Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

FORTUNE: Στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες της Ελλάδας η Γκλιάγια Ν. ΑΦΟΙ Α.Β.Ε.

55432345
Στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες Ελληνικές εταιρίες κατατάσσει τη «δική μας» Γκλιάγια Ν. ΑΦΟΙ Α.Β.Ε. το περιοδικό FORTUNE το οποίο κυκλοφόρησε το προηγούμενο σαββατοκύριακο με την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Δείτε το σχετικό κείμενο του περιοδικού και τη λίστα με τις επιχειρήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό στις οποίες είναι και η Γκλιάγια Ν. ΑΦΟΙ Α.Β.Ε. :
Δεν είναι μόνο τα νούμερα, τα ποσοστά και οι επιδόσεις που αναδεικνύουν τη φετινή λίστα των 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιριών, αλλά και το παραγωγικό πρότυπο που αυτές εκπροσωπούν. Όλες τους αμιγώς Ελληνικές, στη πλειονότητά τους με έδρα στην περιφέρεια της χώρας, επένδυσαν, καινοτόμησαν, στράφηκαν προς τις διεθνείς αγορές και πέτυχαν να ξεχωρίσουν.  Το άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλες προέρχονται από τον τομέα της μεταποίησης, αυτόν που ιστορικά θεωρούμε τον αδύναμο «κρίκο» της Ελληνικής οικονομίας. Αρκετές εκπροσωπούν «παραδοσιακούς» κλάδους, όπως τον τομέα των τροφίμων που υπήρξε διαχρονικά το δυνατό «χαρτί» των Ελληνικών εξαγωγών.
Ο τομέας της γούνας, αποτελώντας έναν από τους λεγόμενους «παραδοσιακούς» κλάδους της χώρας και επικεντρωμένος στις περιοχές Καστοριάς και Σιάτιστας, εξάγει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής, με το 70% του όγκου να διοχετεύεται στη ρωσική αγορά (η γούνα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων προς την Ρωσία). Οι εταιρίες του κλάδου την τελευταία τετραετία έχουν ευνοηθεί σημαντικά από τη ζήτηση που εκδηλώνεται από το εξωτερικό, με κύριες πτυχές της στρατηγικής τους να αποτελούν αφενός η ενίσχυση της εξαγωγικής τους δράσης και αφετέρου οι επενδύσεις σε μονάδες εκτροφής ζώων, ώστε να αμβλυνθεί η εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών.
Του Αλέξη Νικολαΐδη
Economic Research & Sectoral Studies Analyst της Infobank Hellastat
Περιοδικό FORTUNE   1-11-2014

sierafm.gr