Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H ενημερωτική ημερίδα για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών (φωτογραφίες)!!

2Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Μεπιτυχία πραγματοποιήθηκε   ενημερωτική ημερίδα  για Νέους Αγρότες, στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης του μέτρου 1.1.2, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος «ΠΑΑ» 2007-2013, «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», έτους 2014, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Η ενημέρωση έγινε από  τον κ. Μπέη Ελευθέριο, Γεωπόνο της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Καστοριάς και από τον κ. Μούντζια Αντώνη, Γεωπόνο, Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
1
Στόχος του Μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η σταδιακή ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους σύμφωνα με υποβληθέν επιχειρηματικό σχέδιο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα, καθώς εν μέσω κρίσης πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται να στραφούν στον πρωτογενή τομέα.  
 T
Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι εγκεκριμένες για το μέτρο πιστώσεις ανέρχονται σε 6.300.000 €, από το σύνολο των 140.000.000€ για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας είναι από τις 18/3/2014 έως τις 16/5/2014 και υποβάλλονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς.
T
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 έως 40 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο Ο.Σ.Δ.Ε. και μιας εκμετάλλευσης , η οποία:
- Την κατέχουν νόμιμα και είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης,
- Είναι κάποιου ελάχιστου μεγέθους, ως προς τις απαιτήσεις σε ώρες εργασίας και εισόδημα που δίνει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος,
- Το σύνολό της πρέπει να έχει δηλωθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση
Εκμετάλλευσης  στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος
- Την  απόκτησαν στο σύνολό της πρόσφατα, ή κατείχαν από πριν μέρος της και την συμπλήρωσαν μέχρι το απαιτούμενο μέγεθος, πρόσφατα. Λέμε πρόσφατα γιατί υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός 14 μηνών πριν την κατάθεση της αίτησης. Αν το σύνολο της  εκμετάλλευσης που απαιτείτε το κατείχαν από πιο μπροστά, δεν είναι επιλέξιμοι οι δικαιούχοι.
T
Ο υποψήφιος μαζί με την αίτηση καταθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που ονομάζεταιεπιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο περιγράφει την σταδιακή αύξηση της εκμετάλλευσης από χρονιά σε χρονιά, μέχρι τον 5ο χρόνο, που είναι η τελική προθεσμία μέσα στην οποία το αργότερο δεσμεύεται να έχει φτάσει την εκμετάλλευσή του σε κάποιο ελάχιστα απαιτούμενο μέγεθος στόχο. Από εκεί και πέρα, έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την εκμετάλλευση σε αυτό το μέγεθος τουλάχιστον για άλλα 5 χρόνια. Συνολικά δηλαδή η δέσμευση του στο πρόγραμμα είναι για 10 χρόνια.

Το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό της παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης, επίσης στη μελλοντική κατάσταση, διαμορφώνεται για την Καστοριά από 12.500€ το ελάχιστο έως 20.000€ το μέγιστο. Χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε 3 δόσεις, η πρώτη ύψους 70% με την έγκριση της αίτησης και οι άλλες δύο των 15%, τον 3ο και 5ο χρόνο, αφού αποδεδειχτεί ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο δικαιούχος.
T
Το επιχειρηματικό σχέδιο και τον φάκελο υποψηφιότητας ετοιμάζει και υπογράφεισυντάκτης Γεωτεχνικός ή Τεχνολόγος Γεωπονίας, ο οποίος συγκεντρώνει και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται με την αίτηση ή οποία κατατίθεται εμπρόθεσμα και πλήρης σε δύο αντίγραφα, ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο με όλα τα δικαιολογητικά, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή (cd) στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, στο 1ο όροφο του Διοικητηρίου της ΠΕ Καστοριάς, γραφείο 5, αρμόδιος υπάλληλος Μπέης Ελευθέριος .
Οι αιτήσεις θα βαθμολογηθούν με κάποια κριτήρια και θα εγκριθούν κατά σειρά προτεραιότητας όσες συγκεντρώσουν υψηλότερη βαθμολογία με βάση αυτά τα κριτήρια ένταξης και τους συντελεστές βαρύτητας των παραμέτρων τους, με αποτέλεσμα λόγω περιορισμένων πιστώσεων, να μην εγκριθούν όλες και να υπάρξουν και επιλαχόντες.
Για περισσότερες πληροφορίες: Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής, κ. Μπέης Ελευθέριος, τηλ. 24673 50251.

kastoria.gr