Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ του Φίλιππου Θεοδώρου.


Στην  ζωή μας έχουμε υποστεί  σαρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στη 10ετια που διανύουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπο σε όλα αυτά που ζούμε, όπως στα εξωπραγματικά
παραδείγματα που θα διαβάσετε παρακάτω.
Παιδεία… Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ποσοστό ανεργίας στους νέους. Στο 57,5% η ανεργία των νέων ηλικίας έως 25 ετών(1 ΣΤΟΥΣ 2 ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ).ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΠΟ ΤΕΙ/ΑΕΙ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΣΩΣ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ 2 € ΤΗΝ ΩΡΑ? ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΓΕΝΙΑ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΔΙΟΤΙ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ‘’ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ’’. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ 1 ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΩ,ΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΤΕΚΜΗΡΙΟ , ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ  ΕΩΣ 30€. ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80% ΑΝΑΠΗΡΡΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ,ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ  ΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ.
Zεστασιά… ΕΔΩ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ AIR CONDITION-ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΥΣ-ΣΟΜΠΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ 1.40€ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ  ΓΙΑ ΤΟ 2012  Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΥΛΟΤΟΜΙΜΕΝΩΝ ΞΥΛΩΝ  ΑΝΗΛΘΕ ΣΕ 13.088,75 ΤΟΝΟΥΣ ME ΣΥΝΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ 425 ΟΧΗΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΖΧΕΔΟΝ  ΤΟ 90% ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΛΟΓΩ ΟΤΙ, ΤΟ  ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε  ΕΙΝΑΙ ΤΟ € ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. ΕΡΩΤΗΣΗ….ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ?

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών είδε τα έσοδα του από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνονται από τα περίπου 142 εκατ. ευρώ πέρσι, στα περίπου 244 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 100 εκ. ευρώ ενώ περίμενε αύξηση κατά περίπου 400 εκ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης κατά 70%, τα έσοδα του ΦΠΑ από τα 441 εκ. ευρώ πέρσι, υποχώρησαν στα περίπου 177 εκ. ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί, δε, η δαπάνη των 59 εκ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, τα κρατικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου αντί να κερδίσουν, έχασαν πάνω από 220 εκ. ευρώ. Έτσι , πιστοποιείται πλέον επίσημα η αποτυχία ενός επαχθούς φορολογικού μέτρου, όπως ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προκάλεσε μείωση των εσόδων του κράτους, αντί της υποτιθέμενης αύξησης που φανταζόντουσαν, τότε θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στους υπεύθυνους που εξανάγκασαν τον ελληνικό λαό να "ψοφήσει" από το κρύο. Πάλι καλά όμως, ο καλός Θεούλης  φρόντισε να έχουμε ελαφρύ χειμώνα.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ελληνικό Χρέος… Παρά τα χρόνια της σκληρής πολιτικής λιτότητας, το Δημόσιο,  έχει  εξωπραγματικό χρέος και       παραμένει… AMETAKINHTO. Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠ.ΟΙΚ, στα τέλη Μαρτίου 2013, πραγματοποίησε άλμα στα 309 δισ. ευρώ. Το Μάρτιο του 2012, αμέσως μετά το πρώτο κούρεμα (PSI) το δημόσιο χρέος άγγιζε τα 280,3 δισ. ευρώ, ενώ το Μάρτιο του 2010 λίγο πριν την προσφυγή στο Μνημόνιο τα 310,3 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι «0 εις το πηλίκων».  Από τον Μάρτιο 2012 – Μάρτιος 2013, το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ, παρά τη δεύτερη αναδιάρθρωσή του (ανταλλαγή ομολόγων) που έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 και οδήγησε σε εξοικονόμηση της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Επομένως μετά από 3 χρόνια προσπαθειών η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το χρέος της σε απόλυτους αριθμούς κατά μόλις 1 δις. Ευρώ? Την ίδια ώρα η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ  κατά 25% λόγω των μέτρων λιτότητας καθιστά το χρέος μη βιώσιμο. Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 175% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 για να αποκλιμακωθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2016? Συγκεκριμένα μελέτη του αντικαπιταλιστικού οργανισμού Attac δείχνει ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των δανείων διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών και των επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τα 207 δισ. ευρώ της βοήθειας που έχει δώσει μέχρι σήμερα η τρόικα, τα 160 δισ. ευρώ έχουν λάβει τράπεζες και επενδυτές. “Οι πολιτικές ελίτ δεν προσπαθούν να διασώσουν τον πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά το χρηματοοικονομικό κλάδο”. Αποτελεσμα…58 δισ. ευρώ δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, άλλα 55 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και 11 δισ. ευρώ για την επαναγορά συσσωρευμένου χρέους. Άλλα 35 δισ. ευρώ ξοδεύτηκαν προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012, για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά funds. Σήμερα(    Ιούλιος 2013), το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2013, είναι μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση, επιβαρυμένο κατά 16 δις. ευρώ εντός του 2013 αγγίζοντας τα 321 δις. Ευρώ κάτι που είναι ανησυχητικό?
Ταμεία… Τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι συντάξεις-μαϊμού. Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι τα Ταμεία κατέβαλαν 51.551 τέτοιες συντάξεις σε μη δικαιούχους, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ, διότι δεν υπάρχει ακόμη μηχανογράφηση?
Καταθέσεις… Στα 24,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2012 οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό από 9,5 δις. € τον Δεκέμβριο του 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ε.E  Παρά την επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα μετράει απώλειες της τάξης των 76,5 δισ. ευρώ από το 2009 , η Ισπανία καταγράφει απώλειες ύψους 166 δις ευρώ και η Ιρλανδία 21,7 δις.

Φ.Π.Α…Η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα  έφερνε κέρδος 1 Δις. σε ετήσια βάση, ωστόσο η απόδοση, περιορίστηκε τελικά  στα 800 εκατ. € με αποτέλεσμα να αποφέρει μόνο 160 εκ. ευρώ.
Επίσης ,σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αποστείλει τα επιμελητήρια όλης της χώρας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκύπτει ότι το 2012 διέκοψαν τη λειτουργία τους 45.023 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 40.179 νέες   επιχειρήσεις.  Οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Την τριετία των μνημονίων                                   450.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Φυσικά το μεγαλύτερο πλήγμα για την χώρα είναι η Μετανάστευση, όταν όλα αυτά τα νέα σπουδαία μυαλά φεύγουν για τα ξένα λόγο μη ευρέσεως εργασίας. Από το 2010 κι έπειτα υπολογίζεται η μετανάστευση περίπου 120.000 Ελλήνων επιστημόνων σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.. Σύμφωνα με στοιχεία μόνο  της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012 ήρθαν περίπου 34.200 Έλληνες, δηλαδή εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 10.000 περισσότεροι Έλληνες από το 2011. Η ροή της μετανάστευσης αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 43%.
Κόπηκαν τα επιδόματα πολυτέκνων. Καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα – Καλοκαιριού. Κάθε Πόλη  έχει  τουλάχιστον 5 ενεχυροδανειστήρια.                                  
Αθωώσαμε την Sιemens με αντάλλαγμα 100 εκατ. Ευρώ.
Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αποσκελετωμένες αφού δεν ανανεώθηκαν οι νέοι που έκαναν stage.
Αυτοκτονίες.. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι από το 2007 ως και το 2011 η Ελλάδα μετρά 1946 αυτοκτονίες . Ας λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός μας μειώνεται(16.299 θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις το 2012).
Benzo… Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗ  4Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 8.500 ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟ 2009 ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΜΟΝΟ  5.800 ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ-ΑΚΙΝΗΤΑ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ 18 ΑΠΑΝΩΤΕΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008. Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχειά με τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. να καταγράφουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο (21%) και στην Ελλάδα (15%), ενώ σε τιμές αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ε.Ε.
ΠΑΡΟΛΟ ΑΥΤΑ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ  ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ SUPER MARKETS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔA…σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα, το 2012, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 104%. Ειδικότερα, οι τιμές σε γάλα(το 3ο πιο ακριβό στην Ε.Ε), τυρί και αυγά στην Ελλάδα έφτασαν το 132% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά το 115% και οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά το 131%. Οι ακριβότερες τιμές της ΕΕ στο γάλα, το τυρί και τα αυγά σημειώθηκαν στην Κύπρο (141%), στην Ελλάδα (132%).

Auto… ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ  ΤΗN  ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα: 767.000 πινακίδες  ΙΧ αυτοκινήτων, εκ των οποίων περισσότερες από 200.000 επεστράφησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ή να μην τα πιάνουν τα τεκμήρια και ο φόρος πολυτελείας.
Οίκοδομη  … σε ελεύθερη πτώση ο τομέας οικοδομικής δραστηριότητας, με τα νέα σπίτια που εκτιμάται ότι θα κτιστούν εντός του 2013 να μην ξεπερνούν τα 10.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2007 ο αριθμός των νέων κατοικιών είχε αγγίξει τις 104.000, κάτι που σημαίνει πως η υποχώρηση φτάνει το 90% μέσα σε μια εξαετία. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο στατιστικό δελτίο της AlphaBank, πέρυσι, όπου η οικοδομή και η κτηματαγορά βρέθηκαν στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων πενήντα ετών, κτίστηκαν 18.321 καινούργια σπίτια. Ωστόσο, φαίνεται ότι φέτος θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς τον Ιανουάριο κτίστηκαν 1.165 νέες κατοικίες και τον Φεβρουάριο μόλις 788 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, κάτι που είναι πολύ πιθανό αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να κτίσει αλλά και καμιά τράπεζα δεν δίνει δάνεια, το 2013 θα κλείσει με τον συνολικό αριθμό να κινείται γύρω στα 10.000 νέα σπίτια. Η δραματική κατάσταση που επικρατεί φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν μειώνεται το συνολικό απόθεμα κατοικιών που βρίσκεται γύρω στα 25.000 σπίτια. Αν μάλιστα απελευθερωθούν και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας τότε εκτιμάται ότι θα «γεμίσει» η αγορά με απούλητα ακίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρξει βίαιο σπάσιμο της «φούσκας» των τιμών. Παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των τιμών την τελευταία πενταετία κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 20%-30%, η αύξηση του «στοκ» και η ανάγκη εργολάβων και ιδιοκτητών να πουλήσουν όσο όσο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε «κατάρρευση» της αξίας των ακινήτων. Σύμφωνα με το δελτίο της Alpha Bank, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, σημείωσε τον Μάρτιο νέα κατακόρυφη πτώση κατά 55,5% σε ετήσια βάση από -44,8% τον Φεβρουάριο του 2013 και -28,1% τον Ιανουάριο του 2013, έναντι οριακής ανόδου κατά +0,2% τον Μάρτιο του 2012. Οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχωρούν κατά 34,5% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι -30,6% συνολικά το 2012. Η μείωση του όγκου των εκδοθείσων αδειών νέων οικοδομών (43,5% το α' 3μηνο του 2013) συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά ποσοστό περίπου άνω του 20,0% και το 2013.
Στοιχειά παρελθόντος… ΤΟ 2004 ΠΗΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ 200 ΔΙΣ € ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ? ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ? ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ? ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΙΣΘΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΠΡΟΝΟΙΑ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΑ 67. ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ… ως αποτέλεσμα, να είμαστε η 1η χώρα στην Ε.Ε με τo υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε.
Ανεργία..η αύξηση της μέσα σε έναν χρόνο είναι εντυπωσιακή? Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούνιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.628.421 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.403.698 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.334.690 άτομα. Η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961 ενώ οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2014 είναι δυσοίωνες, αφού η ανεργία θα αυξηθεί έως το ποσοστό του 31,5%. Τώρα σε ότι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι η πιο φτωχή στην Ευρώπη με το εντυπωσιακό(29,7%). Ενώ στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στον βορρά και συγκεκριμένα σε Αυστρία (4,7%), Γερμανία (5,4%).
ΤΕΛΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ 300 ΣΤΑ 650€…ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ 47 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ 350€ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ 22 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΜΕ 12 ΑΡΓΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ,ΟΤΑΝ AΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ 30 ΜΕ 14 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΝΕΣ ΑΡΓΙΕΣ.  ΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ 1990 Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΑΚΥΡΗΞΕ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΗ ΕΙΧΑΝ ΛΗΞΕΙ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΩΣ ΧΩΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. (Ωστόσο, πρέπει να θυμηθούμε ότι  οι Γερμανοί ηγέτες φαίνεται πως είναι ανιστόρητοι και αντί να ανταποδώσουν τη γενναιοδωρία(αλληλεγγύη) με την οποία σώθηκαν πριν από έξι δεκαετίες, έχουν αποφασίσει να φερθούν σκληρά  σε χώρες που τους επέτρεψαν να αναγεννηθούν και να αποφύγουν την πτώχευση.  Για την ιστορία…. "όλα συνέβησαν το 1953, όταν η Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  βυθίστηκε σε βαθιά κρίση, αδυνατώντας να πληρώσει τα χρέη της που ανέρχονταν σε 38.800.000 μάρκα εκείνη την εποχή. Το κράτος ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι βασικοί "πιστωτές" του γερμανικού έθνους, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και χώρες όπως  Καναδάς, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, συναντήθηκαν στο Λονδίνο  για  τη διαγραφή των χρεών της Γερμανίας, ακόμη κι από χώρες που σήμερα δοκιμάζονται από την κρίση, όπως η...Ελλάδα, η Ισπανία. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Αυγούστου του 1953 και κατέληξαν στη λεγόμενη «Συμφωνία του Λονδίνου», με την οποία το γερμανικό χρέος μειώθηκε κατά 62,6%. Αυτό όχι μόνο επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει γρήγορα, αλλά σύντομα την τοποθέτησε στην κεφαλή της οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου. Πάντως είναι κρίμα, που αυτό το κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας δεν διδάσκεται στα ισπανικά, τα ελληνικά αλλά και τα γερμανικά σχολεία?
ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ(σήμερα βρίσκεται κοντά στα 2 τρις)ΚΑΙ Η Ε.Ε  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΙΝOΤΑN Ο ΕΛΛ.ΛΑΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6ΕΤΙΑ? ΙΣΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΩΣ ΠΡΑΞΗ- ΛΕΞΗ) ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ’’. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ  ΥΠΟΨΗΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ ΑΠΟΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΔΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ. ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ  ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ΕΓΩ  ΔΙΑΔΗΛΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΤΙ  ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ(ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ).ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΑ  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΙΖΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ‘’ΟΠΟΥ ΓΗΣ-ΠΑΤΡΙΣ’’ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Θεοδώρου  Φίλιππος.