Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παπουτσάκια Μελιτζάνες με κιμά!!

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά

Άτομα: 3, Χρόνος προετοιμασίας: 45′, Χρόνος ψησίματος : 40′, Κόστος: 12 €
ΥΛΙΚΑ :
5 μελιτζάνες μικρού μεγέθους

Ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη γέμιση του κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
1 σκόρδο (ή 1 κουταλάκι άλειμμα σκόρδου)
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Για την κρέμα μπεσαμέλ
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
500 ml φρέσκο γάλα
1 αυγό
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση (αν αφαιρέσουμε τη εξωτερική της φλούδα τότε η μελιτζάνα γίνεται πιο εύπεπτη). Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το εσωτερικό μέρος χιαστή, πασπαλίζουμε αλάτι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 40 λεπτά.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ψηθεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για ακόμη 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το σκόρδο σε μικρά φετάκια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αποσύρουμε τον κιμά μας από τη φωτιά.
Για να φτιάξουμε την κρέμα μπεσαμέλ, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει το βούτυρο  και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα (αυγοδάρτης). Μόλις ψηθεί το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα αυγό, τη γραβιέρα τριμμένη και λίγο αλάτι ενώ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Πάνω από τις ψημένες μελιτζάνες βάζουμε μία στρώση από κιμά και απλώνουμε μετά την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρέμα μπεσαμέλ.

http://www.foodtrails.gr