιέρωμα στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού, σύμφωνα με τη ζωγράφο και δασκάλα των παιδιών, κ. Νίνα Χαρίτωνος, συμπεριελάμβανε αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ σύνολο της δουλειάς των μικρών καλλιτεχνών. Παρουσιαστήκαν, γύρω στα 140 έργα σε καμβά αλλά και σε μπλοκ.

«Η ζωγραφική είναι η πιο αυθόρμητη έκφραση. Ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία, από τα ιχνογράφημα και τις πρώτες αποτυπώσεις των εντυπώσεων του παιδιού από τον γύρω κόσμο», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑη καλλιτέχνης και πρόσθεσε «προσπαθώ να περάσω στα παιδιά μηνύματα αισιοδοξίας γιατί από τη φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο, οπότε αυτό το συναίσθημα το μεταφέρω και στα παιδιά. Δεν υπάρχουν προβλήματα για μένα όταν μπαίνω στο χώρο. Η τέχνη είναι ένα συναίσθημα που βγαίνει από την ψυχή μου. Είναι ωραία να δημιουργείς, να ταξιδεύεις, να πλάθεις καλύτερους ανθρώπους, όπως ευαίσθητους και ρομαντικούς που ονειρεύονται, γιατί χωρίς όνειρα δεν γίνεται η ζωή», ήταν τα λόγια της.


Σημαντική η προσφορά που γίνεται στο τμήμα ζωγραφικής

Όπως δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου ‘’Ορεστίς’’ Άργους Ορεστικού, κ. Βασίλης Αβραμίδης, στο πολιτιστικό αυτό κόσμημα που προήλθε από τη δωρεά του αείμνηστου γιατρού Δαμιανού Θωμά Δούμα, στεγάζεται ο Μορφωτικός σύλλογος Ορεστίς και μεταξύ των άλλων τμημάτων είναι και το τμήμα ζωγραφικής. Ο κ. Αβραμίδης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο της κ Χαρίτωνος, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η καλλιτέχνης είναι εξαίρετη ζωγράφος και δασκάλα, ενώ δείχνει, όπως είπε, ιδιαίτερη αγάπη και στοργή στα παιδιά και στην έκθεση που παρουσίασαν τα παιδιά, έχοντας να επιδείξουν πολύ σημαντικά και όμορφα έργα.

Την έκθεση ζωγραφικής επισκέφθηκαν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι καμάρωσαν τις δημιουργίες τους, καθώς και πολλά σχολεία της περιοχής, για να δουν από κοντά τα έργα που φιλοτέχνησαν οι μικροί μπόμπιρες και οι μικρές πριγκίπισσες. Μάλιστα, πολλά παιδιά έδειξαν και ενδιαφέρον στο να ασχοληθούν με τη ζωγραφική.

«Η προσφορά αυτή που γίνεται στο τμήμα ζωγραφικής είναι σημαντική, γιατί γίνεται αντιληπτό πως όλα αυτά τα παιδιά καλλιεργούν το αίσθημα της καλαισθησίας μέσα τους», δήλωσε η κ Χαρίτωνος.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του μορφωτικού συλλόγου ‘’Ορεστίς’’ κ. Βασίλη Αβραμίδη, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει ομορφότερη από αυτήν και μάλιστα όταν έχεις παιδιά που ενδιαφέρονται να πλαισιώνουν το τμήμα αυτό.





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου

από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" ,


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ


ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Αγαπητοί επισκέπτες του ιστοχώρου του Συλλόγου μας,
με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε μαζί σας, για να σας γνωστοποιήσουμε, ότι ο Σύλλογός μας προέβη στην έκδοση Βιβλίου Ιστορίας με τίτλο: « ΑΡΓΟΣ – ΠΟΛΗ ΟΡΕΣΤΙΔΑΣ »
Συγγραφέας του Βιβλίου είναι ο αείμνηστος δάσκαλος και αδελφικός μας φίλος Λάζαρος Αθανασίου Παπαϊωάννου από την Κορυφή Βοϊου, Επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου μας ανακηρυχθείς.
Προλογίζει ο κύριος Ιωάννης Σωτηρίου Κολιόπουλος, καθηγητής Ιστορίας Νέων Χρόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμπατριώτης μας από τον οικισμό του Δήμου μας Βοτάνι του Νομού Καστοριάς, συγγραφέας πλήθους Ιστορικών Έργων των νεότερων ιστορικών χρόνων.
Σε αναγνώριση της όλης εθνικής προσφοράς του και της προσφοράς του προς το Σύλλογό μας, για τη συγγραφή και έκδοση του Βιβλίου μας, ο Σύλλογός μας, σε ειδική τελετή, τίμησε, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρο.
Το Βιβλίο Ιστορίας μας εκδόθηκε και κυκλοφόρησε την Εβδομάδα των Απόδημων Αργιτών το 1996, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Άργους Ορεστικού και οι Σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού- Σύλλογος Αργιτών  « ΟΡΕΣΤΙΑΣ» Μελβούρνης- Σύλλογος Αργιτών «ΟΡΕΣΤΗΣ» Τορόντο και Σύνδεσμος Αργεστών Θεσσαλονίκης « Ο ΟΡΕΣΤΗΣ».
Η δαπάνη συλλογής της ιστορικής ύλης και εκτύπωσης του Βιβλίου καλύφτηκε από δωρεές  συμπατριωτών μας ,εντός και εκτός Ελλάδας.
 Όλους, όσοι με οποιονδήποτε τρόπο μας συνέδραμαν στην έκδοση του Βιβλίου της Ιστορίας της πόλεως και της περιοχής μας ,από βάθους καρδιάς ευχαριστούμε.
Το περιεχόμενο του Βιβλίου, στο εξής και κατά κεφάλαιο, θέτουμε υπόψη σας.
Και με τη ρήση του Ευριπίδη «Όλβιος εστί, όστις της Ιστορίας έσχεν μάθησιν», σας καλούμε να διαβάσετε, για να γίνει κτήμα σας.  
Όσοι θελήσετε να προμηθευτείτε το Βιβλίο, ζητήστε το από το Σύλλογο. Τιμάται 10,00 ευρώ + 5 ευρώ τα έξοδα αποστολής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Στους Αργίτες,
σ’ αυτούς
που κολλημένοι στις πατρογονικές τους ρίζες
αγωνίζονται και πασχίζουν για το καλό του
τόπου τους
και στους άλλους
που ζουν στην ξενιτιά, νου και καρδιά έχοντας
στραμμένα στη γη των πατέρων τους,
α φ ι έ ρ ω μ α τιμής και αγάπης

O  σ υ γ γ ρ α φ έ α ς

Μορφωτικός Σύλλογος “H OPEΣTIΣ”
 IKANOΠOIHΣH MAKPOXPONIOY ΔIAKAOYΣ ΠOΘOY

 Mε βαθιά συναίσθηση του χρέους προς τις επερχόμενες γενιές, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την καταγωγή τους, να βιώνουν την ιστορία τους και να διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους, προβαίνουμε στην έκδοση του παρόντος πονήματος. Παραδίδουμε στους απανταχού Aργίτες την ιστορία της πόλεώς μας, του προσφιλούς μας Άργους Oρεστικού.
Tο βιβλίο τούτο αποτελεί την ικανοποίηση μακροχρόνιου διακαούς πόθου του συλλόγου μας, οι δε σχετικές προσπάθειες ανατρέχουν στο έτος 1993 που ανατέθηκε στη Mαρία Γερογιάννη, πτυχιούχο του Iστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Aριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να ερευνήσει και συγκεντρώσει, υπό την εποπτεία του συμπατριώτη μας καθηγητή της νεότερης ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου Iωάννη Kολιοπούλου, το σχετικό ιστορικό υλικό. Ένα έτος αργότερα η Mαρία Γερογιάννη μας παρέδωσε το προϊόν της εργασίας της που ήταν διάφορες πολύτιμες πληροφορίες από σχετικά δημοσιεύματα. Tον καθηγητή Iωάννη Kολιόπουλο και τη φερέλπιδα επιστήμονα Mαρία Γερογιάννη εκ βαθέων ευχαριστούμε για την όλη συνεισφορά τους.
Tην έρευνα συνέχισε ο φίλος του συλλόγου μας δάσκαλος και ιστορικός συγγραφέας Λάζαρος Παπαϊωάννου, ο οποίος, τελικά, ανέλαβε και τη συγγραφή του έργου. Γνώστης της ιστορίας της δυτικής Mακεδονίας πέτυχε, με τη συγγραφική ικανότητα που τον διακρίνει, να συνδέσει τα τοπικά ιστορικά γεγονότα μ’ αυτά της ευρύτερης περιοχής, ενώ με τον εύληπτο και τεκμηριωμένο τρόπο παράθεσης της ύλης δίνει την ευχέρεια στον αναγνώστη εύκολα να γίνεται κοινωνός των προσφερόμενων ιστορικών γνώσεων. Συγχαίρουμε το συγγραφέα μας Λάζαρο Παπαϊωάννου και θερμά τον ευχαριστούμε για το έργο που μας πρόσφερε. Ως ελάχιστη δε αναγνώριση της προσφοράς του τον ανακηρύξαμε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου μας (πράξη του διοικητικού συμβουλίου αριθμ. 5 από 3 Aπριλίου 1996).
Eυχαριστούμε, επίσης, όλους όσοι μας πρόσφεραν αρχειακό ή άλλου είδους πληροφοριακό υλικό, τους υπευθύνους των βιβλιοθηκών που με μεγάλη προθυμία και ευγένεια εξυπηρέτησαν τους ερευνητές μας, τις τοπικές δημοτικές υπηρεσίες, δημόσιες αρχές κι εκροσώπους σωματείων για τις πληροφορίες που μας έδωσαν, τους φωτογράφους της πόλεώς μας Θωμά Mπέκα, Παύλο Kοκκινίδη και, ιδιαίτερα, το Γιώργο Σαρρή για το πλήθος των αντιγράφων φωτογραφιών που παρήγαγε, τον Kώστα Kυριάζο για τις αεροφωτογραφίες που για τις ανάγκες του βιβλίου έλαβε κι έθεσε στη διάθεσή μας, τον πολιτικό μηχανικό Στάθη Παπαγεωργίου για την επιμέλεια των χαρτών κι όλους όσοι μας εμπιστεύθηκαν οικογενειακές φωτογραφίες κι άλλα κειμήλια.
Eυχαριστούμε, τέλος, όλους τους συμπατριώτες μας που ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθειά μας. Kατάλογος των χορηγών παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου με την ανάλογη αναφορά τιμής.
H διοίκηση και τα μέλη του Mορφωτικού συλλόγου H OPEΣTIΣ δίνουν στην κυκλοφορία τούτο το βιβλίο με την πεποίθηση ότι εκπληρώνουν μεγάλο χρέος και βαριά υπόσχεση προς τους συμπολίτες τους και με την ευχή το περιεχόμενό του να γίνει κτήμα όλων των Aργιτών.
                                         Άργος  Ορεστικό,Απρίλιος 1966

Tο διοικητικό συμβούλιο:
  1.  Bασίλειος Aβραμίδης, πρόεδρος
  2. Γεώργιος Tσουμάνας, αντιπρόεδρος
  3. Kωνσταντίνος Pιζόπουλος, γενικός γραμματέας
  4. Iωάννης Kαραγεωργίου, ταμίας
  5. Mέλπω Bλάσση, μέλος
  6. Σωτήριος Γούσιας, μέλος
  7. Kλαίρη Tακαντζιά, μέλος
  8. Πρεσβ. Γρηγόριος Tζαγκαράκης, μέλος
  9. Xάρης Tσιούπας, μέλος



 Εικόνα. 1. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου '' Η ΟΡΕΣΤΙΣ ''

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΤΥΠΑΔΗ (1876-1914) ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΥΠΙΣΤΑΣ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Άργους Ορεστικού από τους Τούρκους την 11η Νοεμβρίου 1912,ημέρα Κυριακή του Αγίου Μηνά,θέτομε υπόψη σας τα ιστορικά γεγονότα ,όπως τα κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο Χρήστος Γ.Τυπάδης, φαρμακοποιός τότε στη Χρούπιστα (σημερινό Άργος Ορεστικό). Το ημερολόγιο μου το παρέδωσαν η κόρη του, αείμνηστη Κλεοπάτρα(Πάτρα) Τυπάδη-Χατζηπασχάλη και ο γιος της Δημήτριος Χατζηπασχάλης, προς τους οποίους οφείλω και όλοι μας οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη. Δυστυχώς όμως, εδώ και κάποια χρόνια, δεν βρίσκεται στην κατοχή μου. Ο εγγονός του Χρήστου Τυπάδη, Χρήστος Γιόβες, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, ζήτησε από τον ξάδερφό του Δημήτριο Χατζηπασχάλη να δει το ημερολόγιο, την ύπαρξη του οποίου, ως φαίνεται, αφού πριν δεν ενδιαφέρθηκαν να δουν, δεν γνώριζαν. Μου τηλεφώνησαν να το προσκομίσω, πράγμα και που έκανα, αφού προηγουμένως έβγαλα φωτοαντίγραφο για να του επιδώσω. Αυτός όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό και παρακάλεσε να λάβει το πρωτότυπο, για το δείξει στα παιδιά του στην Αμερική, με την υπόσχεση και διαβεβαίωση ότι στο επόμενο ταξίδι του στην Καστοριά, θα μου το επιστρέψει. Είχα φόβους. Του εξήγησα ότι το ημερολόγιο ανήκει πλέον στο Άργος Ορεστικό, ότι θα εκτεθεί στο Λαογραφικό Μουσείο ως Ιστορικό Υλικό, τοποθετημένο σε ειδική προθήκη, αλλά αυτός επέμενε. Σε ερώτησή μου προς τον ξάδερφό του Δημήτριο, αυτός φάνηκε χαλαρός κι έτσι του το παραδώσαμε, ελπίζοντας ότι θα τηρήσει το λόγο του και θα μας το επιστρέψει. Έκτοτε ήρθε και ξανάρθε στη Καστοριά αλλά πεισματικά αρνείται να μας το παραδώσει. Το ημερολόγιο αυτό το φύλαξε η Πάτρα στο σεντούκι της για περισσότερα από 90 χρόνια και μας το παρέδωσε όταν συλλέγαμε υλικό για τη συγγραφή της Ιστορίας της πόλεώς μας. Το φύλαξα για περισσότερα από 10 χρόνια, με απώτερο σκοπό μονίμως να εκτεθεί στο υπό ίδρυση Λαογραφικό Μουσείο. Δυστυχώς όμως άλλη η βούληση της Κλεοπάτρας και η δική μας κι άλλη του Χρήστου Γιόβε… Φοβούμαι ότι το Ημερολόγιο στο τέλος θα χαθεί ή και θα καταστραφεί! Ευτυχώς και κράτησα το αντίγραφο του Ημερολογίου, ειδάλλως θα είχαμε απωλέσει κάθε στοιχείο αναφοράς σ την απελευθέρωση της πόλης μας. Στα πλαίσια, λοιπόν, των εορταστικών εκδηλώσεων, των 100 Χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, του Άργους Ορεστικού (11 Νομεβρίου 1912) από τους Τούρκους, παραδίδεται το πρωτότυπο στους επισκέπτες του ιστοχώρου μας και στους αναγνώστες της εφημερίδας μας,με την επισήμανση- παράκληση, εφόσον και όποτε χρησιμοποιηθεί, να αναφέρεται η πηγή προέλευσης: Χρήστου Γ. Τυπάδη από τη Συλλογή Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού Βασίλειος Βλαδ.Αβραμίδης δάσκαλος,πρόεδρος Μ.Σ. «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΤΥΠΑΔΗ (1876-1914) ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΥΠΙΣΤΑΣ (ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Άργους Ορεστικού από τους Τούρκους την 11η Νοεμβρίου 1912,ημέρα Κυριακή του Αγίου Μηνά,θέτομε υπόψη σας τα ιστορικά γεγονότα ,όπως τα κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο Χρήστος Γ.Τυπάδης, φαρμακοποιός τότε στη Χρούπιστα (σημερινό Άργος Ορεστικό). Το ημερολόγιο μου το παρέδωσαν η κόρη του, αείμνηστη Κλεοπάτρα(Πάτρα) Τυπάδη-Χατζηπασχάλη και ο γιος της Δημήτριος Χατζηπασχάλης, προς τους οποίους οφείλω και όλοι μας οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη. Δυστυχώς όμως, εδώ και κάποια χρόνια, δεν βρίσκεται στην κατοχή μου. Ο εγγονός του Χρήστου Τυπάδη, Χρήστος Γιόβες, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, ζήτησε από τον ξάδερφό του Δημήτριο Χατζηπασχάλη να δει το ημερολόγιο, την ύπαρξη του οποίου, ως φαίνεται, αφού πριν δεν ενδιαφέρθηκαν να δουν, δεν γνώριζαν. Μου τηλεφώνησαν να το προσκομίσω, πράγμα και που έκανα, αφού προηγουμένως έβγαλα φωτοαντίγραφο για να του επιδώσω. Αυτός όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό και παρακάλεσε να λάβει το πρωτότυπο, για το δείξει στα παιδιά του στην Αμερική, με την υπόσχεση και διαβεβαίωση ότι στο επόμενο ταξίδι του στην Καστοριά, θα μου το επιστρέψει. Είχα φόβους. Του εξήγησα ότι το ημερολόγιο ανήκει πλέον στο Άργος Ορεστικό, ότι θα εκτεθεί στο Λαογραφικό Μουσείο ως Ιστορικό Υλικό, τοποθετημένο σε ειδική προθήκη, αλλά αυτός επέμενε. Σε ερώτησή μου προς τον ξάδερφό του Δημήτριο, αυτός φάνηκε χαλαρός κι έτσι του το παραδώσαμε, ελπίζοντας ότι θα τηρήσει το λόγο του και θα μας το επιστρέψει. Έκτοτε ήρθε και ξανάρθε στη Καστοριά αλλά πεισματικά αρνείται να μας το παραδώσει. Το ημερολόγιο αυτό το φύλαξε η Πάτρα στο σεντούκι της για περισσότερα από 90 χρόνια και μας το παρέδωσε όταν συλλέγαμε υλικό για τη συγγραφή της Ιστορίας της πόλεώς μας. Το φύλαξα για περισσότερα από 10 χρόνια, με απώτερο σκοπό μονίμως να εκτεθεί στο υπό ίδρυση Λαογραφικό Μουσείο. Δυστυχώς όμως άλλη η βούληση της Κλεοπάτρας και η δική μας κι άλλη του Χρήστου Γιόβε… Φοβούμαι ότι το Ημερολόγιο στο τέλος θα χαθεί ή και θα καταστραφεί! Ευτυχώς και κράτησα το αντίγραφο του Ημερολογίου, ειδάλλως θα είχαμε απωλέσει κάθε στοιχείο αναφοράς σ την απελευθέρωση της πόλης μας. Στα πλαίσια, λοιπόν, των εορταστικών εκδηλώσεων, των 100 Χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, του Άργους Ορεστικού (11 Νομεβρίου 1912) από τους Τούρκους, παραδίδεται το πρωτότυπο στους επισκέπτες του ιστοχώρου μας και στους αναγνώστες της εφημερίδας μας,με την επισήμανση- παράκληση, εφόσον και όποτε χρησιμοποιηθεί, να αναφέρεται η πηγή προέλευσης: Χρήστου Γ. Τυπάδη από τη Συλλογή Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού Βασίλειος Βλαδ.Αβραμίδης δάσκαλος,πρόεδρος Μ.Σ. «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού 






ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ


11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912
(ως πρόλογος)
6

Εορτάζοντες την επέτειο των 100 Χρόνων από την Απελευθέρωση του Άργους Ορεστικού (τότε Χρούπιστας) από τους Τούρκους που συντελέστηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1912,ημέρα εορτής του Αγίου Μηνά,ο Δήμος μας,σε συνεργασία και σε  συνδιοργάνωση με Συλλόγους του Δήμου μας, προγραμμάτισε και εκτέλεσε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις,τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, οι οποίοι δοξάστηκαν και δόξασαν την Πατρίδα μας Ελλάδα δίνοντας και τη ζωή τους, για να μας χαρίσουν την Πατρίδα μας ελεύθερη.
Κορύφωση των εκδηλώσεων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, η 11η Νοεμβρίου 2012,ημέρα Κυριακή και πάλι,εορτή του Αγίου Μηνά.
Έλαβαν χώρα:Εκκλησιασμός-Δοξολογία-Πανηγυρικός της Μεγάλης Ημέρας- Επιμνημόσυνη Δέηση-κατάθεση στεφάνων-Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης σε Σκηνοθεσία του συμπολίτη μας Αλέξανδρου-Βενιζέλου Μιχαήλ,τον οποίο ιδιαιτέρως συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε,καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στην όλη τελετή- Μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις με χορευτικά του Δήμου μας,εκδηλώσεις που τίμησαν με την παρουσία τους οι Αρχές της Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας, του Νομού και του Δήμου μας και τις οποίες  παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Άλλες, πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν προ της ημέρας αυτής αλλά και άλλες ακολουθούν,όπως αναφέρονται στα δελτία και σε αναφορές που παρατίθενται:(έκθεση έργων Ζωγραφικής-Ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού-έκθεση φωτογραφιών Μακεδονικού Αγώνα-Ιστορία της Γούνας και η συμβολή των γουνοποιών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους-Αφανείς Καστοριανοί και Αργίτες Μακεδονομάχοι-Παρουσίαση Βιβλίου «το Ρόδο της Κυζίκου»-Χορωδιακά τραγούδια και χοροί του Συλλόγου-προβολή ταινίας για τον «Αθανάσιο Χριστόπουλο»-διεξαγωγή του 17ου Χορωδιακού φεστιβάλ Άργους Ορεστικού-έκθεση φωτογραφιών από προηγούμενα Χορωδιακά φεστιβάλ-έκθεση παλαιών φωτογραφιώνΣυλλόγου Ορεστίς και παλαιών ημερολογίων Συλλόγου Βογατσιωτών Θες/κης-ημερίδα με θέμα «Η αρχαιολογία της μνήμης»-ημερίδα με θέματα: «Τι έχουμε πετύχει ως ελληνική κοινωνία τα τελευταία 100 χρόνια»και «το Άργος Ορεστικό ως τόπος υποδοχής μεταναστών»-έκθεση φωτογραφιών του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τους Βαλκανικούς Πολέμους).
Όλες αυτές προηγήθηκαν και άλλες έγιναν το καλοκαίρι,ενταγμένες στα πλαίσια της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης. Οι άλλες που ακολουθούν αναφέρονται σε άλλη ανακοίνωσή μας.
                                                                                        
   Βασίλειος Βλαδ. Αβραμίδης