Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τι λες σε κάποιον που βουλιάζει στον βούρκο της κατάθλιψης;

Τι λες σε κάποιον που βουλιάζει στον βούρκο της κατάθλιψης;

“Σε αντίθεση με ένα διαγώνισμα μαθηματικών, δεν υπάρχει σωστή απάντηση όταν
μιλάμε για την κατάθλιψη, αλλά ξέρω πώς είναι. Είναι κάτι περισσότερο από το να μην είσαι
χαρούμενος, είναι πιο πολύ λες και δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος”. Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός κωμικός Sky Williams παραδέχεται, μέσω βίντεο, ότι υπέφερε από κατάθλιψη στο παρελθόν.


Το βίντεο ανέβασε ο ίδιος ο Sky στο YouTube, λίγο μετά που η εκπρόσωπους του Robin Williams ανακοίνωσε ότι ο αγαπημένος ηθοποιός, που χθες βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, πάλευε με μία σοβαρής μορφής κατάθλιψη, τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Ο τίτλος του; “Ένα μήνυμα για όσους έχουν κατάθλιψη”.

“Βλέπεις τα πράγματα που κάποτε αγαπούσες και τα χαιρόσουν πραγματικά, και δεν μπορείς να βρεις χαρά σε αυτά πια. Κάποιες φορές δεν μπορείς να φας, άλλες δεν μπορείς να κοιμηθείς, και κάποιες φορές δεν μπορείς ούτε να κινηθείς. Και μετά οι φίλοι σου θυμώνουν με εσένα, γιατί δεν βγαίνεις μαζί τους τόσο συχνά. […] Και ξαφνικά, εσύ είσαι το πρόβλημα”.
Ο Williams ξεκινά απευθυνόμενος σε όσους παλεύουν με την ψυχική διαταραχή, με το τέρας της κατάθλιψης. Όσο συνεχίζει τον μονόλογό του, όμως, το βίντεό του μετατρέπεται σε μήνυμα για όσους έχουν φίλους ή ανθρώπους που αγαπούν μπλεγμένους στα πλοκάμια της “αιώνιας θλίψης”. Με λόγια που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά, δίνει τις συμβουλές του.

Μήνυμα για όσους έχουν κατάθλιψη και τους δικούς τους





Τι λες σε κάποιον που έχει κατάθλιψη; Κάποιον που “ακούει λέξεις να του λένε να μισεί τον εαυτό του”. Και που “νιώθει να πνίγεται, και βλέπει τον κόσμο έξω να πλημμυρίζει από φως, και εύχεται κάποιος να χαμηλώσει τα φώτα”. Σύμφωνα με τον Sky, ο οποίος πέρασε από τους σκοτεινούς διαδρόμους της νόσου, τα παρακάτω είναι τα “σωστά” λόγια:

“Δεν μπορώ να κάνω θαύματα και δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πολλά. Δεν μπορώ να κάνω τις λέξεις να φύγουν, δεν μπορώ να σε κάνω να αγαπήσεις τον εαυτό σου, δεν μπορώ να σου δώσω όρεξη για να φας, και δεν μπορώ με κάποιον μαγικό τρόπο να σε κάνω να κοιμηθείς”.
“Ξέρω ότι υπάρχει πολύ φως και δεν μπορώ να χαμηλώσω τα φώτα, αλλά έχω ένα δωμάτιο στο οποίο μπορούμε να κρυφτούμε. Ξέρω ότι κόσμος εκεί έξω γίνεται πολύ μεγαλόφωνος, και δεν μπορώ να το αλλάξω, αλλά μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα”.
“Μπορώ να μείνω μαζί σου, μέχρι να είσαι έτοιμος. Μπορώ να μιλάμε όλη τη μέρα. Ή μπορώ να κάθομαι εδώ και να κάνω ησυχία. Μπορώ να είμαι στην άλλη άκρη του δωματίου ή μπορώ να είμαι ακριβώς δίπλα σου”.
“Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλεις, φτάνει να ξέρεις ότι όταν βγεις από αυτό το δωμάτιο και ξανά-μπεις στον κόσμο, θα το κάνουμε μαζί, και δεν πάω πουθενά. Δεν έχει σημασία τι κάνουμε μέχρι τότε. Θα είμαι εδώ μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Μόνο πριν κάνεις κάτι, πες το σε εμένα.”

Στην κατάθλιψη, τα νούμερα μετράνε αλλιώς

Το βίντεο κλείνει με τον Sky εμφανώς συγκινημένο. Άλλωστε, ο ίδιος έχασε έναν φίλο από την κατάθλιψη. Και θα εύχονταν να μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Δεν μπορεί. Αλλά όταν είδε έναν “τόσο φωτεινό άνθρωπο”, όπως ο Robin Williams, να χάνει και αυτός τη μάχη, αποφάσισε να μιλήσει και να φωνάξει: “Η κατάθλιψη είναι τρομακτική, αλλά δεν είσαι ποτέ μόνος”.
Μέσα σε σχεδόν 2 μέρες, το βίντεο έχει γίνει viral και οι προβολές του ανεβαίνουν συνεχώς. Κάτι μας λέει ότι αυτά τα νούμερα δεν έχουν σημασία για τον κωμικό Sky Williams. Αν μπορεί να μιλήσει έστω και σε ενός ατόμου την καρδιά, αυτό θα ήταν που θα έκανε τη διαφορά.
  • Στην περιγραφή του βίντεο, στο YouTube, ο Sky Williams έχει σημειώσει τηλεφωνικά νούμερα στα οποία μπορούν να καλούν όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, για βοήθεια. Ανάμεσά τους και το πανευρωπαϊκό νούμερο 116 123 αλλά και το νούμερο για την παρέμβαση αυτοκτονίας στην Ελλάδα: 1018 ή 801 801 99 99