Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Απειλούνται με λουκέτο οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Καστοριάς.


654345


Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, καθώς και πληροφορίες και καταγγελίες που έχουμε από συμπολίτες μας, παιδιά των οποίων φιλοξενούνται σε Δημοτικούς
βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης μας, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κρίσιμες κοινωνικές δομές του Δήμου Καστοριάς.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό και την αδυναμία των βρεφονηπιακών σταθμών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι μισθοί στους εργαζόμενους καταβάλλονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση και γίνετε μεγάλος αγώνας, μέρα με την ημέρα, για την προμήθεια τροφίμων, αναλωσίμων, υλικών καθαρισμού και άλλων αγαθών απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία των σταθμών.
Οι Δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Καστοριά λειτουργούν με το 70% του προσωπικού που προβλέπεται. Δεν υπάρχουν κονδύλια και δεν γίνονται προσλήψεις παρά μόνο «μπαλώματα» για να λειτουργούν όπως-όπως. Η αδυναμία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, σε μια τόσο ευαίσθητη και ιδιαίτερη κοινωνική δομή, σαφέστατα και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι σταθμοί στην φιλοξενία παιδιών. Μία ακόμη παράμετρος αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μειώνεται και ο αριθμός των παιδιών που δύναται να φιλοξενήσει ο κάθε βρεφονηπιακός, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Οι Δημοτικοί και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί επιτελούν κοινωνικό έργο μεγάλης σπουδαιότητας και ευθύνης. Οι εργαζόμενοι γονείς, τα παιδιά των οποίων φιλοξενούνται στους σταθμούς για κάποιες ώρες της ημέρας, διευκολύνονται και εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό. Οι Δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού, όπως οι Δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά, λειτουργούν ως ανάχωμα της κοινωνικής συνοχής. Ο Δήμος Καστοριάς οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει έτσι ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τους δοκιμαζόμενους συνδημότες μας.
 Τ.Ο. Καστοριάς, Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.