Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

7 μυστικά για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου και να νιώθεις γεμάτη αυτοπεποίθηση


7 μυστικά για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου και να νιώθεις γεμάτη αυτοπεποίθηση
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν τους λες ιδιαίτερα όμορφους, ούτε εντυπωσιακούς, όμως έχουν ένα μαγικό σχεδόν τρόπο να λάμπουν, μια ακατανίκητη γοητεία που δεν
αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στο δρόμο περπατούν με σταθερό βήμα και το βλέμμα ψηλά και όταν τους συστήνεσαι η χειραψία τους είναι σταθερή και το χαμόγελό τους σίγουρο.
Τι έχουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που τους κάνει να ξεχωρίζουν όπου και με όποιον βρεθούν; Με μια λέξη, αυτοπεποίθηση. Η πραγματική, ουσιαστική αυτοπεποίθηση είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και πίστεψέ με θα αλλάξει όλη σου τη ζωή.
Πολυπόθητη, αλλά συχνά άπιαστη, η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα σιγουριάς που πηγάζει από μέσα σου και που εν καιρώ καλλιεργείς, όμως υπάρχουν μερικά μυστικά trick που θα σε βοηθήσουν τόσο στο να την καλλιεργήσεις όσο και στο να την «προκαλέσεις», ιδιαίτερα τις στιγμές που την έχεις περισσότερο ανάγκη (είτε πρόκειται για τη δουλεία σου, είτε για την παρέα σου, είτε για την ερωτική σου ζωή).  Θα δεις κι εσύ πως τις περισσότερες φορές είναι θέμα επιλογής, απόφασης και εξάσκησης.
1.Η αυτοπεποίθηση και η βελτίωσή της έχει άμεση σχέση με την αποδοχή και την ενθάρρυνση. Γι΄ αυτό απέφυγε ανθρώπους και καταστάσεις που είναι «τοξικά» για σένα και που σε κάνουν να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου.
2. Μάθε πώς να σωπαίνεις την επικριτική «φωνούλα» μέσα σου: Όλοι την έχουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Έχε υπ’ όψιν σου να την εντοπίζεις όταν εμφανίζεται και να αναλύεις ποιες καταστάσεις και σκέψεις την πυροδοτούν.
3. Εντόπισε τα δυνατά σου σημεία: Κάθε άνθρωπος έχει κρυφά ταλέντα, το ίδιο κι εσύ κι ας τα αγνοείς ή δεν τα εξασκείς.  Καιρός λοιπόν να τα… ξεσκονίσεις και ξανακαλλιεργήσεις. Μείνε ανοιχτή στις νέες προκλήσεις και μη βιάζεσαι να απορρίψεις οτιδήποτε καινούργιο που σε βγάζει από το comfort zone σου, είτε πρόκειται για ένα νέο χόμπι ή μια νέα θέση στη δουλειά σου.
4. Προσπάθησε να κάνεις κάτι μόνο για σένα: Είτε πρόκειται για μια βόλτα στη φύση, είτε έναν καφέ με ένα καλό σου φίλο, μια επίσκεψη σε σπα ή ακόμη κι ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, το σημαντικότερο είναι να μη ξεχνάς να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, μια στο τόσο, ιδιαίτερα όταν το έχεις κερδίσει με την αξία σου.
5.  Η αυτοπεποίθηση των άλλων δε μειώνει τη δική σου: Το ότι κάποιοι άνθρωποι είναι  (ή έστω φαίνονται) περισσότερο σίγουροι για τον εαυτό τους, δε σημαίνει πως αυτό πρέπει να δημιουργεί ανασφάλεια σε σένα ή ακόμη χειρότερα, το ότι υπάρχουν ανασφαλείς άνθρωποι γύρω σου, δε σημαίνει πως πρέπει να γίνεις κι εσύ! Μην αφήνεις κανέναν και καμία κατάσταση να στερήσει την πίστη στις ικανότητές σου.
6. Επανέλαβε μετά από μένα «Το τέλειο δεν υπάρχει»:  Η τελειότητα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, το κυνήγι της τελειότητας, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αυτοπεποίθησης κι αυτό γιατί πρώτον η τελειότητα είναι υποκειμενική και πλασματική και δεύτερον γιατί θέτοντας  τόσο υψηλά στάνταρ,  φτάνεις να νιώθεις πάντα «λίγη» σε σχέση με τις απαιτήσεις σου. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι τέλεια, συνήθως σημαίνει ότι επιλέγεις να κάνεις κάτι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Πώς θα αισθανόσουν αν σου έλεγα ότι η έννοια λάθος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει; Υπάρχουν απλά δρόμοι και μονοπάτια που κάποιες φορές δεν σε οδηγούν εκεί που θέλεις.
7.  Η αυτοπεποίθηση ξεκινάει από πολύ πιο βαθιά: Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση, σημαίνει πρακτικά πως αγαπάς και αποδέχεσαι πρώτη εσύ απ’ όλους τον εαυτό σου. Σίγουρα το να έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου σημαίνει πως θες να προχωράς μπροστά, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το να θέτεις τέτοιες απαιτήσεις που δεν σε ευχαριστεί τίποτα απ’ όσα καταφέρνεις ή είσαι.