Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Η ημερίδα για το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου!! (φωτογραφίες)

Φωτογραφία του χρήστη Sentra.Με επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα για το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου
Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την ημερίδα που διοργανώθηκε
από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας-Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και το ΚΠΕ Καστοριάς, με θέμα «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου: μια καταστρεπτική ασθένεια που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδας», σήμερα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σαββόπουλος ευχαρίστησε τους εισηγητές που θα ανέπτυσσαν το συγκεκριμένο θέμα στην περιοχή μας, καθώς όπως σημείωσε « Τα πλατάνια της Καστοριάς αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους κατοίκους της. Έχουμε χρέος να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διαφυλάττουμε ότι μας δόθηκε απλόχερα από τη φύση». Παρών επίσης στην ημερίδα ήταν η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ο Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης κ. Ζήκος, ο Διευθυντής Δασών Καστοριάς κ. Λιάμης, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Καστοριάς κ. Μαρδίρης, υπηρεσιακοί παράγοντες, δασοπόνοι, δασολόγοι, εκπρόσωποι συλλόγων κ.λπ.
Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δρ Παναγιώτης Τσόπελας Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος, Τακτικός Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, από την Αθήνα. Κατά την εισήγησή του ο κ. καθηγητής μίλησε για μια καταστρεπτική ασθένεια που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, η οποία προσβάλει τα πλατάνια και προκαλεί τη νέκρωσή τους, σε διάστημα περίπου δύο ετών. Στην Ελλάδα η ασθένεια έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Σε πάρα πολλά από τα ποτάμια και τους χείμαρρους της Πελοποννήσου και της Ηπείρου η ασθένεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με χιλιάδες νεκρά δένδρα. Παράλληλα, το παθογόνο έχει νεκρώσει ένα σημαντικό αριθμό δένδρων, όπου δέσποζαν σε πλατείες και κοσμούσαν δρόμους και χώρους αναψυχής. Πολλά από αυτά τα δένδρα είχαν ογκώδεις διαστάσεις και ηλικία αρκετών αιώνων.
Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή κινδυνεύουν και τα πλατάνια της Καστοριάς καθώς είναι πολύ εύκολο να διαδοθεί η ασθένεια από άλλες περιοχές, αφού ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στη διάδοση του, είναι ο άνθρωπος. Ένας συχνός τρόπος διασποράς του παθογόνου, σε κοντινές αλλά και μακρινές αποστάσεις, είναι με μολυσμένα εργαλεία (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.λπ.), με μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.
Τα συμπτώματα που δείχνουν την ύπαρξη του παθογόνου είναι ότι παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας σε τμήμα του πλατάνου. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται, ενώ έχουν εμφανή διαφορά από τα γειτονικά υγιή φύλλα.
Στη συνέχεια της ημερίδας ακολούθησε ομιλία από τους Δρ. Τσιακίρης Ρήγας και την κα. Ζώη Σπυριδούλα M.Sc. από το Δασαρχείο Ιωαννίνων, μεταφέροντας την εμπειρία τους και τον τρόπο που λειτουργούν ήδη στην περιοχή τους, όπου η ασθένεια έχει προσβάλει πολλά δέντρα.
Πάντως, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας παίζει η έγκαιρη διάγνωση της, σε νέες εστίες προσβολής και η άμεση επέμβαση. Καθώς όταν η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι περιορισμένος, είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η νέκρωση των φυτών είναι μη αναστρέψιμη.